1. Kuinka nuori on liian nuori seurustelemaan?
Ikärajoja on mahdotonta ja tarpeetontakin antaa, sillä seurusteleminen tarkoittaa eri ihmisille varsin erilaista kanssakäymistä. Aikuisella voi olla siitä ihan eri mielikuva kuin nuorella. Onkin hyvä jutella siitä, mitä seurusteleminen hänen elämässään juuri tällä hetkellä tarkoittaa.
Nuoret voivat puhua säädöstä ja deittailusta, jolla he voivat tarkoittaa toistensa näkemistä ja hengailua. Joka tapauksessa jotakin merkittävää ihmissuhteissa kasvamista on tapahtunut, kun nuori alkaa puhua seurustelusta. On ehkä uskallettu ottaa tykkääminen puheeksi ensimmäistä kertaa. Aikuiset liittävät seurustelun helposti seksin harrastamiseen. Jos ajatus siitä jännittää vanhempaa, voi seksiin ja ehkäisyyn liittyviä näkökulmia ottaa puheeksi yleisellä tasolla. Nuorta voi myös ohjata palveluiden ja tiedon äärelle, jos keskusteluyhteys ei tässä asiassa toimi.
2. Missä vaiheessa lapsen seurustelukumppani olisi hyvä tavata?
Vanhemmat haluavat usein tietää, missä seurassa oma lapsi liikkuu ja onko seura turvallista. Seurustelukumppanin kohdalla voi soveltaa samanlaisia käytäntöjä kuin nuoren muidenkin kavereiden kohdalla. Nuorikin haluaa yleensä esitellä kumppanin ja perheen toisilleen, kun kokee olevansa siihen valmis. Nuoren näkökulmasta toisen vanhempien tapaaminen ja oman kumppanin esittely omille vanhemmille voi olla todella jännittävä tilanne. On tärkeää, että aikuiset tiedostavat sen. Jos nuori salailee kumppaniaan ja seurustelua, on ymmärrettävää, että huoli voi nousta. Silloin vanhemmalla on oikeus ottaa asia puheeksi.
3. Entä jos tyttö- tai poikaystävä ei miellytä?
Riippuu tilanteesta. Vanhemman velvollisuus on suojella lapsensa terveyttä ja hyvinvointia. Jos seurustelukumppani kohtelee kaltoin alaikäistä lasta tai muuten saattaa nuoren hyvinvoinnin vaaraan, vanhempi voi puuttua tilanteeseen. Silloin hänkin ehkä tarvitsee tukea ja neuvoja viranomaisilta.
Jos kuitenkin pitämisen esteenä on jokin muu seikka, vanhemman täytyy kunnioittaa nuoren päätöksentekoa. Haluaisitko itse, että lapsesi tulisi kertomaan sinulle, kenen kanssa saat seurustella? Sama huomaavaisuus on syytä muistaa nuoren kohdalla.
4. Miten puhua lapselle seurustelusta kiusaannuttamatta tätä?
On tavallista, että nimenomaan omien vanhempien kanssa voi olla hankala puhua tällaisista asioista. Aikuisen on mahdotonta tietää, mikä tekee lapsen olon kiusaantuneeksi. Paljon riippuu myös perheen keskustelukulttuurista. Jos nuori näkyvästi kiusaantuu keskustelussa, voi senkin sanoittaa selvästi. Sitten voidaan yhdessä miettiä, kuinka asioista voitaisiin silti jutella rakentavasti. Onko joku muu läheinen, jolta nuori voisi pyytää apua vaikka sydänsuruihin? Jos ilmapiiri on kiusaantunut, vanhempi voi kertoa suoraan, miksi pitää tärkeänä ottaa asiat kuitenkin puheeksi.
Nuoren nolostumisen takana voi olla monenlaisia syitä. Perheessä on voitu sitä tarkoittamatta esittää sellaisia odotuksia ja olettamuksia nuoren seurustelusta, joita tämä ei täytä. Silloin puhuminen voi tuntua hankalalta. Aikuisen kannattaa jo seurustelujutuista puhumista aloitellessaan käyttää mahdollisimman sukupuolineutraaleja termejä, jottei nuorelle synny kokemusta siitä, että häneltä odotetaan tietynlaista valintaa. Jos vanhemmat puhuvat aina tyttö- tai poikakavereista, voi nuoren kynnys ottaa asia puheeksi nousta hyvinkin korkeaksi.
5. Entä jos lapseni kumppani onkin samaa sukupuolta?
Se on mahdollista. Jos aikuista hämmentää tai ahdistaa ajatus saman sukupuolen seurustelukumppanista, hänen kannattaa hankkia tietoa omien ennakkoluulojensa käsittelyyn. Setalla on paljon materiaalia, ja myös Väestöliitolta löytyy esimerkiksi Urpot.fi-sivu, jonka kautta saa tietoa vanhempia askarruttavista asioista.
Erityisen tärkeää on olla kaatamatta omia tunteitaan nuoren niskaan. Hän kantaa jo omaa epävarmuuttaan ja ehkä tuskaakin siitä, ettei vastaa vanhempiensa odotuksia.
6. Saako kysyä, harrastaako nuori seksiä?
Riippuu tilanteesta ja nuoresta, mutta pääsääntöisesti ei. Myös nuorella on oikeus omaan yksityisyyteen, johon seksuaalisuus kuuluu. Vanhempi voi mielessään miettiä, haluaisiko hän vastata nuoren samaan kysymykseen itse.
Aikuisen tehtävä on kuitenkin kertoa tai ohjata nuori tiedon äärelle esimerkiksi ehkäisyyn liittyvistä asioista, mutta sen puheeksi ottamiseen ei tarvita tietoa siitä, onko nuori jo seksuaalisesti aktiivinen. Jos nuori ottaa asian jollakin tavalla puheeksi, se on suuri luottamuksen osoitus vanhemmille. Samalla se voi hämmentää aikuista.
7. Missä vaiheessa yökyläily on ok?
Eri perheissä ajatellaan tästä eri tavoin. Yökyläily ei tarkoita automaattisesti seksiä, ja seksiin löytyy sopiva paikka ja aika varmasti muutenkin. Jos aikuisen huoli koskee seksiä, omasta huolesta kannattaa jutella.
Ehkäisymenetelmistä on toivottavasti puhuttu jo ennen kuin yökyläily on ajankohtaista. On hyvä muistaa, että nuorilla on samanlaisia haluja olla lähekkäin kuin aikuisillakin, ilman että siihen liittyy lainkaan seksiä.
8. Pitääkö huolestua, jos nuoreni ei tunnu olevan lainkaan kiinnostunut seurustelusta?
Ei todellakaan. Jokainen nuori kehittyy omaan tahtiinsa, ja asiat tulevat heille eri aikaan ajankohtaiseksi. Se, ettei nuori seurustele, ei välttämättä tarkoita, ettei seurustelu kiinnostaisi. Voi olla, ettei seurustelu ole nuorelle ajankohtaista, vaikka aikuinen niin ajattelisi.
On hienoa, jos nuori uskaltaa poiketa ikäryhmänsä normista, kunnioittaa omia arvojaan ja antaa itselleen aikaa kypsyä rauhassa. Kaikkia ei kiinnosta seurustelu koskaan, eikä siinäkään ole mitään huolestuttavaa.
Asiantuntijana Anne Pelander Väestöliiton nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskuksesta.