Meidän Talo

Tehokuivausta kuivausrummussa

Tehokuivausta kuivausrummussa

Pyykit kuivaksi runsaassa tunnissa ja noin kilowatin sähkönkulutuksella? Ei mikään utopistinen toive, sillä kuivausrummut ovat entistä energiatehokkaampia.
Teksti Anne Alter
Kuvat valmistajat
Mainos

Moni toisinajattelija vastustaa edelleen koneellista pyykin kuivausta. Kuivausrumpujen uskotaan olevan sähkösyöppöjä ja vaatteita kuluttavia tarpeettomia laitteita. Näin ei välttämättä ole.

Kolmen pyykkikilon kuivaamiseen kuivausrummussa kuluu sähköä ainoastaan 1–3 kilowattia. Sähkönkulutukseen vaikuttaa, miten hyvin pyykki on lingottu ja millä menetelmällä rumpu tiivistää pyykin kosteuden.

Kun pyykki lingotaan noin 1 600 kierroksella minuutissa ja kuivausrumpu toimii lämpöpumpputekniikalla, sähkönkulutus jää parhaimmillaan noin yhteen kilowattiin.

Kaikki mekaaninen käsittely kuluttaa vaatteita hiukan, mutta suurin osa nukkasihtiin kertyneestä nukasta on käytössä ja pyykinpesukoneessa irronnutta nukkaa. Vain kymmenisen prosenttia on rummun irrottamaa.

Lämpöpumpputekniikalla toimivat rummut tiivistävät eli kondensoivat pyykin kosteuden kylmäaineen avulla. Perinteiset kuivausrummut sen sijaan hoitelevat homman vain kierrättämällä ympäröivän huonetilan ilmaa rummun kautta.

Kuivausrumpu ei sovi kaikille tekstiileille

Kaikki tekstiilit eivät siedä koneellista kuivausta. Aina on viisainta tutkia tekstiilin hoito-ohjeita. Moni valmistaja kieltää rumpukuivauksen varmuuden vuoksi, joten omalla riskillä voi toki kokeilla ja aloittaa lyhyillä kuivausajoilla.

Silkki, villa ja viskoosi kärsivät rumpukuivauksesta. Elastaania sisältäviä vaatteita ei kannata kuivattaa koneellisesti ainakaan usein. Pellava menettää luonnollisen jäykkyytensä ja muuttuu pehmeäksi. Villa huopuu normaalissa kuivausohjelmassa.

Frotee, sametti ja trikoo soveltuvat erityisen hyvin rumpukuivaukseen. Niistä tulee pehmeitä ja kuohkeita. Trikoo voi tosin hieman kutistua. Samalla poistuu mahdollisia zeoliittipesuainejäämiä ja irtopölyä, mistä voi olla hyötyä pölyallergikoille.

Vinkit kuivausrummun käyttöön


  • Kuivausrummun sähkönkulutus voi olla jopa 1 kWh pienempi kuin energiamerkissä kerrotaan, jos pyykit lingotaan tehokkaammin kuin 1 000 kierroksella minuutissa.

  • Jätä silitystä ja mankelointia varten pyykki kaappikuivaa kosteammaksi. Se vähentää sähkönkulutusta jopa 30 prosentilla ja helpottaa jälkikäsittelyä.

  • Puhdista kuivausrummun nukkasihti ja tyhjennä vedenkeruuastia jokaisen käyttökerran jälkeen, ellei vettä ole johdettu suoraan viemäriin. Nukkaisen koneen toiminta hidastuu ja sähkönkulutus kasvaa.

  • Puhdista kosteudentiivistin/lämmönvaihdin säännöllisesti käyttöohjeen mukaan, ellei kuivausrummussa ole automaattisesti puhdistuvaa lämmönvaihdinta.

Asiantuntija: tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura

Julkaistu: 13.2.2012