
Moni toisinajattelija vastustaa edelleen koneellista pyykin kuivausta. Kuivausrumpujen uskotaan olevan sähkösyöppöjä ja vaatteita kuluttavia tarpeettomia laitteita. Näin ei välttämättä ole.
Kolmen pyykkikilon kuivaamiseen kuivausrummussa kuluu sähköä ainoastaan 1–3 kilowattia. Sähkönkulutukseen vaikuttaa, miten hyvin pyykki on lingottu ja millä menetelmällä rumpu tiivistää pyykin kosteuden.
Kun pyykki lingotaan noin 1 600 kierroksella minuutissa ja kuivausrumpu toimii lämpöpumpputekniikalla, sähkönkulutus jää parhaimmillaan noin yhteen kilowattiin.
Kaikki mekaaninen käsittely kuluttaa vaatteita hiukan, mutta suurin osa nukkasihtiin kertyneestä nukasta on käytössä ja pyykinpesukoneessa irronnutta nukkaa. Vain kymmenisen prosenttia on rummun irrottamaa.
Lämpöpumpputekniikalla toimivat rummut tiivistävät eli kondensoivat pyykin kosteuden kylmäaineen avulla. Perinteiset kuivausrummut sen sijaan hoitelevat homman vain kierrättämällä ympäröivän huonetilan ilmaa rummun kautta.
Oikean ohjelman valinta
Rummun käyttöohjeet auttavat eri tekstiileille sopivan kuivausohjelman ja lämpötilan valinnassa. Rummussa voi olla erikoisohjelmia esimerkiksi vuodevaatteiden kuivaamiseen. Käyttökelpoiset ohjelmat löydät kokeilemalla niitä ja tunnustelemalla vaatteiden kuivuutta kuivaamisen aikana. Valitse ohjelma jälkikäsittelytavan mukaan vaihtoehdoista silitys-, mankelointi- tai kaappikuiva.
Vaatteen hoito-ohjemerkintä kertoo, kestääkö se rumpukuivausta. Merkinnässä on neliö, jonka sisällä on ympyrä. Kaksi pistettä ympyrän sisällä tarkoittaa normaalia kuivausta, yksi piste varovaista kuivausta viileässä lämpötilassa. Rasti merkin päällä kieltää rumpukuivauksen.
Kuivausrumpu ei sovi kaikille tekstiileille
Kaikki tekstiilit eivät siedä koneellista kuivausta. Aina on viisainta tutkia tekstiilin hoito-ohjeita. Moni valmistaja kieltää rumpukuivauksen varmuuden vuoksi, joten omalla riskillä voi toki kokeilla ja aloittaa lyhyillä kuivausajoilla.
Silkki ja neuleet eivät yleensä sovi rumpukuivattaviksi, sillä ne kutistuvat ja menettävät muotonsa. Villasta valmistetut neuleet huopuvat normaalissa kuivausohjelmassa. Pellavasta irtoaa nukkaa, ja se muuttuu pehmeäksi.
Vaatteessa olevat paljetit tai muut koristeet irtoavat helposti ja voivat vaurioittaa rumpua. Elastaanikuitu menettää kuumassa lämpötilassa joustavuutensa ja haurastuu. Tästä syystä esimerkiksi rintaliiveissä, uimapuvuissa, resorillisissa puuvillavaatteissa sekä joustofarkuissa on rumpukuivaus varmuuden vuoksi kielletty.
Frotee, sametti ja trikoo sen sijaan soveltuvat erinomaisesti rumpukuivaukseen. Huomioi kuitenkin, että trikooneulos voi kutistua rummussa. Siliävistä ja tekokuitutekstiileistä tulee sileitä, kun kuivaat kerrallaan pieniä määriä.
Vinkit kuivausrummun käyttöön
- Kuivausrummun sähkönkulutus voi olla jopa 1 kWh pienempi kuin energiamerkissä kerrotaan, jos pyykit lingotaan tehokkaammin kuin 1 000 kierroksella minuutissa.
- Jätä silitystä ja mankelointia varten pyykki kaappikuivaa kosteammaksi. Se vähentää sähkönkulutusta jopa 30 prosentilla ja helpottaa jälkikäsittelyä.
- Puhdista kuivausrummun nukkasihti ja tyhjennä vedenkeruuastia jokaisen käyttökerran jälkeen, ellei vettä ole johdettu suoraan viemäriin. Nukkaisen koneen toiminta hidastuu ja sähkönkulutus kasvaa.
- Puhdista kosteudentiivistin tai lämmönvaihdin säännöllisesti käyttöohjeen mukaan, ellei kuivausrummussa ole automaattisesti puhdistuvaa lämmönvaihdinta.
Tiesitkö?
Rumpukuivauksesta voi olla hyötyä pölyallergikoille, sillä kuivauksen aikana vaatteista poistuu myös mahdollisia zeoliittipesuainejäämiä ja irtopölyä.
Asiantuntija: tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura