Tee tyylikäs oksanaulakko
Tee itse
Tee tyylikäs oksanaulakko
Yksinkertainen, mustalla puunsuojalla käsitelty oksanaulakko päihittää mennen tullen kaupan valmisnaulakot.
10.11.2015
 |
Meidän Mökki

Kuusi on kuin suunniteltu naulakkoa varten, sillä oksat levittäytyvät samalta tasolta tasaisesti rungon ympäri. Muutaman metrin korkuisesta kuusesta saa kokonaisen satsin roikkuvia naulakoita moneen käyttöön.

Nikkarointiin kannattaa ryhtyä heti alkukesästä, silloin kuori irtoaa lähes itsestään. Kesäkuun kuiva, tuulinen ilma kuivattaa tuoreen puupinnan muutamassa päivässä pintakäsittelyä varten.

Pari vetoa mustaa puunsuojaa, ja oksanaulakko näyttää piikikkäältä lakritsitangolta. Kun silmukkaruuvi kiinnitetään, naulakko on valmis nostettavaksi saunan verannalle vieraiden ihasteltavaksi.

Oksanaulakko – tarvikkeet:

  • kuusenpätkiä
  • saha ja pora
  • hiomapaperia (karheaa ja hienoa)
  • silmukkaruuveja
  • sävytetty, kuultava Valtti Color, Tikkurila
  • narua ja sakset.

Tarvikkeet yhteensä noin 12 euroa.

Oksanaulakko valmistuu näin

1. Sahaa käsivarren paksuinen kuusi ja katko oksat vaaksan pituisiksi. Katkominen sujuu helposti oksa- tai raivaussaksilla.
2. Kuori runko. Tee puukolla viilto tyvipäähän ja vedä kuorta. Kuori irtoaa helposti pitkänä suikaleena.
3. Tutkaile runkoa ja suunnittele, miten se olisi viisainta pätkiä. Varmista, että oksat osoittavat yläviistoon, ja sahaa sitten naulakoiksi sopivia pätkiä.
4. Lyhennä oksat noin 10 cm:n pituisiksi. Katko pienet oksanalut kokonaan pois. Anna kuivua aurinkoisella ja tuulisella paikalla muutaman päivän.
5. Hio rungon kuiva pinta sileäksi. Pyöristä myös oksanpäät niin, että vedät hiekkapaperilla tyvestä oksan kärkeen päin. Käytä ensin karheaa paperia, viimeistele hienolla.
6. Ulos tulevan naulakon pintakäsittelyksi sopii sävytetty puunsuoja. Käsittele pinta puunsuojalla kahteen kertaan. Poraa kuivaan naulakkoon reikä silmukkaruuville.
Mustaksi maalattu naulakko sopii yhtä hyvin mökkisaunaan kuin kodin eteiseen.

Tarvikkeiden ostopaikat: Bauhaus ja K-rauta

Kommentoi »