Meidän Mökki

Tee tyylikäs oksanaulakko

Tee tyylikäs oksanaulakko

Yksinkertainen, mustalla puunsuojalla käsitelty oksanaulakko päihittää mennen tullen kaupan valmisnaulakot.
Teksti Ulla Vestola
Kuvat Martti Leppä
Mainos

Kuusi on kuin suunniteltu naulakkoa varten, sillä oksat levittäytyvät samalta tasolta tasaisesti rungon ympäri. Muutaman metrin korkuisesta kuusesta saa kokonaisen satsin roikkuvia naulakoita moneen käyttöön.

Nikkarointiin kannattaa ryhtyä heti alkukesästä, silloin kuori irtoaa lähes itsestään. Kesäkuun kuiva, tuulinen ilma kuivattaa tuoreen puupinnan muutamassa päivässä pintakäsittelyä varten.

Pari vetoa mustaa puunsuojaa, ja naulakko näyttää piikikkäältä lakritsitangolta. Kun silmukkaruuvi kiinnitetään, naulakko on valmis nostettavaksi saunan verannalle vieraiden ihasteltavaksi.

Tarvikkeet:


  • kuusenpätkiä

  • saha ja pora

  • hiomapaperia (karheaa ja hienoa)

  • silmukkaruuveja

  • sävytetty, kuultava Valtti Color, Tikkurila

  • narua ja sakset

Tarvikkeet yhteensä noin 12 euroa.

Ohjeet oksanaulakon tekoon

1. Sahaa käsivarren paksuinen kuusi ja katko oksat vaaksan pituisiksi. Katkominen sujuu helposti oksa- tai raivaussaksilla.

2. Kuori runko. Tee puukolla viilto tyvipäähän ja vedä kuorta. Kuori irtoaa helposti pitkänä suikaleena.

3. Tutkaile runkoa ja suunnittele, miten se olisi viisainta pätkiä. Varmista, että oksat osoittavat yläviistoon, ja sahaa sitten naulakoiksi sopivia pätkiä.

4. Lyhennä oksat noin 10 cm:n pituisiksi. Katko pienet oksanalut kokonaan pois. Anna kuivua aurinkoisella ja tuulisella paikalla muutaman päivän.

5. Hio rungon kuiva pinta sileäksi. Pyöristä myös oksanpäät niin, että vedät hiekkapaperilla tyvestä oksan kärkeen päin. Käytä ensin karheaa paperia, viimeistele hienolla.

6. Ulos tulevan naulakon pintakäsittelyksi sopii sävytetty puunsuoja. Käsittele pinta puunsuojalla kahteen kertaan. Poraa kuivaan naulakkoon reikä silmukkaruuville. Mustaksi maalattu naulakko sopii yhtä hyvin mökkisaunaan kuin kodin eteiseen.

Tarvikkeiden ostopaikat: Bauhaus ja K-rauta

Lue lisää:

Askartele veikeä korkkimatto kylpyhuoneeseen tai eteiseen

Tee kätevä katosta roikkuva vaatetanko

Nikkaroi pyyheteline jämäpuusta

Julkaistu: 10.11.2015
Katso myös nämä