Tee mökille kätevä sängynpääty
Tee itse
Tee mökille kätevä sängynpääty
Sängyn tausta nikkaroidaan edullisesta raakalaudasta ja höylätystä laudasta. Päätyyn voi kiinnittää valoja, hyllyjä ja koukkuja seinän pintaa pilaamatta.
Julkaistu 11.2.2015
Meidän Mökki

Metrin levyinen seinä toimii yhden hengen sängyn päätynä, kaksi vierekkäistä riittää parisängylle tai kapean sängyn kylkeen. Rennon ja rytmikkään ilmeen saa aikaan kahdella erilevyisellä laudalla.

Himmeä, sävytetty kalustelakka tekee pinnasta elävän ja sen voi pitää puhtaana helposti kostealla pyyhkimällä. Kaksi ruuvia taustan yläreunassa pitää omilla jaloillaan seisovan komistuksen tukevasti paikoillaan.

Tarvikkeet:

  • sahalautaa (22 x 100 mm), 40 metriä
  • sahalautaa (22 x 50 mm), 15 metriä
  • kipsilevyruuveja, hiomapaperia, kalustelakkaa, vetimiä, saha, pora ja ruuvinväännin

Lautaseinän mitat (200 x 200 x 13 cm)

  • pystylaudat (22 x 100 mm) 4 kpl x 2 m
  • leveät laudat (22 x 100 mm) 25 kpl x 1 m
  • kapeat laudat (22 x 50 mm) 15 kpl x 1 m
  • hyllytasot (22 x 100 mm) 6 kpl x 95,5 cm

Tarvikkeet yhteensä 125 euroa.

Ohjeet sängynpäädyn tekoon

1. Sahaa kerralla kaikki tarvittavat kappaleet ja hio sahatut päät. Aseta pystylaudat apulaudalle metrin päähän toisistaan. Varmista ristimitalla, että rakenne on suora. Kiinnitä ylin poikkilauta yhdellä ruuvilla molemmista päistä. Varmista vielä ristimitta ja lisää toiset ruuvit. Kiinnitä poikkilauta alaosaan pitämään rakenne suorassa. Lopuksi se poistetaan.

2. Vajaan sentin listalla saat raoista yhtä suuret mittaamatta. Voit rytmittää kapeaa ja leveää lautaa haluamallasi tavalla. Suosi kuitenkin leveitä lautoja, jotta rakenne on tukeva ja lopputulos näyttävä.

3. Mittaa sänkysi korkeus ja hahmottele rakenteeseen tehtävän hyllyn paikka. Sen korkeus voi olla 1 tai 2 leveää lautaa.

4. Aseta lokeron kattolauta paikoilleen ja tarkista sen suoruus kulmaraudalla. Kiinnitä lauta molemmista päistä kahdella ruuvilla.

5. Naputtele pohjalauta paikoilleen ja varmista, että se tulee suoraan. Kiinnitä ruuvein molemmista päistä. Katto- ja pohjalauta tukevat myös seinämän rakennetta.

6. Kun etulaudoitus on valmis, naputa seinämän kattolauta paikoilleen ja kiinnitä se ruuvein molemmista päistä. Tee toinen seinäosa samalla tavalla. Jos mahdollista, aseta valmis lattialle selälleen ja tee toinen puoli valmista seuraten. Seinäosien lokerohyllyt voivat olla eri korkeudella ja erikokoisia. Käsittele lopuksi sävytetyllä kalustelakalla kahteen kertaan.

Tarvikkeiden ostopaikka: K-rauta

Lue lisää:

Kommentoi »