Tee betonipöytä pihalle
Tee itse
Tee betonipöytä pihalle
Betoni sopii hyvin ulkopöydän kansimateriaaliksi. Se toistaa hienosti muottilevyn koristeellisen pintakuvion.
6.3.2016
 |
Meidän Mökki

Betonipöydän teko on mukavaa puuhaa, jota sadekaan ei haittaa, päinvastoin. Valmis betonivalos saa kuivua hitaasti ja jopa kastua välillä, niin siitä tulee kestävä.

Voit tehdä pöytälevyn OSB-rakennuslevystä, joka on puristettu ristiin liimatuista puulastuista ja -tikuista. Lastut ja tikut toistuvat betonissa, jolloin pöydän pinnasta tulee elävä ja ilmeikäs.

Nikkaroi jalkaosaksi yksinkertaiset ja tukevat pukit sahapintaisesta puutavarasta, joka imee hyvin puuöljyä ja sopii siten hyvin ulkokalusteeseen.

Betoni on huoleton materiaali, mutta talveksi pöytä kannattaa nostaa varastoon tai peitellä pressuin, sillä uriin jäätyessään laajeneva vesi saattaa halkaista betonilevyn.

Pöytälevyn koko on 96 × 96 × 4 cm ja pukkijalkojen koko 65 (syvyys) × 65 (leveys) × 75 (korkeus) cm.

Betonipöytä – tarvikkeet:

 • sementtilaastisäkki (S30), 25 kg, 3 kpl
 • OSB-levy 1 200 × 2 600 × 11 mm
 • saneerausverkko 0,8 × 1,2 m
 • 48 × 48 mm:n puutavaraa, 4 m
 • 50 × 100 mm:n puutavaraa, 4 m
 • 22 × 100 mm:n lautaa, 4 m
 • puuöljyä, esimerkiksi Valtti Puuöljy Piki
 • ruuveja, saha, pora ja ruuvinväännin
 • voimapihdit, saavi ja pistolapio
 • vettä ja ruokaöljyä
 • suojalasit ja -käsineet, hengityssuoja ja suojaava vaatetus.

Tarvikkeet yhteensä noin 70 euroa.

Betonipöytä – ohje:

1. Sahaa neliskanttisesta puutavarasta neljä metrin pituista tukipuuta ja kiinnitä ne kehikoksi levylle, jonka päällä valat pöytälevyn. Poraa ensin reiät tukipuihin ja kiinnitä puut päältäpäin. Käännä sitten levypuoli ylöspäin ja lisää ruuvit 20 sentin välein. Kiinnitä vielä tukipuut toisiinsa päädyistä pitkillä ruuveilla.
2. Pue suojaava vaatetus, suojalasit ja hengityssuoja. Tyhjennä kolme sementtilaastisäkkiä saaviin, lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita ainekset pistolapiolla perunamuusimaisen paksuksi massaksi. Jätä massa puoleksi tunniksi tekeytymään. Pyyhkäise ohut kerros ruokaöljyä levyn ja tukipuiden pintaan ja ala täyttää muottia betonilla.
3. Jätä vähän betonia saaviin. Taputtele laudan reunalla massaa ja pidä huoli, että betonikerroksen paksuus on joka puolella sama, reilut kolme senttiä. Tasoita pinta. Katko voimapihdeillä saneerausverkko hieman valmistuvaa pöytälevyä pienemmäksi. Aseta verkko betonille ja koputtele sitä laudanpäällä, jolloin se uppoaa betonimassan sisään. Lisää vielä betonia ohuesti, tasoita ja jätä valutyö kuivumaan paikoilleen löyhän muovin alle 4−5 vuorokaudeksi.
4. Irrota valmiin työn tukikehikoiden ruuvit, jotta voit poistaa tukipuut. Pyydä kaveria avuksi ja nostakaa painava pöytälevy varovasti muottilevyn päältä.
5. Nikkaroi tukevasta puutavarasta kaksi identtistä x-muotoa. Kiinnitä ristikkäiset puut toisiinsa neljällä ruuvilla. Tee isolla poranterällä ruuveille upotukset, silloin pärjäät kiinnityksissä lyhyemmillä ruuveilla ja ruuvit myös painuvat näkymättömiin.
6. Sahaa jalkojen ylä- ja alapäät, niin että ne tulevat vaakasuorina maata ja pöytälevyä vasten. Lisää pukkien väliin neljä tukipuuta, jotka tekevät jalkarakenteesta vakaan ja tukevan.
7. Käsittele jalkarakenne sävytetyllä puuöljyllä. Imeytä puuöljyä varsinkin maata vasten tuleviin sahapintoihin. Nosta pöytälevy valmiiden pukkijalkojen päälle. Levy lepää jaloilla tukevasti painonsa ansiosta, mitään kiinnitystä ei tarvita.
2 kommenttia