Tarmon perhe vaihtoi auton kahteen sähköpyörään: ”Rahaa säästyy ja jalan tai pyörällä kulkeminen on lapselle itsestäänselvyys”
arjen ekoteko
Tarmon perhe vaihtoi auton kahteen sähköpyörään: ”Rahaa säästyy ja jalan tai pyörällä kulkeminen on lapselle itsestäänselvyys”
Raumalainen Tarmo Thorström, 39, luopui perheineen autosta alkuvuodesta 2022. Arjen menot ja kuskaukset sujuvat näppärästi kuormapyörällä, ja tarvittaessa rahaa jää entistä paremmin taksiin tai auton vuokraan.
Julkaistu 18.9.2023
Kotivinkki

Omistamme auton sijaan kaksi sähköpyörää. Toinen niistä on rahtipyörä, jolla kuljetamme lasta, kauppaostoksia ja tarvittaessa vaikka kirpparihankintoja, kuten lapsen leikkikeittiön.

Rahtipyörän mittariin on reilussa vuodessa kertynyt 2000 kilometriä. Raumalla mihinkään ei ole pitkä matka. Paitsi kaupungin jäteasemalle, mihin on seitsemän kilometriä. Sinne vien pyörällä puutarhajätteet keväällä ja syksyllä, kun niitä saa tietyn aikaa jättää kierrätykseen veloituksetta. Viimeisinä ilmaisina päivinä autoja kertyy jonoksi asti, kun niiden pitää odottaa, että tielle tulee tilaa. Pyörällä mahdun johon ohi.

Kuormapyörän kyydissä kulkee vaikka mitä. ”Erilaisten lastaustapojen kokeilu on oma harrastuksensa. Kuljetan pyörällä kaiken, mitä pystyn. Esimerkiksi lapsen leikkikeittiön”, Tarmo kertoo.

Luovuimme autosta helmikuussa 2022. Se oli ostettu neljä vuotta aikaisemmin, kun tarvitsin sitä silloiseen työhöni. Sittemmin työpaikka vaihtui, mutta auto jäi. Se tuntui tarpeelliselta vauva-arjessa. Meillä myös asuu sukulaisia syrjäseudulla, mihin ei joukkoliikenteellä pääse.

Viime vuonna tajusimme, että käytämme autoa eniten juuri jätteiden kuljettamiseen. Viemme lajiteltavat roskat kerran viikossa lähimarketin parkkipaikalla olevalle kierrätyspisteelle. Mielestäni se ei ollut riittävä syy omistaa autoa. Vaimoni oli huolissaan lapsen kanssa liikkumisesta, joka nykyään onnistuu kuormapyörällä.

”Pyöräily on autoa parempi vaihtoehto ympäristölle, kukkarolle ja mielelle.”

Pelkkään autoon paloi ennen lähes kaksi tuhatta euroa vuodessa, ja siihen polttoainekustannukset päälle. Autottomana rahaa säästyy sen verran, että tarvittaessa voimme vaikka vuokrata auton.

Taksiakin käytän nykyään enemmän kuin ennen. Harrastan pitsinnypläystä ja pidän työpajoja Rauman ulkopuolella. Välineet ovat niin suuria, että niitä on vaikea kantaa linja-autolle ja sieltä kurssipaikoille. Tällöin voin kulkea taksilla kummassakin päässä matkaa.

Se, mikä autottomuudessä ärsyttää, liityy lähinnä huonoon kaupunkisuunnitteluun, Tarmo sanoo. ”Voi olla, että autot pääsevät posottamaan suoraan, ja pyöräilijän pitää kiertää neliapilan muotoista riemurallia.”

Pyöräily on autoa parempi vaihtoehto ympäristölle, kukkarolle ja mielelle. Meillä ei ollut rahaa niin hyvään autoon, etteikö sitä olisi koko ajan pitänyt olla korjaamassa, ja remontit olivat meille kalliita. Pyörän perushuolto on helppo tehdä itse. Vuosihuollon teetän pyöräliikkeessä. Siinä osia ei välttämättä vaihdeta uusiin, vaan säädetään, etteivät ne hajoa.

Lapsemme ei muista aikaa, jolloin omistimme auton. Hänelle on normi, että paikasta toiseen kuljetaan omin jaloin tai pyörällä. Pidän tätä tärkeänä, kun lapsetkin nykyään liikkuvat liian vähän ja julkisuudessa puhutaan liikkumattomuuden vaikutuksesta terveyteen ja kansantalouteen.

Se, mikä pyöräilyssä ärsyttää, liittyy huonoon infraan. Liikennettä suunnitellaan autojen ehdoilla. Toisaalta julkisen liikenteen yhteydet ovat huonoja. Pääsemme julkisilla vaikka Poriin teatteriin, mutta kun iltaesitys loppuu, emme pääse takaisin Raumalle.

Tarmo Thorströmin perhe luopui autosta, kun todettiin, että se seisoi pihassa lähinnä lapsen ja jätteiden kuljettamista varten. Tilalle hankittiin kuormapyörä, jolla molemmat tarpeet sujuvat Tarmon mukaan jopa paremmin kuin autolla.

Autoilun lisäksi haluaisin luopua lentomatkoista, joita kertyy ehkä yksi tai kaksi vuodessa. Matkustamme junalla, kun siihen on aikaa. Esimerkiksi kesällä 2022 kävimme maata myöden veljeni luona Itävallassa ja vaimoni siskon perheen luona Pariisissa. Lapsemme oli tuolloin 1,5-vuotias. Matka sujui hyvin, mutta kalliiksi se kyllä kävi.

Lentäminen on epäreilun edullista suhteessa junailuun. Joskus lentäminen myös on aikataulullisesti järkevämpää. Esimerkiksi hiljattain minut kutsuttiin Slovakiaan pitsitapahtumaan, minne en olisi mitenkään ehtinyt mennä junalla.

Tämä ekoilussa voisi sujua paremmin

”Emme toistaiseksi kierrätä biojätettä. Asumme vuokralla omakotitalossa, ja jätteenkeräys pitäisi maksaa itse. Tulomme ovat tällä hetkellä pienet. Biojätettä myös kertyy aika vähän, lähinnä munankuoria ja kahvinpuruja. Laitamme ne sekajätteisiin, mutta aiomme tulevaisuudessa hankkia kompostin.”

2 kommenttia