
Putkiremontti pientalossa ei anna samanlaista kertautuvaa hyötyä samanaikaisista muista korjauksista kuin kerrostalon kohdalla käy. Omakoti- ja rivitalot ovat yksilöllisempiä, joten remontin menettelyjä ei voi samalla tavoin monistaa. Lisäksi kerrostaloissa kaapeleiden ja putkien reititys on usein koottu yhteen.
Putkiston saneeraus on kuitenkin hyvä hetki kutsua paikalle myös sähköalan ammattilainen. Hän voi tarkistaa kaapeleiden kunnon ja niiden riittävän tehonkeston. Lisäksi hänellä on näkemys siitä, miten tulevaan tekniikkaan kannattaa varautua. Esimerkiksi tietoliikenteen kaapelit liitoksineen saattavat rajoittaa nykyistä ja tulevaa datanopeutta.
Lisäksi moderneissa sähkölaitteissa on sellaisia ominaisuuksia, joita tavallinen pientaloasukas ei oivalla tarvitsevansa. Esimerkiksi ilman paristoja toimivat palohälyttimet ovat hyvä turvavaruste, samoin kosteiden tilojen vikavirtasuojat.
Tarpeeksi pistorasioita
Hiemankin vanhemmissa taloissa törmää herkästi moniin jatkojohtoihin. Edes 1980-luvulla ei osattu kuvitella, millainen määrä viihde-elektroniikkaa ja kodinkoneita nykyasunnossa on. Pistorasioiden määrä on alimitoitettu lähes joka huoneessa, ja niitä pitäisi mahdollisuuksien mukaan lisätä.
Eräänä ongelmana ovat myös jälkeenpäin tehdyt villit asennukset. Esimerkiksi lattialämmityksen asennuksen yhteydessä sen syöttö on saatettu ottaa lähimmästä rasiasta miettimättä, mitä muita sähkölaitteita tämän syöttöjohdon päässä on.
Kun keittiön seiniä avataan putkitöiden tähden, kannattaa samalla tarkistuttaa, että tulevan kaapelin poikkipinta-ala riittää kaikille keittiön laitteille. Liedellä on yleensä oma syöttöjohtonsa, mutta kahvin- ja vedenkeitin, kylmälaitteet, yleiskone ja muut kotitalouden laitteet saattavat nielaista ampeerin poikineen. Vanhoissa taloissa alimitoitus on hyvin yleistä.
Kosteat tilat turvallisiksi
Tiskipöydällä, vessoissa ja pesutiloissa ei saisi missään tapauksessa olla jatkojohtoja, sillä roiskevesi aiheuttaa niissä vaarallisia sähkövuotoja. Kun lähellä on märän lattian tai teräksisen tiskipöydän kautta suora maadoitus, hengenvaarallisen sähköiskun vaara on suuri.
Keittiö- ja pesutiloja kunnostettaessa kannattaa lisätä pistorasioiden määrää ja asentaa vikavirtasuojat. Usein vanha sähkötaulukin kannattaa vaihtaa moderniin, jolloin vikavirtasuojat sijoitetaan keskukseen ja vanhat sulakkeet korvataan automaattisilla.
Vikavirtakytkin pesu- ja kodinhoitotiloissa edesauttaa myös paloturvallisuutta. Sekä pesukone että kuivausrumpu ottavat suhteellisen paljon sähköä, ja niissä saattaa olla esimerkiksi kertynyttä nukkaa, joka voi sytyttää palon. Pesukoneita kärähtää yllättävän usein.
Putkiremonttikohteissa voi vaikka liittää keittiön ja kodinhoitohuoneen kosteushälytysjärjestelmät palo- ja rikosilmoitinjärjestelmään kahtena eri silmukkana. Myös lattialämmityksen jakotukin alle voi asentaa kosteushälytyksen.
Valoa ja sähköä pihallekin
Jos putkityöt ulottuvat myös talon ulkopuolelle, kannattaa uhrata muutama ajatus myös salaojitukselle ja pihapiirin sähköistyksille. Pihapiirissä tarvitaan sähköisiä työkaluja, joten asianmukaisesti suojatut pistorasiat helpottavat työskentelyä.
Myös ulkovalaistus kannattaa suunnitella sekä kulun että viihtyvyyden kannalta hyväksi. Ulkovaloissa kannattaa suosia joko liikkeentunnistimilla varustettuja ratkaisuja tai led-valoja, sillä lampun tuottama hukkalämpö menee harakoille. Energiansäästö- ja muut loistelamput palavat kyllä pakkasessakin, mutta ne eivät ehkä syty kylmässä.
Ulkotiloissa kannattaa harkita myös pahimpien portaikkojen ja luiskien sähkösulatusta. Sulatusta käytetään harvoin, joten se ei vie kovin paljoa energiaa. Sen sijaan se saattaa estää liukastumisen, jonka seurauksena asukas ei ehkä pystyisi enää asumaan talossaan.
Muutoinkin kannattaa miettiä, mitä kaikkia laitteita voisi tulevaisuudessa tarvita, ja tehdä niille varaukset jo nyt. Moni tekninen apuväline parantaa huomattavasti asumismukavuutta ja elämän laatua iän karttuessa.
Asiantuntija: toimitusjohtaja Hannu Liimatainen, Taloverkko Oy