Meidän Mökki

Tarkista mökin kunto säännöllisesti

Tarkista mökin kunto säännöllisesti
Mökin kuntotarkastus kannattaa tehdä vuodenaikojen kierron mukaan. Toimi ajoissa, sillä pienetkin vauriot laajenevat nopeasti suuriksi remonteiksi. Pahimmassa tapauksessa ne tekevät rakennuksesta asuinkelvottoman.
Julkaistu 10.12.2015

1. Miksi on tärkeää ennakoida?

Suomen ilmasto testaa mökkien kestävyyttä ajoittain kovinkin ottein. Rakennuksen arvo säilyy ja siellä on mukava lomailla, kun sitä muistaa huoltaa säännöllisesti.

Rakenteiden ja materiaalien elinkaari on tärkeää tuntea, jotta tarkastukset ja huoltotoimet voidaan ajoittaa oikein ja tehdä järkevässä järjestyksessä. Tästä saadaan tuntuva säästö pitkällä aikavälillä.

Kaikki rakennusmateriaalit tulevat tiensä päähän jossain vaiheessa, jolloin ne eivät enää palvele kunnolla tehtävässään. Aikanaan hyvinkin toteutettu rakenne alkaa tästä syystä vaurioitua.

Hidastelu lisää korjauskustannuksia. Hyvä esimerkki on hieman vuotava ja heikosti tuulettuva kattorakenne. Vesikatteen korjaaminen ja muutaman tuuletussäleikön asentaminen on pikkujuttu vaurion alkuvaiheessa. Jos korjausta lykätään, koko yläpohja voi muutamassa vuodessa olla pilalla.

Kannattaa harkita, mitä töitä tekee itse ja mitä teettää ulkopuolisilla. Molemmissa tapauksissa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Paikkakunnan pienet urakoitsijat tarjoavat yhä useammin mökkiläisille remonttipalveluitaan. Työkustannuksista saa kotitalousvähennyksen, joka on merkittävä hyöty.

Mökin kunnon seuraaminen ja pienet huoltotyöt voivat olla osa tervetullutta vaihtelua myös mökkiläisen vapaa-aikaan.

2. Mitä mökin kuntotarkastukseen kuuluu?

Huoltotarkastukset on hyvä ajoittaa vuodenaikojen kierron mukaan. Näin aluillaan oleva vaurio löytyy helpoimmin.

Syksyllä

  • Tarkasta ja huolla esimerkiksi lämmityslaitteet, savupiippu sekä vesi- ja viemärilaitteet.
  • Selvitä vesikattojen ja räystäskourujen kunto ja puhdista ne lehdistä ja roskista.
  • Valmista ennen talven tuloa, että salaojat toimivat ja pintavedet ohjautuvat pois rakennuksen vierustoilta.

Talvella

  • Kurkista vesikatteen alle. Kevättalvella lumen sulaessa pienetkin vuodot on helppoa huomata. Lisäksi kattorakenteisiin voi kertyä kosteutta, jos tuuletus on riittämätöntä.
  • Tutki talvikäytössä olevan mökin lämmöneristävyyttä pakkaskauden aikana. Infrapunasäteellä toimiva lämpömittari on edullinen hankinta, ja sen avulla mahdolliset lämpövuodot voidaan kartoittaa tarkasti.

Keväällä

  • Huolla ensimmäiseksi kaivo, huussi sekä mahdolliset vesi- ja viemärijärjestelmät.
  • Tarkasta esimerkiksi pihakalusteiden, laitureiden, venetelojen ja pihakeittiöiden kunto sekä kesällä käytettävien työkalujen, kuten kaasu- ja tulisijalaitteiden, toiminta.
  • Maalaa alkukesästä talon ulkopinta ja korjaa tai uusi ikkunat ja ulko-ovet.

3. Mitä tehdä, kun huomaa vaurion?

Kaikki remontit edellyttävät huolellista suunnittelua ja harkintaa. Turvallisuus sanelee korjauksen kiireellisyyden. Ammattilainen on aina syytä kutsua paikalle, jos vikaa on sähkö-, kaasu-, vesijohto- tai tulisijalaitteissa.

Usein ensiavuksi riittävät pienet toimet, jotta jokin alkava vaurio ei pääse pahenemaan. Vaurio voidaan usein korjata monella eri tavalla, ja vaihtoehdoista kannattaa valita kokonaisuuden kannalta edullisin ratkaisu.

Kiireellisiä korjaustöitä ilmaantuu entistä harvemmin, kun rakennuksen kuntoa seurataan säännöllisesti. Aikanaan talon kunnon seuraaminen kuului osana arkeen. Nykytekniikka, materiaalit ja rakenteet vaativat hiukan aiempaa enemmän perehtymistä. Hyvä lähtökohta siihen on talon huoltokirja.

4. Mitkä ovat hankalimmat vauriokohdat?

Eniten päänvaivaa aiheuttavat yleensä painuneet perustukset ja notkahtanut katto. Painumat ovat yleensä muodostuneet pitkän ajan kuluessa ja monesti jo pysähtyneetkin. Silloin remonttiin ei ole tulenpalavaa kiirettä. Usein tilannetta voi seurata vuoden ajan ja arvioida myös asiantuntijan avulla, mikä olisi järkevin korjaustapa. Samalla ehditään harkita, kannattaisiko samalla uusia kokonaan jotain rakenteita, kuten katto.

Lisätietoja:

Tee mökille huoltokirja, johon kirjataan tehdyt huollot ja korjaukset. Katso mallia omakotitalon huoltokirjasta Omakotiliiton verkkosivuilta omakotiliitto.fi.

Kommentoi »