Tapasimme uuden lasiston suunnitelleen Carl Philip Bernadotten
Sisustus
Tapasimme uuden lasiston suunnitelleen Carl Philip Bernadotten
Carl Philip Bernadotte ja Oscar Kylberg muodostavat designduo BK:n. Heidän uusin työnsä on kymmenosainen lasisto saksalaiselle Zwieselille. 
Julkaistu 16.2.2016
Avotakka

Kuuntele, kuinka kaunis ääni laseista lähtee, Carl Philip Bernadotte sanoo ja nappaa suunnittelemiensa lasien rivistöstä valkoviinilasin. Hän kilauttaa sen reunaa sormillaan ja painaa lasin korvaani vasten. Lasista lähtee kirkas, kuulas sointi. Seuraavaksi Oscar Kylberg tarttuu kahteen punaviinilasiin ja kopauttaa niitä vastakkain. Hän nostaa lasit korvieni kohdalle, minkä seurauksena koko pää muuttuu kaikukammioksi. Vain laadukas kristallilasi soi näin voimakkaasti.

Muotoilijana työskentelevä Ruotsin prinssi Carl Philip Bernadotte ja hänen muotoilijakollegansa Oscar Kylberg julkistivat viime viikonloppuna yhteistyönsä saksalaisen lasinvalmistajan Zwieselin kanssa Frankfurtin Ambiente-messuilla. Heidän Air Sense- ja Air-lasistoonsa kuuluu yhteensä 20 erilaista osaa vesilasista viinilaseihin ja samppanjalaseihin. 

Millaista oli suunnitella jälleen uusi juomalasi?​

Juomalasin suunnitteleminen on klassinen tehtävä, ja se on kieltämättä hyvin vaikea tehtävä. Sen sijaan, että olisimme lähteneet ratkaisemaan haastetta pelkästään lasin muodosta käsin, perehdyimme alusta pitäen lasin sisäosaan, jossa ei ole tapahtunut mitään uutta satoihin vuosiin.

Miten työskentelynne etenee?

Työskentelemme hyvin määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti jokaisessa projektissa. Emme odota, että jostain ilmaantuu kiva idea, vaan teemme paljon tutkimusta, ennen kuin teemme yhtään konkreettista suunnitelmaa. Joskus joudumme jopa sanomaan toisillemme, että pysy erossa kynästä! Tartumme siihen vasta sitten, kun perusta on kunnossa. Mitä syvemmälle pääsee, sitä syvällisempi tuotteesta tulee ja sitä paremmin se kestää aikaa. Kestävyys on myös yksi suunnittelutoimistomme lähtökohdista, pohjoismaisen käytännöllisyyden lisäksi.

Mistä saitte idean sijoittaa lasipallon lasien pohjalle?

Kävimme läpi valtavan määrän viiniin ja viinien nauttimiseen liittyvää materiaalia. Selvitimme, kuinka juomien makua voisi korostaa vielä siinä vaiheessa, kun se kaadetaan lasiin. Pallon avulla viini dekantoituu ja sen maku ja tuoksu saavat uusia ulottuvuuksia. Oli tosin vakuutettava myös viinintuntijat pallon merkityksellisyydestä, mutta olemme tainneet onnistua siinä. Olemme hyvin käytännönläheisiä, minkä vuoksi oli tärkeää, että lasissa on käden, aivojen ja suun välinen tasapaino. Jos jokin niistä ei ole kohdallaan, lasi ei täytä kunnolla tehtäväänsä. Pieniä detaljeja lukuun ottamatta tuotteesta tuli sellainen kuin olimme suunnitelleetkin.

Miten tutustuitte lasin valmistukseen?

Saimme mahdollisuuden puhaltaa itse lasia Zwieselin tehtaalla. Se on niin vaikeaa, että kunnioitus lasinpuhaltajia kohtaan kasvoi suunnattomasti. He ovat ammattilaisia, jotka tarvitsevat koko ajan yhä haastavampia tehtäviä. Ja se sopii meille! Lasinpuhallus on taidemuoto, erittäin kaunis taidemuoto. Valmiin tuotteen näkeminen oli taianomainen hetki.

Kokoelman Air-sarja on koneellisesti valmistettu, ja lasipallon sisältävä Air Sense -sarja on suupuhallettua lasia. Kaikki kokoelmaan kuuluvat lasit ovat konepestäviä. Air Sense -sarjan lasit on puhallettu Zwieselissä Saksassa sijaitsevalla tehtaalla.
Lasien muoto on elegantti ja ajaton, jotta se sopisi monenlaisiin kattauksiin. Suunnittelijat ovat halunneet korostaa kosketuksen merkitystä. Jokainen lasi siksi ilmava ja jokaisen jalka on yhä ohut. Lasien tekemiseen ei käytetä lainkaan lyijyä. 
Carl Philip Bernadotte ja Oscar Kylberg perustivat muotoilutoimiston 2012. Sittemmin he ovat suunnitelleet mm. astioita Steltonille ja Gustavsbergille sekä tekstiilejä Åhléns-tavaratalolle. Lasisarja on heidän ensimmäinen yhteistyönsä Zwieselin kanssa.
Kommentoi »