
1. Älä missään nimessä ohenna tyveä
Kun valitset kotiisi joulukuusta, ota joulukuusen jalka mukaasi kuusen hakukeikalle. Valitse puu toki sen kauneuden perusteella, mutta tarkista, että kuusen tyvi mahtuu kuusenjalkaan. Pahin virhe on ohentaa puun vartta ja kuoria veteen asetettavasta tyvestä kuori kokonaan pois. Heti kuoren alla nimittäin sijaitsevat puun uusimmat vuosilustot, joissa vesi kulkee.
2. Pitkä matka kotiin? Kuljeta kuusi peitteen tai pressun alla
Joulukuusi on elossa, vaikka se onkin katkaistu. Se ei kestä pitkää kuljetusmatkaa ilman tuulelta suojaavaa peitettä tai pressua. Jos kuljetat joulukuusta auton kattotelineellä tai peräkärryssä ja matkaa on yli kymmenen kilometriä, suojaa verkkoon kiedottu joulukuusi vielä pressulla. Näin kuusi ei kärsi ajomatkan aikana kuivattavasta viimasta.
3. Sulata joulukuusi hitaasti, kaukana patterista
Jos kuusi on jäässä, älä siirrä sitä heti huoneenlämpöön äläkä missään nimessä lämpöpatterin viereen. Vie kuusi viileään autotalliin, parvekkeelle, kellariin tai muuhun pakkasettomaan paikkaan. Upota puun tyvi ämpäriin kylmään veteen. Jos viileää paikkaa ei ole, vie kuusi kylpyhuoneeseen ja suihkuttele sitä kylmällä vedellä. Älä poista joulukuusen ympärille kiedottua kuljetusverkkoa ennen kuin puu on sulanut.
4. Sahaa uusi imupinta (& kastele ja kastele)
Kun joulukuusi on sulanut, sahaa rungosta parin sentin pala pois, jotta runkoon syntyy uusi imupinta. Kastele puuta etenkin parin ensimmäisen vuorokauden aikana reippaasti. Tyven on oltava vedessä koko ajan. Huolehdi jatkossakin puun vedensaannista. Tyven on seistävä vedessä koko ajan.
5. Mieti oikea paikka: ei lämpöpatterin tai takan lähelle
Älä aseta puuta lämpöpatterin viereen. Myös takan lähellä on huono paikka, jos poltat siinä puita. Kuiva ja lämmin huoneilma kuivattaa joulukuusen neulaset ja ne alkavat varista ennen aikojaan. Jos kotonasi on ilmankostutin, pidä sitä päällä. Korkeampi ilmankosteus auttaa osaltaan kuusta kestämään paremmin.