Muistatko Olli Kollin? Itse ommeltava pehmokissa oli lasten suosikki 70-luvulla
Tee itse
Muistatko Olli Kollin? Itse ommeltava pehmokissa oli lasten suosikki 70-luvulla
Retroharrastajat himoitsevat Pispalan Olli Kollia ja sen kaveria Tammelantorin noutajaa. Tampella valmisti iloista parivaljakkoa 1970-luvun puolivälissä.
Julkaistu 9.2.2023
Unelmien Talo&Koti

Jos olit lapsi 1970-luvulla, muistat kenties raitahäntäisen Pispalan Olli Kollin (kuvassa) ja lurppakorvaisen Tammelantorin noutajan. Ne ovat itse ommeltavat pehmokissa ja -koira, joita tamperelainen Tampella valmisti vuosina 1974–76.

Kaikkia kaveruksia ei ehditty leikkiä loppuun, sillä hyvällä tuurilla kolliin tai noutajaan saattaa törmätä kirpputorilla. Jotkut kuuluvat saaneen Ollin omakseen kirppikseltä jopa alle eurolla, mutta yleensä siitä joutuu maksamaan enemmän.

Hahmot oli painettu kankaalle, josta ne oli tarkoitus leikata irti, ommella ja täyttää pehmoleluiksi.

Olli Kollin ja noutajan on suunnitellut tekstiilitaiteilija Anneli Airikka-Lammi. Hahmot oli painettu kankaalle, josta ne oli tarkoitus leikata irti, ommella ja täyttää pehmoleluiksi. Kankaan reunaan oli painettu ompeluohjeet. Usein kolli ja noutaja päätyivät myös tyynyiksi.

Aikoinaan on valmistettu muitakin ommeltavia pehmoja. Tarjolla oli sekä koti- että ulkomaisia painokankaita. Veli ja Sisko olivat sisarukset, ja karhuperheeseen kuuluivat isä, äiti ja karhunpoikanen. Muita eläinkunnan edustajia olivat ainakin possu, lammas ja saukko.

Miau! 3 x kissafanin käsityö

Virkattu kissa täytetään vanulla. Tee vaikka koko perhe!
Kissan muotoinen ovistoppari on helppo ommella. Tarpeeksi painava siitä tulee, kun täytät katin osittain hiekalla.
Suloiset sukat lämmittävät kissanystävän varpaita.

3 kommenttia