Mitä ovat talventörröttäjät?
- Talventörröttäjiksi sanotaan ruohovartisia kasveja, joiden kuolleet osat säilyvät pystyssä lumen pinnan yllä. Ne ovat niin sanottuja talvisiementäjiä: ainakin osa siemenistä varisee vasta talvella, usein suoraan hangelle tuulen levitettäväksi.
- Talventörröttäjän varsi on kuiva ja kova, eikä se siemeniä lukuun ottamatta sisällä elävää kudosta. Jos kuoren alta paljastuu raaputettaessa vihreää, kyseessä ei ole törröttäjä vaan elävä, lepotilassa oleva puuvartinen kasvi.
- Talvehtiville linnuille ja pikkunisäkkäille talventörröttäjät ovat tärkeää ravintoa. Eläimet nokkivat ja jyrsivät siemenkotia auki. Esimerkiksi punatulkut ja varpuset syövät takiaisia, ohdakkeita, nokkosia, pietaryrttiä ja pujoa.
- Kevättalvi on otollista aikaa bongata talventörröttäjiä. Parhaiten niitä löytää avoimilta ja puoliavoimilta paikoilta: joutomailta, lumenkaatopaikoilta, pellonpientareilta, metsänreunoilta, hakkuuaukeilta, niityiltä ja järvien sekä jokien rannoilta. Pääasia on, että paikalla on avointa tilaa siemenille.
Rentun ruusu eli maitohorsma menee talvella kauniisti käppyrälle. Leikkaa horsmat vähän maljakkoa korkeammiksi, pane pohjalle hiekkaa, suolaa tai sokeria ja asettele kukat jonoon. Horsmat näyttävät hauskoilta myös rivissä ikkunalasien välissä.
Oksalle ripustettiin ilexian punamarjainen oksa, männynkäpy, rautalankaan pujotettuja ruusunmarjoja, tervalepän oksa, kuusenkäpy sekä sembramännyn oksa. Muista jokamiehen oikeudet: rauhoittamattomia kasveja, pudonneita oksia ja käpyjä saa poimia.
Risupohjan keskelle on aseteltu neilikoilla pistelty mandariini. Ympärille kiinnitettiin kuumaliimalla oravan syömiä männynkäpyjä, risupalloja ja siemenkotia. Pohjaa, palloja ja siemenkotia myyvät askarteluliikkeet.
Pietaryrtti sai suihkauksen huurresprayta. Taita muutama oksa maljakkoon, ja sinulla on talven kuvauksellisin asetelma. Käsittele pietaryrttiä hellästi, etteivät sen siemenet varise.
Takiaisen hauska pallomainen muoto pääsee isossa joukossa edukseen. Tähän kimppuun ei tarvita vettä eikä oasis-kuivasientä, sen kuin asettelet takiaiset ruukkuun tai maljakkoon.
Lähteenä Ari-Pekka Huhta: Talventörröttäjät (Vastapaino, 2015). Kirjasta voit poimia vinkkejä talviasuisten kasvien tunnistamiseen.