Meidän Talo

Yksi huone enemmän! Talon laajennus toi kasvavan perheen kotiin kaivattuja lisäneliöitä sekä terassin

Vuonna 1957 rakennetun talon laajennus tuli ajankohtaiseksi perheenlisäyksen myötä. Vanhan osan jatkeeksi rakennettiin uusi makuuhuone, josta löytyy myös säilytystilaa ja työpiste. Onnistuneen lopputuloksen takasi kiireetön ideointi, osaava suunnittelu ja taitava timpuri.
Kuvat Martti Leppä

Kun Johanna ja Antti Virsu ostivat Antin lapsuudenkodin vuonna 2005, talo kävi läpi perusteellisen korjauksen. Katto, vesijohdot ja kaikki talon sisäpinnat uusittiin. Kaksi makuuhuonetta riitti tuolloin mainiosti. Kun perhe kasvoi vuonna 2012 toisella lapsella, pariskunnan mieleen hiipi ajatus lisähuoneesta.

Mitä haluttiin?

Arkkitehtiäiti alkoi miettiä eri vaihtoehtoja ja houkuttelevimmaksi ratkaisuksi tuli lisäosan rakentaminen. Punaisena lankana oli ajatus, että tehdään vain se, mitä tarvitaan: makuuhuone, tilaa vaatesäilytykselle ja työpiste. Johannan paperille piirtyi olohuoneen jatkoksi ulkomitoiltaan 17 neliön laajuinen lisäosa, joka erottuisi vanhasta osasta pilareiden päällä lepäävänä, hieman kapeampana ulokkeena.

Tältä talo näytti ennen laajennusta.

Mitä tehtiin?

Perustustavaksi valikoitui teräspaalutus, jossa rakennus lepää paalujen päällä. Pohjatöiksi riitti vain pintamaan poisto noin 30 senttimetrin syvyydeltä. Kaivannon pohjalle levitettiin suodatinkangas ja sen päälle sepelikerros, minkä jälkeen tolpat kairattiin paikoilleen. Kallioon ankkuroitu perustus ei vaatinut routaeristystä.

Paaluperustus on nopeaa: koko perustus oli valmis kahdessa päivässä. Perustustapa säästi pihaa, koska laajoja ja syviä kaivantoja ei tarvitse tehdä. Yhtään omenapuuta ei täytynyt kaataa rakentamisen tieltä. Maaperän kosteus ei nouse kapillaarisesti teräspaalua pitkin yläpuolisiin rakenteisiin.
Seinien ulkoverhous noudattaa talon olemassa olevaa linjaa. Uusi lomalaudoitus käsiteltiin Sadolinin öljypohjaisella peittosuojalla. Vesikatoksi tehtiin samanlainen peltikatto kuin vanhassa osassa.

Perustusten jälkeen timpuri Marko Liljeström saapui työmaalle tekemään runkotyöt. Alapohja ja runko katolle saakka olivat valmiina kolmessa viikossa. Vesikatoksi tehtiin samanlainen peltikatto kuin vanhassa osassa. Ulkoseinissä ja yläpohjassa on höyrynsulkuna paperia, ja eristeeksi laitettiin sanomalehdestä tehtyä kierrätyseristettä, ekovillaa. Alapohja rakennettiin perinteisesti rossipohjana, lattia toteutettiin kipsivaluna, johon asennettiin sähkökiertoinen lattialämmitys.

Harmaat lasiliukuovet peittävät makuuhuoneen takaseinän. Ovien taakse jää työpiste sekä molempien vanhempien vaatesäilytystilat. Julkitiloissa käytettävä villainen kokolattiamatto sopii hyvin myös makuuhuoneeseen.

Kun ovi ja ikkunat olivat paikoillaan, puhkaistiin oviaukko vanhalle puolelle olohuoneeseen. Tilojen välille asennettiin liukuovi, joka liukuu koteloon seinän sisään. Huoneen kipsilevyseinät maalattiin valkoisiksi. Lattian pintamateriaaliksi asennettiin kangaspohjainen, villainen kokolattiamatto.

Perhe teki uudisosaa kiertävän terassin itse siperianlehtikuusesta. Valkoiseksi maalattu kaide viimeistelee uuden osan kokonaisilmeen.

Ulkovalaistus suunniteltiin jo rakennusvaiheessa.
Vuonna 1957 rakennettua taloa on laajennettu kahdesti. Johanna Virsun suunnittelema toinen uudisosa liittyy vanhaan rakennukseen luontevasti.
Perhe rakensi itse terassin kauniisti harmaantuvasta siperianlehtikuusesta. Kaiderimoitusta varten tehtiin muutama rimoitusmalli, joista valittiin rimoille sopiva välitys.

Mitä remontti maksoi?

  • uudisosan rakentaminen (17 m²) 1712 €/m²
  • perustukset 11000 €
  • rakennuslupamaksut 700 €

Yhteensä 40804 euroa.

Johanna ja Antti Virsu hoitivat itse arkkitehti- ja pääsuunnittelun, vastaavan työnjohtajan tehtävät, terassin rakentamisen, sisäpuoliset viimeistelytyöt, julkisivujen maalauksen ja työmaan aputyöt.

Julkaistu: 25.3.2020
Kommentoi »