Taiteilija Jennifer Lipkinin koti Vaasassa on täynnä uskomattomia vintage- ja taidelöytöjä: "Tykkään, kun on vähän kreisiä"
Sisustus
Taiteilija Jennifer Lipkinin koti Vaasassa on täynnä uskomattomia vintage- ja taidelöytöjä: "Tykkään, kun on vähän kreisiä"
Pandemia-aika sai Jennifer Lipkinin ja Tuomas Honkaniemen hankkimaan kodin Vaasasta, josta molemmat ovat kotoisin. Uskomattomat antiikki- ja vintagelöydöt on yhdistetty toisiinsa kahden esteetikon erilaisella mutta varmalla maulla.
17.11.2022
 |
Avotakka
Taiteilija, sisustus­arkkitehti Jennifer Lipkin ja Vaasan yliopiston projektitutkija Tuomas Honkaniemi hankkivat Tuomaksen kaverilta kaksion, joka sijaitsee vuonna 1917 rakennetussa kerrostalossa Vaasan keskustassa. Neliöitä kodissa on 78,5.

Kun Jennifer Lipkin ja Tuomas Honkaniemi kertovat kotinsa kiehtovista esineistä, toistuvat sanat Tori, Tradera ja kirpputori. Uskomattoman hienojen löytöjen metsästykseen on käytetty aikaa, vaivaa ja varmaa makua.

– Sairastaessani koronan olin kuukauden Helsingin-kodissamme eristyksissä. Makoilin sohvalla, pläräilin myynti-ilmoituksia ja kysyin myyjiltä, onko ok, jos tulen vasta kesällä hakemaan tavaran. Kesällä sitten kiersimme pakettiautolla Tuomaksen ja hänen isänsä kanssa ympäri Suomea hakemassa ostoksiani, Jennifer kertoo.

Jennifer ja Tuomas ovat tehneet paljon löytöjä Torista mutta myös sen ruotsalaisesta vastineesta Traderasta. Taidehankinnoissa he suosivat etenkin Ranskan Ebayta.

Pari hankki kotinsa Vaasassa reilu vuosi sitten. Helsingissä on yhä vaasalaislähtöisen parin toinen koti, joka on sisustettu lähinnä perityillä ja saaduilla kalusteilla.

– Tämä koti on ensimmäinen, jossa on pitänyt miettiä, mikä on sinun tyylisi ja mikä minun. Aika hyvin saimme kiinni toistemme maailmoista, Jennifer sanoo.

– On ollut ihanaa viettää aikaa Vaasassa, kun molempien perheet ovat täällä. Tuntuu luksukselta ja olo kiitolliselta, että on saanut parhaat palat molemmista maailmoista.

Arkkitehti A. W. Stenforsin piirtämä talo sijaitsee lyhyen matkan päässä rautatieasemalta, mitä paljon reissaava Jennifer arvostaa. Vuonna 1917 valmistuneen talon sisäpihalla on ollut alusta saakka teollista toimintaa, viimeiseksi makkaratehdas. Nyt tilat on vallannut Art Center Torni.

Vanhoista taloista ja paikallishistoriasta kiinnostuneen Tuomaksen ”sweet spot” on aika 1800-luvun lopulta 1920–30-luvulle, Jennifer taas innostuu eteläeurooppalaisesta, lähinnä italialaisesta, modernismista.

– Meidän tyylimme yhdistyvät ehkä art decossa, Tuomas sanoo.

Paria yhdistää myös täysin uusien esineiden vieroksuminen. Niistä puuttuu sielukkuutta.

Jennifer sukkuloi opettamassa arkkitehtuuria, sisustusarkkitehtuuria ja luovaa ajattelua Helsingissä ja maalaa Vaasassa ollessaan keittiön pöydän ääressä. Koska Jennifer matkustaa paljon, hän halusi makuuhuoneeseen putiikkihotellimaisen tunnelman. Yöpöydät ovat kotimaisesta Barlume-verkkokaupasta, joka myy italialaisia vintagekalusteita. Sängyn yllä on kaksi Jenniferin maalaamaa taulua. Seinän sävy on Tikkurilan N494 Nefriitti.
Jennifer osti Askon kirjoituspöydän Tuomakselle tämän työpisteeseen syntymäpäivälahjaksi. Tuoli on Thonet ja kirjakaappi belgialaista antiikkia. Antiikkinen keshan-matto on kooltaan valtava ja löytyi Torista. "Mattojen kanssa olemme varmaankin säätäneet kaikkein eniten", Jennifer sanoo. Hän ihastui maton väreihin, joissa on vaaleansinistä sekä samaa harmaanvihreää kuin seinissä.
Makuuhuoneen marmorikantinen intarsialipasto on Tori-löytö ja alun perin Italiasta. Torista on löytynyt myös 1920-luvun peili. Jennifer pitää siitä, miten kurvikas Elma B -mehiläisvahakynttilä ja Hayn vallaton maljakko luovat kontrastin vanhoihin kalusteisiin. Kynttilänjalka on sivulöytö Tori-ostoksen hakupaikasta.
Kukat ovat Jenniferin intohimo.
Jennifer ja Tuomas maalauttivat keittiön murretun valkoiseksi, jotta se tuo kontrastia ja pehmeyttä värikkäiden seinien keskelle. Tuomas himoitsi kukkapylvästä pitkään Punavuoren patinasta. 1920–30-luvun pylväät piti ostaa parina, ja nyt toinen on olohuoneessa. Pöytä­valaisin pylvään päässä on ollut aikoinaan Satakuntatalon juhlatilassa Helsingissä. Taulu oven päällä on Armas Hurstin. "Siinä on ihana Italia-tunnelma, jota nyt larppaan ihan selvästi", Jennifer sanoo ja nauraa. Oikealla oleva taulu on hankittu Ranskan eBaysta, josta pari on tehnyt monia hyviä taidelöytöjä.
Huoneistossa on säilynyt alkuperäisiä rakenteita, kuten tilava ruokakomero eli skafferi. Thonetin tuoleista neljä löytyi Torista, ja Tuomas löysi sattumalta SPR:n kirpputorilta kaksi täsmälleen samanlaista täydennykseksi. Ruokapöytä on Jenniferin isän lapsuudenkodista. "On ihanaa ajatella, että tämän pöydän äärellä isä on istunut viisivuotiaana", Jennifer sanoo. Jennifer on tehnyt itse kaikki kodin kukka-asetelmat. Maljakko on Hayn.
Askon kaappi on Tori-löytö, ja sen peilitausta heijastaa valoa kauniisti. Seinälautaset ovat italialaista käsin maalattua 1800-luvun keramiikkaa. Ne Jenniferille myi Torissa iäkäs rouva, joka tyhjensi kesäpaikkaansa. Keramiikkapatsas kaapin päällä on myös Tori-löytö. Keittiön seinän hehkuva sävy on Tikkurilan L396 Mehiläisvaha.
Skannon sohvaa vastapäätä ovat Karl Erik Ekseliuksen Mondo-tuolit, joiden uudelleenverhoilu on suunnitteilla. Empirekaappi löytyi kirpputorilta Vaasasta. Kaksi ylintä maalausta ovat Jenniferin töitä. Kartta vuoden 1907 Vaasasta eli Nikolaistadista löytyi antikvariaatista. Kaapin yllä on Tuomas Nelimarkan asetelma. Alhaalla vasemmalla on Lars Norrmanin grafiikkatyö, sen yläpuolella Väinö Raution hyasintti ja oikealla Väinö Hervon rapuasetelma. Kartan alla on parin ystävän Ossi Seppälän työ.
Mohairsamettinen Skannon sohva löytyi Torin avulla parin korttelin päästä. Siinä yhdistyvät parin maut: klassinen väri on Tuomasta, sohvan moderni muoto Jenniferiä. Italialainen antiikkipöytä 1800-luvulta taas on molempien mielestä aika villi. Se, kuten pöydällä oleva veistoskin, löytyivät Torista. "Tykkään, että on vähän kreisiä", Jennifer sanoo.
Hakiessaan sohvaa Tuomas osti myyjältä myös rokokootyylisen lipaston. 60-luvun valaisimen on suunnitellut Bruno Karlsson Ego Stengodsille. Musta pieni kannu on Lillemor Mannerheimin. Hän oli Suomen marsalkan veljenpojan Carl Erik Mannerheimin tytär. Upsala-Ekebyn mustan ruukun vieressä ruudullinen kirppislöytö. Vihertävän harmaa seinäväri Tikkurilan X487 Laasti on edellisen asukkaan maalaama.
Asunnon aiemmin omistanut Tuomaksen kaveri oli kantamassa tiikkilevyllä päällystettyjä väliovia roskalavalle, kun alkoi ihmetellä niiden painoa. Tiikkikerroksen alta löytyivät alkuperäiset peiliovet. Se oli onni, sillä oikeankokoisia ovia ei olisi löytynyt mistään. Jennifer ja Tuomas vaihtoivat listat paremmin tyyliin sopiviksi ja maalasivat eteisen seinät Tikkurilan sävyllä H392 Kirnuvoi. Tuolin yllä on Jenniferin työ ja sen vieressä Janne Punkarin valokuvateos sekä Ranskan eBaysta löytynyt Matissen numeroitu serigrafiatyö 50-luvulta. Paavo Leinosen teos löytyi antiikkiliikkeestä Alajärveltä. Oven yllä on venäläisen taiteilijan maalaus.
Wc-tiloissakin on antiikkia ja taidetta. Piironki on Tori-löytö. Sen päällä on matkamuistoja ja käsipyyhkeitä. Keramiikkatyö on ostettu Aallon myyjäisistä. Matissen työstä tehty numeroitu vedos löytyi eBaysta.
Kommentoi »