Istuta nämä sipulikukat ajoissa
Kukkaloisto kevääksi
Istuta nämä sipulikukat ajoissa
Syyskuussa alkavat sipulikukkien istutukset. Ensimmäisinä maahan kannattaa upottaa muun muassa lumikellot, talventähdet ja tähtihyasintit.

Tulppaanin sipulit ja krookuksen mukulat säilyvät hyvin pitkälle syksyyn, mutta monia lajeja uhkaa kuivettuminen, homehtuminen ja pilaantuminen. Pikarililjan ja kuvan isotähtihyasintin (Camassia) sipulit homehtuvat helposti.

Isotähtihyasintti, Camassia leichtlinii.

Lumikellojen ja kevätlumipisaran pienet ja ohutkuoriset sipulit kuivuvat erityisen herkästi. Sama pätee myös talventähden pieniin mukuloihin. Istuta ne multavaan maahan heti sipulit ja mukulat saatuasi.

Etenkin talvenarat narsissit, kuten tasetit ja orkideanarsissit, hyötyvät aikaisesta istuttamisesta ja pitkästä juurtumisajasta.

Orkideanarsissi 'Thalia'.

Narsissit viihtyvät syvämultaisessa paikassa. Peittele kookkaat sipulit noin 20 sentin syvyyteen, pienille riittää noin 10 sentin syvyys.

Narsissi 'Delnashaugh'.

Kurjenmiekat arvostavat aurinkoista paikkaa ja läpäisevää maata, joka kuivuu kesäksi. Talvimärkyys on haitallista kaikille lajeille. Älä istuta sipuleita ja mukuloita kovan pohjamaan päälle.

Kevätkurjenmiekka.

Hyasintin tuoksusta pääsee varmimmin nauttimaan istuttamalla syksyisin uusia sipuleita. Niitä myydään sekä sisällä hyödettäväksi että puutarhaan istutettavaksi.

Hyasintteja ruukussa.
Kommentoi »