
Syysistutuksilla tarkoitetaan tavallisesti elokuun puolivälistä syyskuun loppuun tehtäviä istutuksia. Eteläisessä Suomessa kausi jatkuu usein lokakuulle saakka. Syksy on oiva hetki istuttaa, sillä kostea ja viileä sää helpottaa taimien juurtumista. Syksy on myös hyvää aikaa katsella ympärilleen sillä silmällä. Kaipaako puutarha lisää suojaa tai väriä?
Valtaosa puuvartisista kasveista ja perennoista myydään astiataimina, jolloin juuristo säilyy kokonaisena ruukun suojissa. Siksi astiataimia voi istuttaa periaatteessa niin kauan kuin maa säilyy sulana, siihen saa kaivettua kuopan ja valmisteltua kasvualustan. On kuitenkin hyvä, jos taimi ennättää hiukan juurtua paikkaansa ennen maan routaantumista, jotta juuristo on heti keväällä valmiina kasvua varten.
Etenkin aitataimia myydään myös paljasjuurisina eli ilman ruukkua. Ne istutetaan keväällä tai syksyllä lepotilassa, kun kasvilla ei ole haihduttavaa lehdistöä. Paljasjuuristen kasvien juurtuminen alkaa uuden kasvukauden ja yhteyttävän lehdistön puhkeamisen myötä.
Juuriston kunto, koko ja kylmänkesto ovat olennaisia asioita monivuotisen lajin menestymisessä. Mitä kestävämpi laji on kyseessä, sitä pienemmällä juuristolla se todennäköisesti selviää ensimmäisestä vuodestaan ja sitä myöhemmin sen voi istuttaa. Arat lajit taas hyötyvät saadessaan vahvistaa juuristoaan koko kasvukauden ajan, minkä vuoksi ne on syytä istuttaa keväällä.
Suomi on pitkä maa, ja niin kasvuolosuhteet kuin istutusajat vaihtelevat sen eri kolkissa. Lajin arkuus on sidoksissa siihen, millä kasvien menestymisvyöhykkeellä se istutetaan. Omalla V-vyöhykkeelläni istutan esimerkiksi hedelmäpuita vain keväällä. Myös neidonruusut ja syysvuokot ovat meillä epävarmoja talvehtijoita ja hyötyvät siten kevätistutuksesta. Osviittaa istutuksen ajoitukseen voi katsoa kunkin lajin vyöhykesuosituksista. Syysistutus sopii varmoille tapauksille, jotka menestyvät vyöhykkeelläsi tai sitä pohjoisemmassa. Jos taas haluat kokeilla lajia, jonka vyöhykesuositus on omaasi eteläisempi, jätä istutus kevääseen.
Syksy on myös oivallista aikaa jakaa tiiviiksi ahtautuneita, kukinnassaan kitsastelevia perennaryhmiä. Toisin kuin astiataimet, emokasvista irrotetut poikaset tai kasvustosta pilkotut jakopalat menettävät rytäkässä osan juuristostaan. Jotta vauriot ehtivät korjaantua, taimet ja jakopalat on syytä istuttaa saman tien. Istuta ne suoraan lopulliselle kasvupaikalleen tai talvehtimaan väliaikaiseen paikkaan vaikkapa kasvimaan laidalle.