"Syyllisyys iskee, kun mökkipiha on kitkemättä" – Puutarhanhoito voi olla myös rasite
Piha ja puutarha
"Syyllisyys iskee, kun mökkipiha on kitkemättä" – Puutarhanhoito voi olla myös rasite
Vuohenputket raivostuttavat, työmäärä tuskastuttaa ja kasvimaa tuottaa pettymyksiä. Lukijamme kertovat, milloin heidän on tehnyt mieli heittää lapio jorpakkoon.
8.6.2017
 |
Meillä kotona

Kysyimme lukijoiltamme Meilläkotona.fi:ssä puutarhanhoidosta. 85 prosenttia vastaajista kertoi, että on joskus tuntenut uupumusta puutarhatöistä.

Rikkaruohot raivostuttavat, työmäärä tuskastuttaa ja kasvimaa tuottaa pettymyksiä.

”Sain elämäni ensimmäisen kasvimaan, kunnianhimoisesti heti kooltaan 10 x 10 metriä! Siemenet maahan ja odottelemaan. Vettä tuli koko kesän ajan ja sen myötä rikkaruohoja. Porkkanoista kasvoi pikkupojan pippelin kokoisia, muista ei sitäkään”, muistelee eräs vastaaja ja jatkaa:

”Mutta kyssäkaaleja tuli, ihania rapeita herkkuja ­ en ollut niitä koskaan aiemmin maistanutkaan. Kesä ei intoani lannistanut, ja kyssäkaalista on tullut yksi lempivihanneksistani.”

Eniten ärsyttävät rikkaruohot

Kaikkein viheliäisimpänä puuhana vastaajat pitävät rikkaruohojen kitkemistä. 40 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että kitkeminen on kaikkein ikävin osa puutarhanhoitoa.

”Rikkaruohot aiheuttavat harmaita hiuksia mökkipuutarhassani. Ja syyllisyys iskee, kun puutarha on viikkoja ilman hellää hoivaa. Mutta se tunne ­ se tunne, kun rikkaruohot on selätetty”, kertoo eräs vastaaja.

Toinen kertoo väsyvänsä loputtomaan työmaahan.

”Väsyn siihen, että kasvit loppuvat kaupoista kesään mennessä, jolloin lomalla ei ole enää mitään tehtävissä. Väsyn mullan kärräämiseen, vinoihin kasvilavoihin, rahanmenoon.”

Onneksi rikkaruohon kitkijää odottaa palkinto.

"Rikkaruohojen kitkeminen on turhauttavinta ikinä! Juuri eilenhän minä ne pirulaiset sieltä ylös kiskoin! Ja vihdoin se riemastuttava palkinto, siis jos on sattunut hyvä kesä, oman maan sato! Paras ruoka ikinä syntyy tuoreista, juuri kasvimaalta nostetuista vihanneksista, tiraus vettä, runsaasti voita ja pataan kiehumaan!"

Mielessä muutto kerrostaloon

Moni kertoo, että hetkittäin on tehnyt mieli heittää lapio lähimpään jorpakkoon.

"Tai kanki ainakin! Kävin fengshui-kurssin ja sanoin miehelle, että suihkualtaamme on väärässä paikassa ja se pitää siirtää! Mies katsoi minua, että siinähän sitten siirrät. Ja minä pohjalaisakkana siirsin sen 10 metrin päähän oikeaan paikkaan."

Turhautuminen on suurinta silloin, kun asioihin ei voi itse vaikuttaa:

"Ensin siemenet eivät idä, kun ne on säilytetty väärin kaupassa. Sitten jänikset tai peurat ja muut elukat ehtivät nauttia sadon minua ennen. Jotkin ötökät tuhoavat kukat. Joskus mietin muutenkin, onko tässä mitään järkeä, kun kaupasta saa halvalla, aikaisin ja hyviä tuotteita."

"Epäonnistuneet istutukset, mitätön lopputulos kovan työn jälkeen, kuolleet kasvit esimerkiksi helteen tai tuholaisten takia, rikkaruohojen ylivalta. Siinä aihetta turhautumiseen."

"Se hetki, kun on kuokan  ja lapion kanssa muokannut niitystä perunamaan, ja ensimmäisiä perunoita nostaessa huomaa jonkun taudin pilanneen perunat syömäkelvottomiksi."

"Siirtolapuutarhassa lapio on lentämässä jorpakkoon aina, kun polunvartta täytyy kitkeä. Onko mitään yhtä älytöntä?"

”Kun kitket ja kitket ja kitket, ja aina puskee voikukkaa ja vuohenputkea ja, ja...”

Joskus myös naapureiden erilainen suhtautuminen rikkaruohoihin kiukuttaa.

"Nyt pinnalla on naapurin pihalta meille leviävät vuohenputki ja jättipalsami. Juuri, kun olen saanut oman nurmikkoni kuntoon, joudun aloittamaan kitkemisen alusta. Siinä vaiheessa alan suunnitella muuttoa kerrostaloon."

Kysely toteutettiin Meillakotona.fi:ssä kesäkuussa 2017.

Kommentoi »