Syreenien siimeksestä kantautuu kanojen kotkotus! Ellen Jokikunnas toteutti puutarhaunelmansa
Piha ja puutarha
Syreenien siimeksestä kantautuu kanojen kotkotus! Ellen Jokikunnas toteutti puutarhaunelmansa
Ennen muodonmuutosta vanhan juna-aseman piha oli pelkkää joutomaata. Eräänä iltana Ellen Jokikunnas päätti toteuttaa unelmansa syötävän hyvästä ja kauniista puutarhasta.
5.7.2017
 |
Avotakka
Aiemmin vanhan juna-aseman pihalla aikaa vietettiin eniten rappusilla istuskellen. Portaille mahtuu yhä tarvittaessa isokin joukko istujia.
Aseman edustalle tehty kahvittelupaikka on kivetty. Kauniiseen muotoon ladotut laatat miellyttävät silmää ja pitävät kalusteiden alustan vakaana.

Kaikki lähti saunasta. Tai oikeastaan siitä, kun ulkona vilvoitellessa edessä oli vain ryteikköä muistuttava näkymä koiranputkineen. Pyyhkeeseen kietoutunut Ellen Jokikunnas päätti siltä istumalta, että muuttaisi takapihansa kauniiksi, syötäväksi puutarhaksi.

Röykän vanhan juna-aseman etupiha oli saanut kuokalta kyytiä jo aiemmin. Pihalla aikaa vietettiinkin eniten juuri eturappusilla istuskellen. Niiden tuntumaan Ellen suunnitteli kivetyn alueen, jossa saattoi juoda päiväkahvit rauhassa syreenien ympäröimänä.

Nikkaroitavaa ja sisustettavaa riitti sisälläkin, joten takapihan kunnostamiseen ei ollut jäänyt aikaa. Vasta saunan valmistuminen sai vauhtia suunnitelmiin.

Saunan terassi on yksi puutarhan aurinkoisimmista paikoista. Saunan rakentaminen käynnisti koko puutarhaprojektin, kun takapihalla alettiin löylyjen jälkeen viihtyä yhä enemmän. Kukat ja kasvit ovat Muhevaiselta.
Oma kanala on yksi Ellenin toteutuneista puutarhahaaveista.

Nyt hyötypuutarha levittäytyy keltaisen saunan vierustalle. Istutuslaatikoiden välissä juoksevat polut on hiekoitettu, joten ne ovat helppohoitoisia. Hiekan alla on rikkaruohoja vastassa muovi, jotta kaiken tarmon voi säästää istutusten hellimiseen. Ellen rakensi istutuslaatikot itse. Niissä kasvaa yrttien lisäksi perunaa ja raparperia.

– On aika ihana tunne, kun voi hakea salaattia, persiljaa ja perunaa keitoksiinsa omalta pihalta, Ellen sanoo.

Vaikka Ellen onkin kätevä käsistään, pihaa suunnitellessa hän kääntyi suosiolla ammattilaisten puoleen. Aivan pienillä ponnistuksilla vehreä unelma ei olisikaan toteutunut. Pelkästään multaa ja maata kärrättiin takapihalle kolme lavallista. Puutarhayritys Torpanpiha auttoi toteuttamaan Ellenin haaveet, piirsi unelmat valmiiksi ja auttoi hahmottamaan, mikä puutarhaa suunnitellessa olisi mahdollista. Kaiken keskipisteenä oli alusta lähtien pieni sauna, jonka ympärille viheralueet kiertyivät.

Ellen nikkaroi mielellään. Valkoiseksi maalatut istutuslaatikot ovatkin näppärän emännän käsialaa. Laatikkoviljely nopeuttaa vihannesten ja yrttien kasvua, vähentää rikkaruohojen määrää huomattavasti ja helpottaa kastelemista. Myös pihan ilme pysyy siistinä.
Päiväkahvit katetaan puutarhaan. Etu- ja takapihaa yhdistävät huumaavasti tuoksuvat syreenit. Asuttamansa vanhan juna-aseman ja raiteiden väliin Ellen rakennutti aidan. Näin kahvit saa siemailla rauhassa. Pressopannu ja kupit Stockmann.

Syreenit yhdistävät etu- ja takapihan kauniisti toisiinsa. Ellenin toisia suosikkeja, mansikoita, kasvaa laatikoissa kolmea eri lajiketta. Mansikkapiiraasta onkin tullut Ellenin uusi bravuuri. Eikä kananmuniakaan tarvitse hakea kaukaa. Oma kanala on myös yksi toteutuneista puutarhahaaveista.

– Elo kanojen ja niitä johtavan kukon kanssa on ollut yllättävän helppoa. Yllätyksekseni jopa perheemme muut elukat, Pippa-kissa ja Reino-tanskandoggi, ovat kotkottajien ystäviä ja antavat niiden elää omaa elämäänsä. Reinolle on jopa kunnia-asia olla mukana ruokkimassa kanoja, Ellen nauraa.

Perhe pysyy kesäajan kananmunissa, sillä kanalan kolme kanaa munivat kukin yhden munan päivittäin. Niin hyvälle uusi puutarha on perheen opettanut, etteivät kaupan kananmunat ja yrtit hevillä enää kelpaa.

Kommentoi »