Syanotypia – katso ohje ja luo upeita taideteoksia auringonvalon avulla
Aurinkotaidetta
Syanotypia – katso ohje ja luo upeita taideteoksia auringonvalon avulla
Syanotypia eli sinikopiotekniikka on menetelmä, jossa rautasuoloja valotetaan, jolloin ne muuttuvat vahvan sinisiksi. Kohdat, jotka eivät saa valoa, jäävät värittömiksi. Kuvioita voi valottaa kankaalle tai paperille. Valitse aurinkoinen valotuspäivä, ja saat valmista nopeasti.
12.5.2023
 |
Ihana

Syanotypia on 1800-luvulla kehitetty tapa tehdä kuvia ja kopioida muotoja. Syanotypia-valottamisessa käytetään kahta herkistettä, jauhemaista ammoniumferrisitraattia ja aliumferrisyanidia. Ne sekoitetaan ennen käyttöä veteen ja sitten nesteinä toisiinsa. Valmis sekoitettu kehiteneste säilyy vain noin vuorokauden, joten sitä ei voi varastoida. Herkistä kuvioitavat paperit tai kankaat valmiiksi edeltävänä päivänä, ja anna niiden kuivua täysin pimeässä yön yli. Kesällä voit tarvita niiden suojaksi jopa kaksinkertaisen mustan muovin.

Syanotypia – tarvikkeet:

  • syanotypiasetti eli herkisteainepullot
  • puuvillakangasta (tai halutessasi akvarellipaperia)
  • prässättyjä kasveja valotukseen
  • uv-lamppu tai auringonvalo
  • sivellin
  • julistepidike, housuripustin tai kirjontakehys.

Syanotypia – ohje:

1. Täytä kemikaalipullot ohjeen mukaan vedellä, ravista ja jätä odottamaan mielellään vuorokauden ajaksi.

2. Revi puuvillakankaasta sopivia paloja. Repimällä saat kauniit reunat.

3. Kaada ja sekoita molemmista pulloista 0,5 dl liuosta yhteen. Nestemäärä riittää värjäämään noin 10 kpl A4-kokoista kangasta. Sekoitettu liuos ei säily pitkään, joten kaikkea pullojen sisältöä ei kannata sekoittaa kerralla.

4. Sivele kankaat liuoksella hämärässä huoneessa ja vie pimeään kuivamaan.

5. Kankaan kuivuttua asettele kasvit kankaalle haluamallasi tavalla ja aseta valottumaan auringonvaloon. Voit myös käyttää UV-valoa. Valotukseen kuluu viidestä minuutista muutamaan tuntiin.

Paikoissa, joissa lehti kaartuu irti kankaan pinnasta, kuviosta tulee epäterävä. Se ei ole virhe, vaan kaunis efekti.

6. Kun kangas on riittävästi valottunut, se on tummahkon sinivihreän värinen ja kasvien alla oleva kuvio vaaleankeltainen. Ota kasvit pois ja huuhtele kangas niin, ettei siitä enää irtoa valotusainetta. Silloin kaikki keltaisuus irtoaa ja kankaasta tulee sini-valkoinen.

7. Laita kangas kuivumaan. Kuivumisen aikana sininen väri syvenee hieman.

Kun sivelet herkisteaineen työsi reunoilla aavistuksen huolimattomasti, tulee reunasta juuri sopivasti rento. Voit valottaa kankaita luonnonmateriaalien sijaan myös esineillä, kuten juomalaseilla ja aterimilla.

8. Silitä kankaat ja laita teokset roikkumaan esimerkiksi julistepidikkeeseen, housuripustimeen tai kirjontakehykseen.

Kehystä ja ripusta taiteesi kuten haluat. Housuripustimien käyttö on nerokas idea! Syanotypiateokset ovat komeat ryhmäksi aseteltuina.
Kommentoi »