
”Sopivan reppana” kuusi, karkkibuffa ja isoäidin isän pipariresepti – Suvekan ja poikien joulu on täynnä hauskoja perinteitä
Suveka Kymäläisen joulukuusessa pitää olla luonnetta eikä se saa olla liian täydellinen. Samaa henkeä löytyy perheen kodista, jossa kohtaavat luonnonmateriaalit ja kierrätyslöydöt.
Naantalilaisen talon pihalle on yöllä satanut lunta. Se on hyvä uutinen se, koska nyt tontut voivat hiihtää Etelä-Suomeen. Suveka Kymäläisen pojilleen tekemässä joulukalenterissa on jokaiselle päivälle pieni jouluinen tarina. Se on yksi rakkaista jouluperinteistä. Joulun tarinoista ja tunnelmasta Suvekan ja hänen kahden poikansa kodissa nautitaan koko joulukuu.
Koti: Vuonna 1953 valmistunut paritalo Naantalissa, k + oh + rt + 3 × mh + 2 × wc + kellari, 120 m².
Täällä asuvat: Savirakentaja Suveka Kymäläinen 10-vuotiaan poikansa kanssa. Jouluna kotiin palaa myös perheen toinen, jo täysi-ikäistynyt poika.
Seuraa somessa: @ihansavessa



”Joulu tulee meille ensimmäisenä adventtina. Kuun vaihteessa vaihdan lattioille joulumatot, laitan olohuoneen sohvaan pyöreät punaiset joulutyynyt, haen kuusen metsästä ja koristelen sen.
Olen kuusen kanssa tarkka. Olen jo parina vuotena hakenut sen Rymättylästä. Kävelen metsässä ja haen sopivan hoikkaa ja pientä kuusta. En halua kasvatettua muotovaliota, vaan etsin sopivasti reppanan oloista kuusta, jonka oksat ovat erimittaisia. Kuusessa pitää olla luonnetta. Kun sopiva puu löytyy, metsänomistaja sahaa sen minulle. Kotona puu koristellaan perityillä ja muilla rakkailla koristeilla. Kuusi saa olla paikallaan tammikuun ensimmäiseen päivään asti, jonka jälkeen se jatkaa elämäänsä ötökkähotellina pihalle tekemässäni risuaidassa.



”Meille jäi perinne, että aattona pojat saavat toivoa, mitä meillä syödään. Meillä on aattona syöty sushia, pizzaa ja hampurilaista.”
Olen sataprosenttisesti jouluihminen. Olen perinyt innostuksen jouluun äidiltäni ja isoäidiltäni. Meillä on aina leivottu paljon jouluksi. Minulla on tallella reseptivihko, jonka täyttämisen aloitin 14-vuotiaana. Sen ensimmäisellä sivulla on piparkakkuohje. Teen pipareita isoäidin isältä perityllä reseptillä. Hän oli kondiittori, jolla oli leipomo Turussa. Piparit maustetaan siirapilla, inkiväärillä, neilikalla, kanelilla ja pomeranssinkuorella. Teen taikinaa kerralla enemmän ja pakastan taikinapötköjä odottamaan inspiraatiota.



Toinen leivontaperinne meillä on Lucian-päivän lussekatter-sahramipullat. Olen aina ollut Ruotsi-fani. Minulla on reseptikirjassani tallessa teininä piirtämäni ohje siitä, miten pullat letitetään oikein.
Joulukuun ensimmäiset 23 päivää ovat valmistautumista juhlaan. Vaikka aloitan koristelun jo kuun alussa, joulua tulee joka päivä hiukan lisää. Aattona lahjat jaetaan heti aamulla. Paketit odottavat meitä kuusen alla.





Jouluaatto on erityinen päivä. Saamme olla kolmistaan kotona ja nauttia täydellisestä rauhasta. Olen jo useana vuotena pyrkinyt hiljentämään työtahtiani joulukuussa, jotta voin nauttia joulun odotuksesta. Entisessä työssäni kaupanalalla Helsingissä joulunaika oli kiireistä. Tuosta ajasta meille jäi perinne, että aattona pojat saavat toivoa, mitä meillä syödään. Meillä on aattona syöty sushia, pizzaa ja hampurilaista.
”Olen sataprosenttisesti jouluihminen.”
Naantaliin muutettuamme olemme käyneet syömässä aattoiltana jouluruokia myös siskoni Vivekan luona. Toinen erityinen perinne on aaton karkkibuffetti. Meillä on monta kulhoa karkkeja, joita saa syödä niin paljon kuin haluaa. Minun tehtäväni on täydentää kulhoja päivän mittaan. Jouluna ei pihistellä.”

