Suurperheen koti on selkeän mustavalkoinen – "Hektisen elämän vastapainoksi värimaailma saa olla rauhoittava"
Sisustus
Suurperheen koti on selkeän mustavalkoinen – "Hektisen elämän vastapainoksi värimaailma saa olla rauhoittava"
Kun suurperhe etsi uutta kotia, vanha puutalo ei tehnyt ensi silmäyksellä suurta vaikutusta. Ostopäätökseen vaikutti se, että talossa oli hyvä olla. Muovimatot ja tummanvihreät seinät saivat väistyä!
12.6.2017
 |
Avotakka

Miten päädyitte kotiinne, Jutta?

Asuimme Porvoon keskustassa puutalo-osakkeessa ja etsimme mieheni Paulin kanssa isoa taloa viisilapsiselle perheellemme. Ahkeran netin selailun tuloksena päädyimme katsomaan tätä. Tämä ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä, mutta huvikumpumainen tunnelma miellytti meitä. Mitään ei ollut tehty viimeisen päälle. Pohdimme pitkään ostamista, kävimme talossa monta kertaa. Talossa oli hyvä olla ja kiva fiilis, se oli meidän perheemme näköinen ja sijainti loistava, siinä ostopäätökseen vaikuttaneet tekijät. Totta kai olimme huomioineet ostaessamme, että kodin pinnat piti päivittää, ja asuintilaa jatkaa toiseen kerrokseen, mutta emme arvanneet, kuinka pitkäksi ja laajaksi remontti venähti.

Pieni ikkuna tuo valoa kapeaan eteiseen. Portaiden alle jäävä tila on hyödynnetty säilytykseen. Senkki on saatu kaverilta.
Olohuoneessa on kaunis valo. Korituoli on ostettu Papagena-liikkeestä.
Olohuoneessa uusi ja vanha saavat elää keskenään kaikessa sovussa. Pöytä on Paulin mummin peruja.

Kuinka laajasti remontoitte?

Aloitimme sisäpinnoista, sillä talon julkisivu ja katto oli onneksi uusittu edellisen asukkaan aikana. Muovimattojen kultakausi ja ihannointi oli jättänyt lattioihin monta kerrosta muovia, jotka poistimme. Seinien tummanvihreät, ruskeat ja persikat maalasimme valkoisiksi. Kodin paras juttu on 25 neliön keittiö. Me kaikki seitsemän ja koira mahdumme sinne yhtä aikaa. Pitkin matkaa opimme, ettei kaikkea saa heti, ellei siitä teetä muilla. Me teimme suurimman osan itse sekä rakennusalalla työskentelevien ystävien avulla. Kun talo paljastui talvipakkasilla koleaksi, meitä odotti seinien lisäeristys, vaikka emme olleet siihen varautuneet. Se vaati sekä lisää pinnaa että rahaa. Tämä projekti on ollut opettavainen, se on opettanut eniten kärsivällisyyttä lasten saamisen jälkeen.

Olohuoneeseen jätettiin näkyviin kodikasta hirsiseinää. Lasivitriini on kirpputorilta.
Perheeseen kuuluvat Jutan ja Paulin lisäksi 3–16-vuotiaat lapset Olivia, Teresa, Tim, Titus ja Aaron. Jutta ja Pauli työskentelevät terveydenhuolto- ja IT-alalla. Olohuoneen matto on Annon ja valaisin Ikeasta. Kattovalaisinten puolipallomainen muoto toistuu alakerran kattolampuissa. 
Adele tähystää vartiopaikaltaan.

Mustavalkoinen sisustus ei kai tarkoita, että olisitte mustavalkoisia ihmisinä?

Ei tarkoita. Mustavalkoisuus täyttää juuri tällä hetkellä kodin värimaailman kriteerit. Elämämme lasten, töiden ja harrastusten sekä remontin kanssa on hektistä. Vastapainoksi värimaailma sai olla rauhoittava ja selkeä. Vaikka pidämme väreistä, ne eivät sovi tähän elämänvaiheeseen. Kodissamme väreillä on selkeät syklit.

Onko sisustyylinne muuttunut? Miten?

On. Jokainen kotimme on ollut erilainen, ja koteja on kertynyt useita. Ennen Huvikumpua kotimme oli valkoinen maalaisromanttinen unelma. Prinsessamekot roikkuivat peilinkehyksissä.

Miten kuvailisitte nykytyyliänne?

Tyylimme on suoralinjaisempi, graafinen ja selkeä. Huoneita ei täytetä vaan ilmavuutta saa olla. Täälläkin on vanhoja huonekaluja uusien pareina, sekoittelemme niitä keskenään. Umpipuinen huonekalu on ihan eri asia kuin lastulevy. Jos kotina olisi uusi talo, vanhoilla tavaroilla sinnekin saisi puhallettua hengen. Vaikka esteetikkona kaikki kaunis ja kiva miellyttää silmää, täytyy priorisoida, mikä on tärkeintä, niin sisustuksessa kuin elämässä. Meille koti on siellä, missä perhe on.

Yläkerrassa on komea sisääntulo. Luonnonvalo suorastaan häikäisee, mutta myös hellii silmää. Mustat kaiteet jatkavat mustavalkoista simppeliä sisustusta.
Vanhempien makuuhuoneessa on tilaa leikeille ja perheen pienimmille. Pellavalakanat ovat H&M:stä ja auto on kummin ristiäislahja Aaronille.

Miten ja mistä kodin sisustus on syntynyt?

Vastakohdista, ne täydentävät toisiaan. Puu ja betoni ovat hyvä pari, pehmeys ja karheus rinnakkain toimivat hyvin. Keittiön betonitaso on ihana puulattian kaverina, olohuoneen paljaaksi jätetty hirsiseinä tuo valkoiseen huoneeseen kodikkuutta. Erilaisuus on kaunista, jos tarvitsemme vaikka vitriinin, sitä ei haeta Ikeasta, vaan se löytyy todennäköisemmin kirpputorilta. Vanhoilla esineillä ja huonekaluilla on sielu, jota ei uusista löydy. Netti- ja livekirpputorit ovat kovassa käytössä. Sisustaessa hoidan myös omaa päätäni.

Minkälainen Porvoo on asuinympäristönä?

Voikohan sitä tarpeeksi kehua ja kiittää. Porvoo on sopivan kokoinen, vanha kaupunki ainutlaatuinen ja kaunis. Hauskaa on myös se, että joki toimii kulkureittinä, sitä pitkin pääsee Helsinkiin ja takaisin.

Mitkä ovat suosikkipaikkanne Porvoossa?

Kaupungin parhaat makuelämykset tarjoaa Zum Beispiel sekä Sicapelle. Ensimmäisen lounaat ovat kaupungin ykkösantia ja Sicapelle on varma valinta. Bistrona itseään mainostava Sicapelle on luonut Porvoon mainetta ruokakaupunkina. Loistavaa ruokaa ja palvelua saa myös Sinnessä. Viinilasillisen voi nauttia Gabriel 1763 -ravintolassa. Kun kahvista on kyse, niin lempipaikkojamme ovat Rongo ja Gabriole ja tietenkin tunnelmallinen Paahtimo. Porvoo on sisustajan aarreaitta, älä siis kävele onnesi ohi, vaan poikkea ihanissa puodeissa, kuten Vanille Home -liikkeessä.

Syyshortensiat ovat Jutan lempikukkia.
Suuren perheen keittiössä pöytäkin on luonnollisesti iso. Astiakaappi on ostettu porvoolaiselta sisustusbloggarilta. Vanhalle penkille mahtuu monta pientä peppua istumaan rinnakkain.
Keittiön musta puuliesi ponnahtaa hienosti esiin muuten valkoisesta keittiöstä.
Selkeässä keittiössä ruuanlaitto on keskitetty yhdelle seinälle. Kvik-keittiöön teetettiin betonitaso.
Koti on mustavalkoinen aina astioita myöten. Kuusimukit ovat Marimekon.

Olette nyt päättäneet luopua tästä rakkaudella remontoimastanne kodista. Miten niin kävi?

Päätimme kodin myymisestä, kun arki remontin keskellä alkoi olla liian raskasta. Viiden lapsen vanhempina aikamme ei riitä kaikkeen. Mietimme pitkään, kun matkaväsymys alkoi painaa remonttia tehdessä, vedämmekö itsemme ihan piippuun. Voimmeko elää remontoiden vielä vuosia? Päätimme ottaa aikalisän, mennä lepäämään, antaa aikaa toisillemme ja perheelle. Päätös ei ollut helppo eikä alun alkaen yksimielinen, mutta lopputulos oli meille kaikille helpotus. Nyt aiomme nauttia vuokra-asumisen huolettomuudesta ja vetää henkeä. Löysimme ihanan vuokrakodin täältä kotikaupungistamme Porvoosta.

Porvoon keskustassa sijaitseva puutalo on rakennettu vuonna 1907. Huvikumpumaisessa kodissa tilat ovat kahdessa kerroksessa. Yläkerran lasikuisti oli alun perin kylmää tilaa.
Kommentoi »