Kotivinkki

Suurperhe remontoi papan rakentaman talon kodikseen ja sisusti sen harkitusti designilla – ”Meillä ei tarvitse pelätä, että jokin menee rikki”

Suurperhe remontoi papan rakentaman talon kodikseen ja sisusti sen harkitusti designilla – ”Meillä ei tarvitse pelätä, että jokin menee rikki”
Maria ja Mauri remontoivat 1950-luvun talon suurperheensä kodiksi. He sisustivat talon yhdistämällä ajatonta designia ja vanhoja huonekaluja, mutta kodissa elämä ja leikit saavat näkyä.
Julkaistu: 3.5.2022
Maria ja Mauri Vähätiitto ­sekä lapset Mette, 17, Rasmus, 15, Lenni, 12, Miisa, 11, Heta, 6 ja Sohvi, 3. Lisäksi perheellä on kissoja ja ­suomenhevonen. Maria päivittää kodin kuulumisia Instagram-tilillään @kotona_1953.
Vähätiittojen kotitalo on vuonna 1953 rakennettu omakotitalo Nivalassa. Siinä on 7 h + k ja 250 neliötä. Vähätiitot uusivat ja maalasivat talon ulkolaudoituksen.

Vähätiittojen kuusilapsisen perheen kotitalon Nivalassa on rakentanut 1950-luvulla perheen äidin Marian isoisä. Talossa on asunut aikoinaan Marian lapsuudenperheen ­lisäksi Marian mummu ja pappa sekä hänen setänsä perhe. Maria asui puolisonsa Maurin ja lasten kanssa muutaman vuoden muualla, mutta koko perhe muutti tilalle, kun siellä tehtiin vuonna 2010 sukupolvenvaihdos.

Maria, luovuitte muutama vuosi sitten lehmien pidosta. Miksi?

Vajaan kymmenen vuoden ajan herätyskello soitti kello 4.55, mutta vuonna 2018 luovuimme lehmistä Maurin allergioiden vuoksi. Se oli kesä, jolloin myös kuudes lapsemme Sohvi syntyi. Emme kuitenkaan pudonneet tyhjän päälle tai jääneet peukaloita pyörittelemään, koska meille jäivät viljapellot ja metsät, joissa riittää työtä. Pidimme sinä kesänä kunnolla lomaa peltotöitä lukuunottamatta ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Olohuoneen seinillä kiipeilevät William Morrisin Pimpernel-­tapetin kukkaset. ­Vanha arkkupöytä löytyi vintageliikkeestä, ja valkoinen kattolamppu on Artekin Nauris.
Sarustiikan nelihaaraisessa kynttilänjalassa on kätevä kiinnitys­mekanismi. String-hyllyjen yksinkertainen muotoilu ­sopii ajattomaan ­sisustukseen.
Puinen kaappi kätkee sisäänsä paljon tavaraa.
Heta harjoittelee pianon­soittoa, ja ­Sohvi toimii yleisönä. Pianotuolina on kevytrakenteinen Hayn Hee-tuoli, ja alla ­lämmittää Annon ­pehmeä matto.
Kultaköynnös viihtyy pianon päällä.
"Olen järjestyksen ihminen, joten pyykki- ja astianpesukoneet pyörivät useita kertoja päivässä."

Miten kuuden lapsen koti pitää sisustaa,­ jotta se toimii?

Meillä ei tarvitse pelätä, että jokin menee rikki tai ettei jossakin tuolissa saisi istua, koska se on perintö tai klassikko. Kotimme on elämistä varten. Se on lämminhenkinen ja persoonallinen. Kaikille lapsillemme on täällä hyvin tilaa, ja lasten kaveritkin ovat aina tervetulleita.

Meillä ei ole kodinhoitohuonetta, mutta vaikka pyykkiä piisaa, olen saanut pyykkihuollon toimimaan kylpyhuoneessa vallan hyvin. Olen järjestyksen ihminen, joten pyykki- ja astianpesukoneet pyörivät useita kertoja päivässä. Vaikka pidämme kaikki siististä kodista, suhtaudumme siihen sallivasti. Kyllä meillä saavat elämä ja leikit näkyä. ­Kodin visuaalinen ilme vaikuttaa perheen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Meillä eletään rennolla lempeydellä ja meille sopivien rajojen puutteissa.

Keittiön penkki on Marian papan tekemä. Pöydän päädyssä on Hayn About a Chair. Venetsiatuolit ovat Tori.fistä, ja niihin uusittiin rottingit. Kattovalaisin on Flosin Splügen Bräu.
Keittiön vieressä sijaitsevan tuvan sohva on kotimaisen Hakolan Lazy. Siro sivupöytä on Normann Copenhagenin. Taustalla ­näkyy olohuone.
"Rakastan designia, mutta ostan sitä yleensä vain alennuksella. En tee ostopäätöksiä hätiköiden, ja etenkin kalliimpien huonekalujen kanssa pidän harkinta-ajan."
Marian mummun ja papan vanhat nojatuolit saivat uudet päälliset ja ne ovat kestäneet korjauksen jälkeen käytössä jo yli viisitoista vuotta. Marian mummu ja pappa saivat emännänkaapin aikoinaan 50-luvulla tupaantuliaislahjaksi muuttaessaan tähän taloon.
Sammakkokoriste löytyi Instagram-kirppikseltä. Rasmus harrastaa kalastusta, ja taideteos on tilattu hänelle taiteilija Teemu Järveltä.

Teillä on sekä designia ja vanhoja tavaroita. Miten tämä tyyli on syntynyt?

Kyllä, sekoitamme modernia designia ja antiikkia. Olen käynyt läpi maalaisromanttisen sisustus­vaiheen, johon kuului rimpsua ja ruusua, mutta onneksi se on väistynyt kodistamme jo ajat sitten. Ei ollut omaa tyyliä sitten ollenkaan. Kotimme nykyinen ajaton ja selkeä tyyli on syntynyt ajan kanssa kuin itsestään. Nyt olemme oikealla tiellä.

"Olen käynyt läpi maalaisromanttisen sisustus­vaiheen, johon kuului rimpsua ja ruusua, mutta onneksi se on väistynyt kodistamme jo ajat sitten."

Meille vanhat huonekalut ja esineet ovat tärkeitä. Tuvan suuren kaapin ovat isovanhempani saaneet aikanaan tähän taloon tupaantuliaislahjaksi. Harmaat nojatuolit olohuoneessa ovat myös mummuni ja pappani vanhat. Olen ollut kansalais­opiston entisöintikurssilla, ja nojatuolit olivat kurssityöni. Rakastan designia, mutta ostan sitä yleensä vain alennuksella. En tee mitään ostopäätöstä hätiköiden, ja etenkin kalliimpien esineiden ja huonekalujen kanssa pidän harkinta-ajan.

Inspiraatiota sisustukseen löydän paljon lehdistä, jopa enemmän kuin sosiaalisesta mediasta. Lehden parissa on ihana rauhoittua kiireisen päivän jälkeen. Maurikin nappaa lehden monesti käsiinsä ja käy sen läpi.

Makuuhuoneen tunnelma on levollinen. Tapetti on Pihlgren & Ritolan Lukko. Kattovalaisimena on &Traditionin Forma­kami JH4 ja yöpöytänä Hayn DLM-pöytä.

Remontoitte talon teidän perheellenne sopivaksi. Onko koti nyt valmis?

Vanhassa talossa on aina jokin projekti meneillään, mutta kyllä me aika paljon olemme jo tehneet. Uusimme lähes kaikki pinnat ja vaihdoimme ja maalasimme ulkolaudoituksen.

1990-luvun alussa tehdyn remontin jäljiltä talo oli siistissä kunnossa, mutta halusimme kuitenkin talon näyttävän omalta, joten pikkuhiljaa koti on muotoutunut meidän näköiseksi. Kaikkea ei voi saada kerralla, joten moni projekti on edennyt, kun Maurilla on rauhallisempaa töissä. Vanhin tyttäremme opiskelee sisustusrakentajaksi, joten hänkin on kiinnostunut kodin laittamisesta.

Eteisen peili on tilattu Ellokselta. Portaat johtavat vinttiin, jossa sijaitsee kaksi lastenhuonetta.
Hetan ja Sohvin huoneessa on Ferm Livingin Katie Scott Birds -tapetti. Hyllykkö on Tori.fistä, ja Kaarna Livingin ­lypsyjakkaran Maria on saanut lahjaksi.
Miisan huoneen tapettina on William Morrisin Chrysanthemum Toile. Yöpöytänä toimivat Iittalan Vakka-laatikot.
Miisan huoneen työpöytä on Ikeasta ja tuoli löytö Facebook-­kirpparilta.
"Ei tarvitse ihmeemmin ilmoitella, jos pistäytyy naapurissa. Sellainen yhteisöllisyys on ihan parasta täällä."

Viihdytte hyvin maalla. Mitä ovat pienen kylän parhaat puolet?

Täällä kaikki tuntevat toisensa. Ei ole korkea kynnys kysyä naapurilta korppujauhoja kesken ruoan­laiton. Jos joku on leiponut ruisleipää, on ihan tavallista viedä sitä toiseen tupaan. Kun meillä oli lypsykarjatila, olen soittanut naapurin auttamaan, kun lehmä alkoi poikia ja Mauri ei ollut kotona. Sellaista hätää ei ole, johon ei voisi joltain kyläläiseltä pyytää apua.

Täällä myös jäädään aina suusta kiinni jutuille tuossa tien poskessa. Ei tarvitse ihmeemmin ilmoitella, jos pistäytyy naapurissa. Sellainen yhteisöllisyys on ihan parasta täällä. Meillä on hehtaarin verran tonttia ja muutaman kilometrin päässä on tyttöjen hevonen, joten kyllä täällä aina puuhaa piisaa. Me viihdymme maalla erittäin hyvin, täällä on hyvä olla ja asua.

5 kommenttia