Suunnitelmissa pionin jakaminen? Parasta aikaa on alkusyksy
Piha ja puutarha
Suunnitelmissa pionin jakaminen? Parasta aikaa on alkusyksy
Alkusyksy on parasta aikaa pionin jakamiselle. Toisaalta, mikään pakko ei ole jakaa: pioni viihtyy samassa paikassa jopa vuosikymmeniä.
28.8.2014
 |
Viherpiha

Elokuun loppu ja syyskuun alku ovat parasta aikaa pionin jakamiselle. Se johtuu kasvin luontaisesta kasvurytmistä: pioni kasvattaa uusia juuria nimenomaan syksyllä. Juurtuminen jatkuu viileässäkin maassa, kunhan lämpötila pysyy plussan puolella. Syksyllä istutettu jakotaimi lähtee keväällä kasvuun hanakasti ja saattaa innostua kukkimaan.

Älä kiirehdi pionin jakamisen kanssa, sillä perenna viihtyy samassa paikassa jopa vuosikymmeniä. Jos haluat jakotaimen, lohkaise se juurakon reunasta lapiolla. Jos taas nostat koko kasvin, paloittele juurakko kappaleiksi. Kun jakotaimessa on vain muutamia silmuja ja juuria, se lähtee nopeasti kasvuun. Juurakon kappaleet pitää istuttaa heti jakamisen jälkeen.

Istuta pionin taimi läpäisevään puutarhamaahan tai kumpareeseen. Varminta on välttää turpeen ja kompostimullan käyttöä pionin istutuksessa, sillä pionit viihtyvät parhaiten kivennäismaassa. Levitä istutuskuopan pohjalle hieman palanutta lantaa peruslannoitukseksi.

Kun pioni juurtuu, sen juuret hakeutuvat todella syvälle.

Jos perustat pioniryhmän, peittele penkin pohjalle lantakerros noin 30–40 sentin syvyyteen. Sen voimalla pioni pärjää vuosia ilman lisälannoitusta. Myös sarveislastu ja luujauho sopivat pionin peruslannoitukseen. Älä lisää kasvualustaan kalkkia vain varmuuden vuoksi, sillä liian korkea pH heikentää kasvien ravinteiden saantia ja kasvua. Ihanteellinen pH on 6–6,5.

Peittele pionin juurakko niin, että silmuja peittää 3–5 sentin multakerros. Kastele kosteakin maa istutuksen jälkeen, sillä se tiivistää mullan juurakon ympärille. Tarkista kastelun jälkeen, että silmu on oikeassa syvyydessä ja lisää multaa tarvittaessa.

Istuta pionin juurakon kappaleet heti jakamisen jälkeen.

Lue lisää:

1 kommentti