Suomen suosituin vaasi, johon kukat eivät istu kauniisti – mutta nämä 3 helppoa asetelmaa toimivat!
Sisustus
Suomen suosituin vaasi, johon kukat eivät istu kauniisti – mutta nämä 3 helppoa asetelmaa toimivat!
Suomen suosituin maljakko on malliltaan haastava: kaksikymmentä tulppaania näyttää siinä hyvältä, mutta entäs yksittäiset kukat? Ehkä jo Alvar Aallon olisi pitänyt täydentää vaasiaan tukiverkolla tai näillä muilla kekseliäillä ideoilla!
21.2.2018
 |
Meillä kotona

Tukea oksilla

Yksittäiset kukat pysyvät Aalto-maljakossa pystyssä, kun teet niille tukiverkoston. Leikkaa hoikista, tiheästi haarautuvista oksista pätkiä ja asettele ne vaasin sisään. Asettele sitten yksittäiset kukat oksalabyrintin väleihin. Mitä tiheämpi oksistosi on, sen helpommin kukat pysyvät paikalla.

Jos maljakkosi on valkoinen tai tumma, tukiverkoston ulkonäöllä ei ole juuri merkitystä. Kirkkaassa maljakossa mahdollisimman kevyt oksakerros voi tuntua mukavammalta, mutta silloin kukat luiskahtavat helposti sijoiltaan. Voit korjata ongelman laittamalla maljakon pohjalle kerroksen koristesoraa tai lasihelmiä. Se pitää kukkien tyvet paikallaan.

Aallon pohjassa

Muoviruukuissa myytävät krookukset näyttävät tyylikkäämmiltä Aalto-vaasissa. Irrottele kasvi sipuleineen multapaakusta, huuhdo juuret puhtaiksi ja leikkaa ne saksilla noin sentin mittaisiksi. Asettele krookukset vieriviereen maljakon pohjalle ja kastele hieman.

Tämä ohje sopii mainiosti myös ruukkunarsisseille, -tulppaaneille ja helmililjoille. Sipuleineen kukat kestävät pidempään kuin leikkokukkina. Maljakon reunat tukevat hienovaraisesti vähitellen honteloiksi venyviä varsia.

Anna kaartua!

Ranskalaiset tulppaanit ovat pitkä ja hoikkia, ja niiden varsissa on samaa linjakkuutta kuin Aalto-maljakossakin. Siksi ne sopivat luonnostaan yhteen ja asettelu on helppoa: laita muutama ranskatar nojalleen maljakkoon ja klassisen kaunis asetelma on valmis!

Yhtä konstailematon tyyli sopii myös ylevälle callalle ja orkideoille. Sitten on myös kotimainen yllättäjä: kukkapenkissä kasvava, kaartuvakukintoinen särkynytsydän. Poimi kukkavarret jo asettelua edeltävänä iltana, leikkaa niihin terävällä veitsellä viistot imupinnat ja aseta maljakossa yöksi syvään veteen viileään paikkaan. Näin kukat kestävät maljakossa pidempään.

4 kommenttia