Tämä on Suomen kaunein koti 2022! Lilli ja Olli kunnostivat Kajaanin vanhaan kirjastotaloon huikean kodin perheelleen
Sisustus
Tämä on Suomen kaunein koti 2022! Lilli ja Olli kunnostivat Kajaanin vanhaan kirjastotaloon huikean kodin perheelleen
Lilli Norion ja Olli Saastamoisen perheen koti lähes 200-vuotiaassa kajaanilaisessa hirsitalossa valittiin Suomen kauneimmaksi kodiksi MTV3:n yleisöäänestyksessä. Pariskunta kertoo Meillä kotonan haastattelussa kotitalon mittavasta remontista ja siitä, mihin he aikovat käyttää 10 000 euron palkintorahat.
15.11.2022
 |
Meillä kotona

Upeasti remontoitu asunto vuonna 1830 rakennetussa talossa sai suurimman äänisaaliin MTV3:n Suomen kaunein koti -ohjelman yleisöäänestyksessä. Voitto ratkesi ohjelman finaalijaksossa 15.11.2022.

Kajaanin keskustassa sijaitsevan talon ovat remontoineet Lilli Norio ja Olli Saastamoinen, jotka asuvat siellä tyttärensä Lilan ja mäyräkoiransa Markkasen kanssa.

Ohjelman finalistikodit valinnut asiantuntijaraati oli miltei mykistynyt astuessaan sisään kotiin.

– Niin kaunis näkymä, niin ihana tunnelma, huokaili raatiin kuulunut sisustustoimittaja Hanna Sumari.

Yhtä vaikuttuneita olivat myös muut tuomarit, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen. Kaikki kolme antoivat kodille täydet pisteet ja siten myös paikan kymmenen finalistin joukosta. Voittajaksi Lillin ja Ollin kodin äänestivät katsojat.

Suomen kaunein koti -ohjelman voitosta kilpaili ohjelman 10. kaudella 30 kotia, joista tuomarikolmikko valitsi yleisöäänestykseen kymmenen suosikkiaan. Lilli Norion ja Olli Saastamoisen perheen koti esiteltiin ohjelman yhdeksännessä jaksossa. ”Onhan se hienoa, kun meidän henkilökohtainen projektimme saa näin paljon kiitosta ja arvostusta”, Lilli sanoo. Kuva MTV3.
"Mietimme, lähdemmekö mukaan ohjelmaan, mutta päätimme lähteä, koska tykkäämme kokeilla uusia asioita."
Lilli Norio

”Olihan se ihan mieletöntä”

Meillä kotonan haastattelussa Lilli kertoo jännittäneensä tulosta kovasti. Kun hän huomasi Hanna Sumarin olevan liikuttuneessa tilassa kotia katsellessaan, hän kertoo itsekin liikuttuneensa. Tuomarien täydet kympit ja yleisöäänestyksen voitto tulivat yllätyksenä.

– Emme voineet Ollin kanssa melkein uskoa, että tämä on totta. Olihan se ihan mieletöntä. Mietimme, lähdemmekö mukaan ohjelmaan, mutta päätimme lähteä, koska tykkäämme kokeilla uusia asioita.

Pariskunta kertoo, että voitto merkitsee heille paljon, koska vanhan talon remontti oli suuri ja välillä raskaskin projekti. Ollin mielestä voitto vahvisti tunnetta siitä, että he ovat tehneet oikeita asioita.

Lilli uskoo, että voitolla on merkitystä myös muille kajaanilaisille: talo on tunnettu rakennus.

– Täällä on ollut aiemmin esimerkiksi sairaala ja kirjasto. On ihanaa, kun moni on tullut sanomaan, että on syntynyt tässä talossa tai käynyt täällä taidekoulussa.

Uudet omistajat halusivat, että ihmiset voivat jatkaa talossa käymistä. Alakertaan rakennettiin ravintola.

– Nyt me olemme osa talon tarinaa, ja sitten ehkä taas joku muu tekee talolle jotain. Toivottavasti se kestää mahdollisimman hyvin ja pitkään, Olli toivoo.

Kodin keskellä on avara tupakeittiö, päädyissä makuuhuoneet ja kulmissa vaatehuone, varasto ja kaksi kylpyhuonetta. Värivalintoja mietittiin yhdessä sisustussuunnittelijoiden kanssa. Raati näki sisustuksessa myös marokkolaisia vivahteita. Kuva MTV3.
"Aika positiivisten linssien läpi taloa sai alussa katsoa, että uskoi lopputulokseen."
Olli Saastamoinen

Keittiö oli ennen remonttia kylmä tila. Saarekkeen ja muut keittiökalusteet on tehnyt kajaanilainen Aution keittiöt. Kuva MTV3.

Mittava remonttiurakka

Lähes 200-vuotias hirsitalo oli ollut jonkin aikaa tyhjillään, kun Lilli ja Olli vuonna 2014 ostivat sen yhdessä Ollin vanhempien, vaatebrändi R-Collectionin perustajien Marjo ja Pekka Saastamoisen kanssa.

Remontti kesti kolme ja puoli vuotta, ja se pyrittiin toteuttamaan vanhaa kunnioittaen. Perheen koti rakennettiin talon ullakkokerrokseen, jossa on asuinpinta-alaa 180 neliömetriä. Alakerran 250 neliön tiloja käytetään nyt kausiravintolana.

Perusteellisessa remontissa jouduttiin purkamaan lähes kaikki muu paitsi katto, hirsikehikko ja ulkoverhoilu. Olli teki remonttia pitkään päätoimisesti, ja myös Lilli osallistui remontoimiseen. Pariskunta sai paljon apua molempien perheenjäseniltä ja ystäviltä, minkä lisäksi töihin osallistui ammattilaisia, kuten erittäin osaava kirvesmies sekä sisustusarkkitehdit Anna-Mari Knuuti ja Sonja Skogster.

Lillin ja Ollin mukaan voitto kuuluu koko remontissa mukana olleelle joukolle.

– Emme tässä ole mitenkään vain me kaksi onnistuneet, Olli sanoo ja kiittää etenkin talon osittain omistavia vanhempiaan siitä, että he uskoivat projektiin.

– Aika positiivisten linssien läpi taloa sai alussa katsoa, että uskoi lopputulokseen.

”Jotenkin niin täydellinen”, totesi tuomaristoon kuuluva Hanna Sumari kodin esittelyjaksossa. Vanhantyyliset valurautapatterit on hankittu Radiaatorikeskuksesta Virosta. Kuva MTV3.
"Monesti itsekin katselen kotiamme ja muistelen sitä työn määrää, joka tähän tarvittiin."
Lilli Norio
Lillin ja Ollin makuuhuoneeseen mahtuu myös sohvaryhmä. Lilli on itse kunnostanut sohvan ja nojatuolin. Kuva Samuli Härkönen.
Vanhoja pintoja on tuotu esiin hauskalla tavalla: esimerkiksi vierashuoneessa on jätetty kurkistusaukko seinien välissä oleviin sanomalehtieristeisiin.

”Hieno jatkumo menneestä nykypäivään”

Samalla, kun talo tuotiin nykyaikaan, kaikki mahdollinen alkuperäinen pyrittiin säästämään. Alkuperäisiä ovat esimerkiksi makuuhuoneiden katot, väliovet ja osa lautalattioista. Ohjelmassa tuomaristo antoikin erityistä kiitosta siitä, miten hienosti remontti on toteutettu.

Sisustusarkkitehti Tero Pennanen kiitti esimerkiksi sitä, että vanhat rakenteet, kuten katon hirsipalkit, on otettu esille ja valaistu. Hänestä talon nykyinen ilme on hieno jatkumo vanhasta nykypäivään.

Olli ja Lilli iloitsevat, että tuomaristo ymmärsi, millainen työ vanhan kunnostamisessa on.

– Monesti itsekin katselen kotiamme ja muistelen sitä työn määrää, joka tähän tarvittiin, Lilli kertoo.

Remontissa käytettiin perinteistä menetelmiä ja konsultoitiin alan legendaa Panu Kailaa. Ollin mielestä oli mahtavaa saada paikalle mies, joka jaksaa puhua vanhojen kiinteistöjen ja puurakentamisen puolesta.

– Puurakentamisen osaaminen on ollut Suomessa tosi hyvää mutta jo vähän kadotettua. Toivoisin, että projektimme voisi inspiroida muitakin tarttumaan vanhojen asioiden kunnostamiseen ja etsimään tekijöitä avuksi.

Sisustusarkkitehdit Anna-Mari Knuuti ja Sonja Skogster suunnittelivat muun muassa kodin kahden kylpyhuoneen ilmeet. Lattialaatat ovat ABL:n ja seinälaatat Bauhausista, suihku on Tapwellin. Kuva MTV3.

Kylpyhuoneeseen tulee kauniisti luonnonvaloa. Valaisimet ovat Ikeasta. Kuva Samuli Härkönen.

Vanhan arvostus on verissä

Lillin ja Ollin arvostus vanhoja rakennuksia kohtaan juontuu osin heidän taustastaan. Lillin lapsuudenkoti Tervatoppilan kartano Oulussa oli samantyyppinen vanha hirsitalo kuin heidän nykyinen kotinsa. Ollin vanhemmilla taas oli vanha hirsimökki, ja hän on asunut Helsingissä satavuotiaassa talossa.

Lilli arvelee perineensä vanhemmiltaan sen ajatusmaailman, että jos voi korjata vanhaa, miksi ostaa uutta. Hänestä on hienoa, että vanhat talot rakennettiin niin hyvin, että ne seisovat pystyssä vielä parisataa vuotta myöhemmin.

– Vanhat talot huokuvat tarinoita. Niissä on ihan eri tunnelma kuin uusissa.

Suuri osa Lillin ja Ollin kalusteistakin on perittyjä, saatuja tai käytettyinä hankittuja. Lilli kertoo aloittaneensa viime syksynä myös uuden harrastuksen, joka liittyy vanhan korjaamiseen.

– Menimme muutaman työkaverini kanssa entisöinti- ja verhoilukurssille. Olemme siitä aivan innoissamme. Kunnostin makuuhuoneessamme olevan sohvan ja nojatuolin, ja nyt työn alla ovat kesäpaikkamme keittiöntuolit.

Vanhoja, pieniä ovia on jätetty näkyviin, vaikka osa niistä ei enää vie minnekään. Yksi niistä on lapsenhuoneen ovi, jonka Tero Pennanen tv-ohjelmassa arveli vievän Narniaan. Kuva MTV3.
"Toivoisin, että projektimme voisi inspiroida muitakin tarttumaan vanhojen asioiden kunnostamiseen."
Olli Saastamoinen

”On ihanaa, että meillä on niin paljon varastotilaa. Emme välttämättä ole maailman siisteimpiä ihmisiä, joten jos tulee kahvivieraita kylään, vaatehuoneeseen voi tunkea sotkut piiloon”, Lilli kertoo. Vaatehuoneen lisäksi kodissa on myös erillinen varastotila. Kuva Samuli Härkönen.
Tuomaristo kiitti talon vanhojen rakenteiden jättämistä esiin. Kuva MTV3.

Kodin tunnelma on luotu harkiten

Ohjelmassa Hanna Sumari kuvasi kotia erittäin kodikkaaksi ja Sini Rainio luonnehti tunnelmaa rennoksi ja hyväksi. Lilli arvelee, että ehkä katsojatkin pitivät kodista juuri siksi.

– Sisustaminenhan on sellaista tunnelman luomista. Olemme myös miettineet paljon valaistusta, koska sekin luo tunnelmaa.

Lilli sanoo taloa heidän unelmakodikseen. Tilaa on paljon, ja sijainti on loistava.

– Lapsen päiväkotiin menee vain kymmenen minuuttia, työpaikalle parikymmentä. Kaupat ovat ihan vieressä. Arvostamme sitäkin, että luonto on lähellä. Käymme lenkillä koiran kanssa, ja talvella hiihdämme ja laskettelemme.

"Meillähän on tässä jo uusi rakennusprojekti meneillään."
Lilli Norio
Kodin valaistusta on mietitty siten, että se tukee kodikasta tunnelmaa. Kuva MTV3.

Voittorahat uuteen remppaprojektiin

Suomen kaunein koti -ohjelman voittaja palkittiin 10 000 eurolla. Pariskunnalla on jo tiedossa käyttöä rahoille.

– Meillähän on tässä jo uusi rakennusprojekti meneillään. Hankimme vuosi sitten kesäpaikaksi vanhan maatilan Oulujärveltä. Olen siitä ihan täpinöissäni, Lilli kertoo.

Paikka löytyi parin vuoden etsimisen tuloksena. Olli on nyt remontoimassa yhtä maatilan rakennuksista, jossa on laitettava melkein kaikki uusiksi.

– Tässä maalailen juuri listoja, hän kertoo puhelimessa ja hymähtää, että oli aikoinaan kaksion remontoituaan varma, ettei remontoi enää koskaan mitään.

– Sitten talomme remontin jälkeen vannoin, ettei enää ikinä mitään tällaista. Mutta vanhan korjaaminen on jotenkin mielenkiintoista, ideologisestikin.

Samaan aikaan kotona Lilli ei malta odottaa, että pääsee maatilalle ensi kesänä Lilan kanssa istuttamaan kukkia ja uimaan.

– Olli on kyllä sanonut, että kun se saadaan valmiiksi, ei varmasti hetkeen tehdä mitään!

Kodin alakerrassa toimi aiemmin ravintola sekä perheyrityksen R-Collection -myymälä. Nyt tiloja vuokrataan yritys- ja yksityistilaisuuksiin. Myös Lilli ja Olli työskentelevät perheyrityksessä. Kuva Samuli Härkönen.
Kun talo remontoitiin, lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö ja alakerran entisiä tulisijoja korvattiin uusilla, vanhoja vastaavilla. Rakennuksesta ja sen historiasta löytää tietoa nettisivuilta vanhakirjastotalo.com. Kuva Samuli Härkönen.
Lähes 200-vuotias hirsitalo on toiseksi vanhin Kajaanissa säilyneistä rakennuksista ja alkuaan paikallisen piirilääkärin rakennuttama. Rakennuksessa on vuosien mittaan toiminut synnytyssairaala, sähkölaitos, Kajaanin ensimmäinen kansakoulu, kirjasto ja kuvataidekoulu. Talo sijaitsee kauniilla paikalla Kajaani-joen varrella kaupungin keskustassa. Kuva MTV3.

Voittajakoti esitellään Suomen kaunein koti -sarjan jaksossa 9, jonka voi katsoa MTV Katsomossa.

2 kommenttia