Tässä on Suomen kaunein koti 2021 – suunnittelijapariskunta Saana ja Olli kunnosti vanhan koulun todelliseksi silmäkarkiksi

Tässä on Suomen kaunein koti 2021 – suunnittelijapariskunta Saana ja Olli kunnosti vanhan koulun todelliseksi silmäkarkiksi
Suunnittelijapariskunta Saana Sipilän ja Olli Sallisen 1914 rakennettu puutalon puolikas valittiin Suomen kauneimmaksi kodiksi MTV3:n yleisöäänestyksessä.
Julkaistu 16.11.2021

Saana ja Olli -sisustustekstiileistä tunnettujen Saana Sipilän ja Olli Sallisen vuonna 1914 rakennettu paritalon puolikas sai suurimman äänisaaliin MTV3:n yleisöäänestyksessä, jossa etsittiin Suomen kauneinta kotia 2021.

Muotoilijakaksikon tyylitaju sai asiantuntijaraadin huokailemaan ihastuksesta kodin esittelyjaksossa. Arkkitehti Sini Rainion mukaan voittajakodin suurin arvo on siinä, että se on kunnostettu niin, ettei vanhan talon piirteitä ole pyyhkäisty pois.

– Tässä menee vähän hiljaiseksi, tämä on niin silmäkarkkia kaikki, sisustustoimittaja Hanna Sumari sanoo esittelyjaksossa.

– Täällä asuu äärimmäisen taitavia ihmisiä, kenties ammattilaisia. Kaikki se, miten asiat on huolettomasti mutta äärimmäisen hienosti jaoteltu, minkälaisia materiaaleja on valittu, on jotain sellaista, mitä hyvin harvoin näkee ja mihin törmää. Kaikki vaan tuntuu olevan jotenkin käsittämättömän täydellisesti, sisustusarkkitehti Tero Pennanen kuvailee.

Jakso sai aikaan viestiryöpyn. Positiivisen palautteen määrä yllätti suunnittelijaparin.

– Ihmisiä selkeästi kiinnostavat vanhat talot. Se on ollut kiva huomata, Olli Sallinen kommentoi Meillä kotonan haastattelussa.

Aurajoen varrella sijaitseva 1914 rakennettu talo on entinen Ristimäen koulu. Talon ulkoasu on Museoviraston suojelema. Sokkelin tiiliverhoilu on tuomariston mukaan Suomessa nykyään harvinainen. Jutun kuvat MTV3.

Ohjelma vauhditti remontin valmistumista

Turun Aurajoen rannalla sijaitseva entinen Ristimäen koulu on nimetty Toukolaaksoksi Tom of Finland -teoksista tunnetun kuvataiteilija Touko Laaksosen mukaan. Talo on opettajaperheessä kasvaneen Laaksosen synnyinkoti.

Ollin vanhemmat ostivat talon kunnostettavaksi 1990-luvulla. Viitisen vuotta sitten Ollista ja hänen puolisostaan Saanasta tuli toiset talon uusista omistajista. Entinen koulurakennus olisi ollut kahdestaan liian iso ja kallis projekti, joten talo jaettiin remontissa kahdeksi erilliseksi asunnoksi. Toisessa asunnossa asuu ystäväpariskunta.

Saana ja Olli olivat pohtineet Suomen kaunein koti -ohjelmaan osallistumista muutamaan otteeseen remontin aikana. Lopullinen osallistumispäätös tuli, kun tuotantoyhtiö vinkkasi ohjelman uudesta kaudesta.

– Ajattelimme, ettei kotimme olisi vielä valmis, mutta ohjelma toimi kirityksenä loppuremonttiin. Halusimme julkisivu- ja ikkunaremontit valmiiksi ennen kuvauksia, Saana sanoo.

Viimeiset ikkunat asennettiin kuvauspäivää edeltävänä iltana.

– Kaksi kellarin ikkunaruutua oli vielä irti kuvauspäivänä. Mutta onneksi meillä on iso talo, joten keskeneräiset asiat sulautuvat sinne hyvin, Olli sanoo.

Saana Sipilä ja Olli Sallinen ovat Saana ja Olli -muotoiluyrityksen perustajat. Merkki tunnetaan ekologisista kodintekstiileistä.

Värit poimittiin perinnevärikartoista

Ajattomat sävyt, luonnonmateriaalit ja eri aikakausien yhdistäminen modernilla tavalla ovat Saanan ja Ollin kodin tyylilliset päälinjat. Ollin mukaan vanhat talot ovat ”idioottivarmoja”, ne ovat pysyneet hyväkuntoisina sadan vuoden ajan kestävien ja hengittävien materiaalien ansiosta. Molemmille oli tärkeää, että koti kunnostetaan perinnemenetelmiä ja -materiaaleja hyödyntäen.

Talon eristeet on vaihdettu hengittäviin puukuitulevyihin, jonka jälkeen seinät on pinkopahvitettu ja tapetoitu paperitapeteilla tai maalattu savi- tai muilla luonnonmaaleilla. Murretut vaaleat sävyt on valittu perinnevärikartoista.

– Luonnonläheiset sävyt toimivat hyvänä pohjana muuttuvalle sisustukselle. Pidämme myös villimmistä väreistä, mutta omaan kotiin halusimme sellaiset sävyt, joita jaksaa varmasti katsoa pitkään, Saana sanoo.

Työläin rupeama oli lattioiden kunnostaminen. Vanhojen puulattioiden päälle oli vuosien saatossa maalattu useampi maalikerros, ja osa oli peitetty kokolattiamatolla ja linoleumilla. Kerrosten rapsuttamiseen ja puulattioiden hiomiseen meni pari vuotta. Osan lattioista pari käsitteli suopakuuraamalla, osan pellavaöljyllä.

– Lattioiden kunnostaminen oli hyvää vastapainoa työlle, jossa pitää istua paljon koneella sähköpostin äärellä, Olli sanoo.

Saana ja Olli ovat kunnostaneet kaikki 160-neliöisen paritalon alkuperäiset puulattiat. Ne on hiottu ja suopakuurattu tai lakattu pellavaöljyllä. Jokaisen yksittäisen huoneen kohdalla puhutaan useiden viikkojen työstä.

Sisustustoimittaja Anna Aromaa: Kylpyhuoneeseen haluaisi lomalle

Avotakka-lehden sisustustoimittaja Anna Aromaa kuvailee voittajakotia Saanan ja Ollin näköiseksi.

– Sisustus on viipyilevä. Kodissa on kauniit ja pehmeät maanläheiset värisävyt, paljon heidän brändilleen tuttua kellertävää beigeä. Se toimii todella hyvin. Vitivalkoiset seinät latistaisivat tunnelman ja toisaalta voimakkaat värit tuntuisivat Saanalle ja Ollille oudoilta, Aromaa sanoo.

Sisustuksessa on Aromaan mukaan taidokasta kerroksellisuutta. Tämä näkyy esimerkiksi salissa, jossa opettajan puhujankoroke on hyödynnetty oleskelutilaksi. Erikorkuiset tasot avaavat suuressa tilassa uudenlaisia kiinnostavia näkymiä. Myös keittiön uusvanha tunnelma puhuttelee. Vaikka kaapistot on teetetty, niissä on samaa vintagehenkeä kuin vanhoista ovista rakennetuissa.

– Keittiöstä tulee tunne, että se olisi ollut talossa aina. Se on yksi tärkeimmistä asioista sisustamisessa. Jos vanhaa taloa alkaa sisustaa, sille on annettava aikaa, Aromaa sanoo.

Sisustajien yleisimpiä kompastuskiviä on se, että he tekevät liian nopeasti ratkaisuja ja unohtavat ensin fiilistellä talon henkeä ja värimaailmaa, Aromaa listaa. Voittajakodista välittyy se, että kaikki on tehty rakkaudella ajan kanssa.

Parasta kodissa on elämyksellisyys. Jokaisesta huoneesta voi löytää jonkin asian, josta saa inspiraatiota. Lukuisilla viherkasveilla sisustettu kylpyhuone on todellista luksusta.

–Haluaisin mennä lomalle paikkaan, missä on tuollainen kylpyhuone, Aromaa sanoo.

Saana suunnitteli keittiön, jonka paikallinen puuseppä valmisti. Tavoitteena oli saada keittiöstä huone, jossa on tilaa laittaa ruokaa ja seurustella ystävien kanssa. Tiskialtaan yläpuolella olevan peilin kautta näkee kokkaillessakin, mitä muualla huoneessa tapahtuu.

Kylpyhuoneen viidakkomainen tunnelma sai alkunsa seinän köynnöskasvista, joka löytyi kahdella eurolla lähikaupan poistolaarista. "Alkuperäisenä suunnitelmana ei ollut, että kylpyhuoneesta tulisi näin vihreä. Mutta tuolla on hyvä ilmasto kasveille – paljon kostetutta, valoa ja lämpöä – joten kasvit ovat villiintyneet ja kasvaneet niin hyvin, että tila on alkanut muuttua viidakkomaiseksi", Saana Sipilä kertoo.
Saana ja Olli eivät halua kodistaan museota, vaan siellä saavat näkyä elämisen jäljet: tärkeät esineet, viherkasvit ja kirjat. Sali on entisen luokkahuoneen paikalla. Lekottelupaikka on tehty opettajan korokkeen päälle.

Parhaat löydöt tulevat vastaan kirpputoreilla ja roskalavoilla

Muotoilijan ammatista on ollut apua oman tyylin tunnistamisessa. Tarkkaa sisustussuunnitelmaa ei ole tarvinnut tehdä, vaan koti on saanut muotoutua pikkuhiljaa.

– Saana on minimalistisempi tavaroiden kanssa kuin minä. Paras balanssi löytyy useimmiten keskitiestä. Jonkin verran väänsimme lempisuomileffani, Käpy selän alla -elokuvan, julisteesta. Mutta sekin löysi paikkansa kotoamme, Olli sanoo.

Kaikki parin kodin esineet on hankittu käytettyinä keittiössä olevaa Artekin Mehiläspesänä tunnettua A331-valaisinta lukuun ottamatta. Esimerkiksi Artekin Domus-tuoli löytyi sattumalta tehtaanmyymälän roskalavalta. Kirpputoreilla kiertely ja roskalavojen tarkastaminen ovat harrastuksia, jotka ovat kulkeneet molempien mukana nuoresta pitäen.

Saana ja Olli eivät halua hankkia kotiinsa kakkosvaihtoehtoja, vaan ovat valmiita odottamaan, että oikeanlaiset esineet tulevat aikanaan vastaan. Tällä hetkellä haussa on sopivan iso sohva toiseen saliin. Parhaat löydöt löytyvät parin mukaan säännöllisillä kirppiskierroksilla.

– Jos käy kirppiksellä kerran vuodessa, harvoin niitä löytöjä tekee. En kävele koskaan roskalavan ohi sinne kurkkaamatta, Saana sanoo.

Talon rönsyilevän huoleton puutarha keräsi kiitosta ohjelmassa etenkin Hanna Sumarilta.

Voittaja palkitaan 10 000 eurolla

Suomen kaunein koti -ohjelman voitosta kisasi MTV3-kanavalla esitetyllä seitsemännellä kaudella 30 kotia, joista raati valitsi kymmenen suosikkiaan yleisöäänestykseen. Ohjelman asiantuntijatuomaristoon kuuluivat sisustusarkkitehti Tero Pennanen, sisustustoimittaja Hanna Sumari ja arkkitehti Sini Rainio.

Saanan Sipilän ja Olli Sallisen koti esiteltiin ohjelman yhdeksännessä jaksossa. Suunnittelijaparin koti keräsi tuomareilta täydet kolmekymmentä pistettä. Ohjelman voittaja palkittiin 10 000 eurolla. Kohde voittorahoille on jo tiedossa.

– Pääsemme toteuttamaan pitkäaikaisen remonttiunelman – rakennamme pihalle hirsisaunan, Saana sanoo.

– Ja hankimme kunnollisen kompostin. Jonkin verran varmaan rahaa uppoaa myös paikallisille kirppiksille ja divareille. Eiköhän ainakin kirjakokoelmamme tule laajenemaan, Olli jatkaa.

6 kommenttia