Tämä on Suomen kaunein koti 2018 – ”Monen suomalaisen unelma, skandinaavista tyyliä puhtaimmillaan”, sanoo sisustustoimittaja Anna Aromaa

Tämä on Suomen kaunein koti 2018 – ”Monen suomalaisen unelma, skandinaavista tyyliä puhtaimmillaan”, sanoo sisustustoimittaja Anna Aromaa
Muuramessa sijaitseva moderni puutalo valittiin Suomen kauneimmaksi kodiksi 2018 MTV3:n katsojaäänestyksessä.
Julkaistu: 28.11.2018

Hulppeissa Keski-Suomen metsämaisemissa sijaitseva moderni omakotitalo keräsi ylivoimaisen äänisaaliin MTV3:n yleisöäänestyksessä, jossa etsittiin Suomen kauneinta kotia 2018.

Talon on suunnitellut ja rakennuttanut itselleen Tiiu Puranen arkkitehtiveljensä Anterus Purasen avulla. Yksitasoinen puutalo on valmistunut vuonna 2017, ja siinä on 153 neliötä.

– Alkaessani suunnitella tätä taloa minulla oli selkeä visio yksinkertaisesta, mustasta ja modernista puutalosta, joka istuu tänne luontoon, Puranen kertoo ohjelman jaksossa 10.

Sisustuksen perusta ovat vaaleat pinnat ja runsas vaalean puun käyttö. Tärkeässä roolissa ovat suuret ikkunat, joista avautuvaa maisemaa eleetön sisustus korostaa.

– Valitsin tänne materiaaleja, jotka kestävät aikaa. Sisustukseen olen tuonut vain tarkoin valittuja esineitä. Haluan, että koti pysyy selkeänä ja että täällä on tilaa valon kiertää vapaasti ja tilaa hengittää.

Musta, moderni puutalo sijaitsee kallioisella metsätontilla. Naapureita ei ole näköetäisyydellä. Jutun kuvat MTV3.
Tiiu Puranen suunnitteli kotitalonsa itse arkkitehtiveljensä avulla.

Sisustustoimittaja Anna Aromaa: Jokainen yksityiskohta on suunniteltu huolella

Avotakan ja Meillä kotonan sisustustoimittajan Anna Aromaan mukaan koti on skandinaavista tyyliä puhtaimmillaan.

– Asunto voisi olla yhtä hyvin Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa tai Suomessa. Sisustus on kauniine puukalusteineen ajaton, eikä kodissa ole mitään turhaa. Tämä näyttää yhtä hyvältä vielä kymmenen vuoden kuluttua, Aromaa sanoo.

Kodista huomaa Aromaan mukaan hyvällä tavalla sen, että asukas on suunnitellut talon itse. Jokainen yksityiskohta on harkittu. Hyvä esimerkki tästä on keittiö, jossa liesi on sijoitettu niin, että kokatessaan voi ihailla ikkunasta avautuvia maisemia. Liesituuletin on asennettu lieteen sen sijaan, että se katosta roikkuvana tukkisi maiseman.

Myös itse rakennus harjakattoineen on Aromaan mielestä ajattoman ja eleettömän tyylikäs.

– Tämähän on monen suomalaisen unelma: upeat luontomaisemat, jotka suurten ikkunoiden ansiosta ikään kuin laajentavat asuintilaa. Yksitasoisuus on myös superpositiivinen asia.

Aromaa kiinnittää huomiota talon inhimilliseen mittakaavaan – 150 neliötä on omakotitaloksi varsin kompakti.

– Samalla trendikäs ja ajaton koti on helposti lähestyttävä, monelle sopiva vaihtoehto.

Palkintona 10000 euroa

Suomen kauneimman kodin tittelistä kisasi tänä vuonna yhteensä 30 kotia eripuolilta Suomea. Asiantuntijatuomaristo valitsi ehdokkaista finaaliin kymmenen kotia. Tuomareina olivat sisustustoimittaja Hanna Sumari, sisustusarkkitehti Tero Pennanen ja arkkitehti Sini Rainio.

Voittaja palkitaan 10000 eurolla.

Voittaja Tiiu Puranen työskentelee asianajosihteerinä. Lisäksi hän pitää Lainahöyhenissä-blogia Lily.fi-sivustolla.

Voittajakoti esiteltiin sarjan jaksossa 10. Jakson voi katsoa MTV.fistä.

13 kommenttia