Suomalaissuunnittelijoiden kätevä kissanpeti nappasi arvostetun designpalkinnon – "Kissoille oli hauska suunnitella, sillä tässä pääsi revittelemään"

Suomalaissuunnittelijoiden kätevä kissanpeti nappasi arvostetun designpalkinnon – "Kissoille oli hauska suunnitella, sillä tässä pääsi revittelemään"
Tapio Anttilan ja Jonas Hakaniemen kasattava kissanpeti sai kansainvälisesti arvostetun IF Design Award 2020 -muotoilupalkinnon. Suunnittelijakaksikko innostui itsekin, kun pääsi suunnittelemaan tuotetta vaihteeksi eri kuluttajakunnalle.
Julkaistu: 12.2.2020

Miten päädyitte suunnittelemaan kissanpedin?

Jonas: Kiinalainen lemmikkituotteiden valmistaja otti meihin yhteyttä. Suhtauduimme aluksi hieman varauksella yhteydenottoon, mutta kun perehdyimme asiaan hieman tarkemmin, huomasimme, että kyllä he varmasti ihan tosissaan ovat.
Tapio: Palaveerasimme useampaan kertaan, ja ajatus lähti heilläkin kiteytymään. Lopullisesti innostuimme, kun perehdyimme tarkemmin markkinoilla oleviin tuotteisiin. Pohdimme, että voisimme hyvin tehdä jonkin hauskan tuotteen, jollaista ei ole vielä olemassa!

Miksi juuri peti kissalle?

Tapio: Kiinassa on valtava määrä lemmikkejä, ja bisnes on suuri. Erityisesti nuorilla naisilla on paljon kissoja lemmikkeinä. Monella on viimeisen päälle sisustettu koti, eikä sinne haluta mitään häkkyrää kissalle. Tarvittiin peti, jota kehtaa pitää esillä.
Tapio Anttila (vas.) ja Jonas Hakaniemi ovat tehneet nelisen vuotta yhteistyötä Kiinan markkinoilla. Lemmikeille he suunnittelivat nyt ensimmäistä kertaa. "On hauska suunnitella vaihteeksi kissoille eikä ihmisille, liikkumavara oli aivan toisenlainen. Tässä pääsi vähän revittelemään", sanoo Anttila.

Millaista suunnittelutyö oli?

Jonas: Erilaista kuin tavallisesti! Loppukäyttäjältä eli kissalta ei saa samanlaista palautetta tuotteen sopivuudesta.
Tapio: Ideoimme yhdessä, ja teimme hahmomallin pahvista, jotta saimme tutkittua tuotteen kokoa. Lopputuloksena syntyi sänky, joka on helppo pakata ja kasata uudelleen. Tämä toimii kissalle myös matkasänkynä; markkinoilla on lapsille matkasänkynä, mutta kissoille ei tällaisia juuri taida olla. Helposti pakattava peti tarkoittaa tietenkin myös sitä, että tuote on helppo tilata verkkokaupasta – tämäkin on asia, joka meidän suunnittelijoiden täytyy nykyään ottaa huomioon. Erityisesti Kiinassa verkkokauppatilaaminen on kasvanut räjähdysmäisesti.

Kuka petiä testasi – onko teillä jommalla kummalla kissaa?

Tapio: Meillä ei kummallakaan ole kissaa, mutta työntekijällämme onneksi oli. Kun saimme ensimmäisen prototyypin valmiiksi, hän vei pedin kotiinsa. Oli hyvä merkki, kun kissa ryntäsi heti sisään koloonsa!
Kissanpeti tulee myyntiin todennäköisesti ensi kesänä. Brändi on kokonaan uusi, ja se julkaistaan kesällä. Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, saako kissanpetiä tilattua Suomeen.

Mikä on seuraava tuote, kiipeilypuuko?

Tapio: Itse asiassa tämän pedin lisäksi suunnittelimme myös kolme muuta tuotetta. Yksi niistä on juurikin tällainen kiipeilypuu. Mutta se ei ole mitenkään perinteinen puu, vaan koostuu seinälle kiinnitettävistä hexagonin muotoisista elementeistä.
Jonas: Kiinalaisvalmistaja on ollut tosi tyytyväinen näihin tuotteisiin, ja olemme puhuneet jo seuraavasta mallistosta.

Miten Kiinassa suhtaudutaan suomalaiseen designiin?

Jonas: Me olemme tehneet yhteistyötä kiinalaisten firmojen kanssa vuodesta 2016 saakka. Skandinaavinen design on muotokieleltään erilaista kuin se, mihin Kiinassa on perinteisesti totuttu.
Tapio: Moni asia on muuttunut siinäkin ajassa, kun me olemme tutustuneet Kiinan markkinoihin. Maineestaan huolimatta Kiinassa on myös valtava määrä ihmisiä, jotka arvostavat designiä ja kiinnittävät huomiota tuotteiden alkuperään.

Milloin kissanpeti ja muut tuotteet tulevat myyntiin?

Tapio: Näillä näkymin kesällä. Tietenkin Kiinan tilanne vaikuttaa siihen, miten tehtaat saavat tuotteet tehtyä.
Saksalainen IF Design Award on yksi maailman arvostetuimmista muotoilupalkinnoista. Tuotteet kilpailevat useissa kategorioissa, ja kissanpeti palkittiin ”pet supplies” -kategoriassa. Jury muodostuu vaikutusvaltaisista kansainvälisistä muotoilijoista ja alan asiantuntijoista.
1 kommentti