Sukkayllätyksiä bussipysäkillä ja puistonpenkillä! Kuopion suunnalla leviää iloinen neulontailmiö – "Järjestetään ensi vuonna uudelleen"

Sukkayllätyksiä bussipysäkillä ja puistonpenkillä! Kuopion suunnalla leviää iloinen neulontailmiö – "Järjestetään ensi vuonna uudelleen"
Lahja tuntemattomalle – miltä kuulostaa? Neulomuksia sydämestä -ryhmä Facebookissa sai aikaiseksi hauskan ilmiön: ystävänpäiväsukat.
Julkaistu: 18.2.2020

Harmaa työaamu kääntyi hippusen verran valoisammaksi, kun kuopiolaisen Mira Vilokkisen silmiin osui bussipysäkin penkillä nököttävä Minigrip-pussi. Pussissa olivat sympaattiset raidalliset villasukat ja sukkien mukana lappu: Ole hyvä, sinulle neulottu.

– Sukat olivat kyllä iloinen yllätys. Olen vielä tällainen vilukissa, joten niille tulee käyttöä, Vilokkinen kiittelee.

Kuopiossa ja muutamalla muullakin paikkakunnalla levisi viime viikolla hauska ilmiö, kun ihmiset löysivät villasukkapareja puistonpenkiltä, kirjaston palautusluukusta tai taloyhtiön ilmoitustaululta.

Tempauksen takana on Facebook-ryhmä Neulomuksia sydämestä.

Villasukat löytyivät bussipysäkin penkiltä. Kuva: Mira Vilokkinen

Idea ystävänpäiväsukkatempauksesta tuli Tanja Mertasen mieleen syksyllä. Kuopion lähellä Muuruvedellä asuva Mertanen on Neulomuksia sydämestä -ryhmän perustaja. Hän ylläpitää ryhmää yhdessä sisarentyttönsä Jenni Hallikaisen kanssa.

– En olisi ikinä uskonut, miten paljon meille kantautuu viestejä ihmisiltä, jotka löysivät sukkia. Joku oli aivan liikuttunutkin, Mertanen kertoo.

– Erityisen hauskaa oli se, kun joku oli sattunut löytämään vielä aivan itselleen täydellisen väriset sukat. Miten voikaan olla niin hyvä sattuma!

Ystävänpäivätempaus sai aikaiseksi mukavaa keskustelua.

– Tämä järjestetään ehdottomasti ensi vuonna uudelleen, Mertanen lupaa.

Raitasukkapari jätettiin Asikkalan kunnankirjastoon. Kuva: Eija Vainio
Kuka nappaa villasukka-aarteen oksalta? Kuva: Pirjo Vedenoja
Iloisen keltainen sukkapari löysi omistajan elokuvateatterista. Kuva: Piia Sivonen

Neulomuksia sydämestä -ryhmä on nyt toiminut viitisen vuotta. Tanja Mertanen perusti sen, jotta saisi ihmisiä innostettua mukaan neulomaan erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin.

– Ihmiset haluavat tehdä hyvää. Lisäksi moni aktiivinen neuloja ei tiedä, mihin laittaisi sukkia, kun niitä valmistuu niin paljon. Samaan aikaan on paljon ihmisiä, jotka ottaisivat mielellään sukkia vastaan, Mertanen kertoo.

Puikot ovat viuhuneet vuosien varrella tiuhaan: ryhmän jäsenet ovat neuloneet sukkia esimerkiksi vanhuksille, asunnottomille, päihdekuntoutujille ja omaishoitajille.

– Jopa palomiehille! En muista enää edes kaikkia.

Mertanen itse sai kipinän hyväntekeväisyysneulontaan vuosia sitten. Hänen enonsa hoitokodin hoitajat kertoivat, että osa vanhuksista ei saa lainkaan joululahjaa. Huomiosta sai alkunsa ensimmäinen tempaus: kaikki hoitokodin asukkaat saivat lämpimät sukat jalkaansa.

Nämä sukat ilahduttivat löytäjäänsä kahvilassa. Kuva Piia Sivonen
Onnellinen löytäjä sai napata suloiset sukat neuvolan ilmoitustaululta. Kuva: Virpi Nurmilaukas
Yllätys kirjaston hyllyllä! Kuva: Inka Pitkänen
8 kommenttia