Kuviot kierteellä! Neulo kauniit spiraalineulesukat, jotka ovat ilo silmälle ja viluisille varpaille

Kuviot kierteellä! Neulo kauniit spiraalineulesukat, jotka ovat ilo silmälle ja viluisille varpaille
Spiraalineulesukkien näyttävä pitsineule syntyy säännöllisiä langankiertoja ja kavennuksia vuorotellen. Kauniit sukat valmistuvat tällä Kirsi Ratilaisen suunnittelemalla ohjeella.
Julkaistu: 19.2.2019

Koko: 38–39

Spiraalineulesukat – tarvikkeet:

  • 100 g Novita Venla -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi). Malliin sopivat parhaiten vaaleahkot värit, sillä tummassa värissä kuvio ei erotu niin hyvin.
  • sukkapuikot nro 2,5.

Spiraalineulesukat valmistuvat näin

Luo 80 silmukkaa. Jaa s:t neljälle puikolle, jolloin joka puikolle tulee 20 silmukkaa. Neulo ensimmäinen krs oikein.

Aloita resori toisella kerroksella. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 15 krs. Neulo resorin jälkeen yksi kerros oikein ja aloita pitsineule kaavion 1 mukaan.

Neulo kaavion mukaan 29 krs. Kun eteen tulee tilanne, että 4. puikon lopussa tehdään ylivetokavennus, tee se normaalisti ja jatka kaaviota ohjeen mukaan. Vaikka ylivetokavennukset tulevat peräkkäisille kerroksille, pysyy kerroksen vaihtuminen tällä tavalla samassa paikassa.

Kun olet neulonut kaavion 1 mukaisesti 29 kerrosta, neulo kavennuskerros oman kaavionsa mukaan. Kavennuskerros-kaaviossa se on kuvattuna kaavion 1 viimeiseksi kerrokseksi, mutta voit neuloa sen missä kohtaa vain.

Kavennuskerroksen jälkeen, kun olet kaventanut joka puikolta 2 s, työssä on jäljellä 72 s. Jatka neulomista kaavion 2 mukaan 29 krs.

Kun olet neulonut kaaviota 2 kaikkiaan 29 krs, neulo kavennuskerros viimeisen reikäkrs:n jälkeen, toisin sanoen neulo kahden nurjan s:n jälkeen *3 o, 2 o yhteen, 2 o, 2 n*. Neulo koko kerros *–*. Jokaisella puikolla on 16 s.

Jatka neulomista kaavion 3 mukaan. Neulo 32 krs tai kunnes varsi on riittävän pitkä.

Aloita kantalappu. Neulo sileää oikeaa ensimmäinen puikollinen, käännä työ ja neulo puikot 1 ja 4 nur in (32 silmukkaa) samalle puikolle. Jätä loput s:t odottamaan. Aloita vahvistettu kantapää eli *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o*, toista *–* 32 silmukkaa. Käännä työ ja neulo kaikki nurin. Neulo kantalappuun näitä kerroksia toistaen yhteensä 34 krs.

Aloita kantapohjan kavennukset. Neulo vahvistettua neuletta (ks. edellä) 10 s (= reuna) + 12 s, puikolle jää vielä 10 s neulomatta (= toinen reuna). Käännä työ. Neulo 11 s ja seuraavat 2 s yhteen ja käännä. Neulo vahvistettua neuletta 11 s ja neulo puikon viimeinen s ja toisella puikolla oleva ensimmäinen s yhteen. Käännä työ. Reunasilmukat vähenevät koko ajan, mutta keskellä 12 s pysyvät. Jatka näin, kunnes reunasilmukat loppuvat ja puikolla on 12 s.

Poimi kantapään reunoista 18 s molemmilta puolin ja jaa kantapään keskellä olevat 12 silmukkaa näille kahdelle puikolle. Jatka neuloen s:t takareunoistaan kiertäen, niin saat siistimmän ja tiiviimmän reunan. Spiraalikuvio jatkuu toisella ja kolmannella puikolla (= jalkapöydällä). Jatka kuviota siltä kohdalta, mihin se on nilkkaa neuloessasi jäänyt.

Sulkuihin merkitty nurja silmukka = (-) neulotaan vain, kun olet tässä kohdassa 2. puikon alussa jalkapöydän päällä. Näin nurja reunus ennen ylivetoa säilyy ja kuviosta tulee yhtenäinen. Tässä kaaviossa on 2. puikon alku. Jatka kuviota muuten kaavio 3 mukaan. Esimerkiksi kerroksella viisitoista tämä kaavio loppuu langan kiertoon, mutta sen jälkeen tulee ylivetokavennus ja nurjat silmukat kuten kaaviossa 3 on.

Neulo kantapään nostetut silmukat 4. puikolla kiertäen oikein (jolloin ei jää reikäriviä). Neulo jalan alle tulevat ensimmäinen ja viimeinen puikko aina oikein. Kavenna 1. puikon viimeiset silmukat neuloen 2 oikein yhteen joka toisella krs:lla, kunnes puikolla on 15 s ja kavenna 4. puikon ensimmäiset s:t neulomalla ylivetokavennus joka toinen krs, kunnes puikolla on 15 s.

Jatka neulomista, kunnes sukan pituus kantapäästä on 22 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Aloita kärkikavennukset. Neulo 1. puikon s:t oikein, kunnes jäljellä on 3 s. Neulo kaksi o yhteen ja viimeinen s o. Toisella puikolla neulo 1. s oikein ja tee ylivetokavennus. Neulo loput s:t oikein. Neulo 3. puikolla kuten 1. puikolla, ja samoin 4. puikolla tee ylivetokavennus kuten 2. puikolla. Neulo samalla jalkapöydän eli 2. ja 3. puikon s:oilla kuviota niin pitkään kuin mahdollista. Huomaa kuitenkin, ettet voi tehdä langankiertoa, jos ylivetokavennus ei mahdu sen perään. Kun silmukoita on 10, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele langanpäät.

Neulo toinen sukka samoin.

Neulontatekniikka on helppo, sillä kuvio syntyy langankiertoja ja kavennuksia rytmittelemällä.

Spiraalisukkien ohjeen on suunnitellut Kirsi Ratilainen. Ohjetiedustelut: kirsitiina.ratilainen(at)gmail.com.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Kanerva-neulontapaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »