Uutta ja vanhaa rinnakkain! Outi rakensi modernin siirtolapuutarhamökin, jonka pihalla vaalitaan vanhan ajan kasveja
Kaupunkimökki
Uutta ja vanhaa rinnakkain! Outi rakensi modernin siirtolapuutarhamökin, jonka pihalla vaalitaan vanhan ajan kasveja
Helsinkiläinen Outi Raatikainen hankki purkukuntoisen siirtolapuutarhamökin villiintyneellä puutarhalla. Nyt tilalla on moderni pikkumökki, jonka pihalla kasvaa perinnekasveja.
Julkaistu 21.6.2023
Kotivinkki

Hiekkatie rapisee jalkojen alla, ja portti avautuu narahtaen, kun astutaan Outi Raatikaisen siirtolapuutarhatontille Helsingissä. Vieressä levittäytyy pikaraidetyömaa, mutta sitä ei huomaa hedelmäpuiden katveessa. Laatoitettu käytävä johtaa vaaleankeltaista mökkiä kohti. Tummanpunaiset pionit ovat juuri avanneet nuppunsa. Terassilla tulijoita katselee kivinen karhu.

Markkinointi- ja konsulttitoimiston johtaja Outi Raatikaisen vuonna 2020 valmistunut mökki sijaitsee Talin siirtolapuutarhassa Helsingissä. Mökissä on 1 h + alkovi, yhteensä 35 neliötä. Puutarhaan jäi kolme vanhaa omenapuuta, jotka tuottavat mukavasti hedelmiä. Outi kulkee mökilleen pyörällä tai autolla, sillä usein sinne tuodaan tavaraa.

Miten keksit hankkia mökkipaikan siirtolapuutarhasta?

Ensin huomasin ystäväni myyvän kauniisti kunnostettua vanhaa mökkiään täällä Talissa. Kävin katsomassa sitä, mutta siellä ei ollut mukavuuksia, joita halusin, kuten suihkua ja vessaa. Jäin kuitenkin seuraamaan mökkien tarjontaa. Kesällä 2018 olin yhtenä päivänä läkähtyä kaupunkiasuntooni, joka sijaitsee vanhassa kivitalossa. Samalla hetkellä silmiini osui myynti-ilmoitus purettavasta siirtolapuutarhamökistä täällä. Mökki oli todella heikossa kunnossa ja puutarha täysin villiintynyt. Tein tarjouksen, ja se hyväksyttiin.

Napakan kokoisen, eleettömän keittiön Outi hankki Ikeasta ja on siihen tyytyväinen. Smegin jääkaappia hän oli halunnut pitkään, ja mökille se viimein sopi.
Outi on työskennellyt pitkään designin parissa, ja se näkyy mökillä. Anneli Sainion siniset kupit Outi sai läksiäislahjaksi Design Forumista.

Päädyit rakentamaan tontille uuden mökin. Millaisia asioita sinun piti ottaa huomioon?

Talin siirtolapuutarhan historiallisella alueella on oma identiteetti, ja ilmeen pitää olla yhtenevä. Pidän siitä ajatuksesta. Tässä siirtolapuutarhassa saa rakentaa kahdentyyppisiä uusia mökkejä. Ulkomitat ja harjakorkeudet on määritelty tarkasti, samoin värit ja katon materiaali. Terassien määrä ja koko on määritelty. Ikkunat voi sijoittaa vapaasti ja sisätilat rakentaa omiin tarpeisiin sopiviksi. Tontille saa pystyttää myös toisen rakennuksen, ja valitsin leikkimökin. Suunnittelin mökin apunani arkkitehti Hanna Routa. Suunnitelma piti hyväksyttää siirtolapuutarhayhdistyksellä.

Tila on avoin harjaan asti ja sisävuoraus hirttä. Pöydän ja Mikko Paakkasen Avartelle suunnittelemat tuolit Outi toi toimistoltaan. Riippuvalaisin on Normann Copenhagenin. Lautalattia on maalattu valkoiseksi.

Miten päädyit mökin rakennustapaan ja miten sait haluamasi mukavuudet?

Halusin edetä nopeasti, joten ostin valmiin, räätälöidyn rungon Honkarakenteelta. Talon ulkovuorauksen tulee kuitenkin olla lautaa, ja olin ostanut hirsirungon. Ulkovuorauksen ja kaikki sisustuksen puutyöt teki puuseppä Ronald Johnson.

Siirtolapuutarhassa on juokseva vesi vain kesäaikaan. Saunan lauteiden alla on lämminvesivaraaja. Astianpesukonetta minulla ei ole. Sen verran pitää olla mökkituntua, että tiskaan. Eikä keittiöön olisi konetta mahtunutkaan. Halusin siistin ja vaivattoman vessan, joten hankin polttavan vessan. Se oli kallis, mutta olen todella tyytyväinen.

Pieni sohva löytyi Ikeasta. Tuoli on vintagea. Nurkassa on Petri Vainion Helmat-valaisin, katossa Normann Copenhagenin. Hyllyllä ylimpänä on Seura-lehti vuodelta 1951, jolloin alkuperäinen mökki rakennettiin. Lehtiä oli käytetty seinissä eristeinä.

Mikä on ollut sisustamisessa tärkeintä?

Kun tila on pieni, kalusteita tarvitaan vähän eivätkä ne saa olla liian suuria. Olen tuonut tänne tavaroita kaupunkikodista ja toimistostanikin. En kiertele kirpputoreja. Minulla ei ole tarvetta ostaa historiaa tai romanttista tunnelmaa. Tykkään selkeydestä ja avaruudesta. Tänne olen halunnut kuitenkin tuoda muistumia pohjalaisesta lapsuudenkodistani, joka tyhjennettiin muutama vuosi sitten.

Mökki on L-kirjaimen muotoinen. Pitkässä sakarassa ovat keittiö ja oleskelutilat ja niiden takana pesutilat, lyhyessä sakarassa makuutila. Kesähatut on ripustettu Mikko Laakkosen suunnittelemaan Latva-naulakkoon.
Makuuhuoneen hyllyssä on Outin enon rintamalla valmistama peltinen lampetti. Myös pieni maljakko on lapsuudenkodista. Universal Studios viittaa elokuvakiinnostukseen. Hyllyn Outi hankki Kaapelitehtaan Design Marketista.

Miten olet kunnostanut villiintynyttä puutarhaa?

Olen istuttanut nurmikkoa, kukkia ja pari päärynäpuuta. Keväällä puutarhaan tuotiin 3000 kiloa multaa. Alun perin tontilla oli myös viisi omenapuuta. Niistä kaksi jouduttiin kaatamaan.

Haluan tuoda tänne vanhan ajan kasveja. Niitä olen etsiskellyt ja saanut kavereilta. En halua tuoda pihalle eksoottisia, outoja kasveja. Olen hedelmä-, kukka- ja marjatarhuri. Perunamaata mökille ei tule. Kesäkurpitsaa ja yrttejä olen kasvattanut. Tontin reunassa on rivi marjapensaita: musta-, puna- ja valkoherukoita sekä vadelmia.

Valokuva on otettu Tonavan rannalla Belgradissa Serbiassa. Kuvaaja on Outin ystävä, valokuvaaja Vladimir Ivanovic. ”Ruoppaaja joella tuo tänne veden”, Outi sanoo. Valaisin on Muuton.
Vaatteet roikkuvat Formverkistä hankituissa Muuton nappimaisissa koukuissa. Senkki on Ikeasta. Vaalean nukkamaton on tehnyt Outin edesmennyt äiti.
Polttava wc on siisti ja kätevä mökillä. Siitä jää vain tuhkaa, jota voi levittää koristekasvien lannoitteeksi. Saunasta ja kylpyhuoneesta Outi halusi tummat, jotta ne olisivat kuin pesä. Suihkukaappi on Sangan, hanat Hansgrohen ja allaskaappi Svedbergsin.

Millaisia ovat parhaat hetkesi siirtolapuutarhamökillä?

Tykkään olla mökillä yksin ja mennä nukkumaan pellavalakanoiden väliin, kun on hiljaista ja rauhallista. Mutta rakastan myös sitä, että terassi on täynnä kavereita ja grillaamme ja syömme yhdessä. Oman perheen kanssa tämä on paikka, jossa vietämme ulkoilmaelämää. Aikuiset lapset vauvoineen ovat myös innostuneet mökistä.

Käyn täällä ympäri vuoden ja korona-aikana tein täällä myös töitä. Koskaan ennen en ollut ajatellut, että minusta tulisi mökin omistaja. Nopeasti kuitenkin innostuin mökistä ja löydän tästä elämäntilanteeseeni sopivia puolia. Rakastan pihan möyrimistä. Pidän myös siirtolapuutarhan yhteisöllisyydestä. Naapurit ovat tulleet tutuiksi, eikä naapureiden läheisyys minua häiritse. Tämä on sosiaalinen, kaupunkimainen tapa olla mökillä.

Puuseppä teki mittatilausmökkiin laudasta ulkovuorauksen, jotta se sopii siirtolapuutarhaan. Maapohja on savivelliä, joten talon alla on 12 metrin ruuvipaalut.
Terassilla viihdytään. Punainen metallipenkki on Ikeasta.
Outi näki kuvan pyörällisestä kukkalavasta sisustuslehdessä ja teki samanlaisen itse.
1 kommentti