Soijapapu tarvitsee runsaasti lämpöä kasvaakseen – näillä ohjeilla onnistut kotimaisen soijan viljelyssä
Monipuolinen palkokasvi
Soijapapu tarvitsee runsaasti lämpöä kasvaakseen – näillä ohjeilla onnistut kotimaisen soijan viljelyssä
Pensasmaiseksi kasvava soijapapu rakastaa lämpöä kaikissa kasvuvaiheissaan. Viileässä kesässämme siitä saa satoa parantamalla sen kasvuoloja. Kokeilunarvoisia viljelypaikkoja ovat kohopenkki, matala viljelytunneli, lämmin seinusta, viljelylaatikko tai kasvihuone. Valitse kasvatukseen aikaisia ja viileään säähän sopeutuvia lajikkeita.
Julkaistu 12.5.2023
Viherpiha

Soijapavun kasvualusta ja -paikka

Kasvata kalkitussa maassa. Sopiva pH on 6–6,8, jolloin myös ravinteet ovat liukoisessa muodossa.

Valitse lämmin, aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka. Hyödynnä kasvatuksessa myös esimerkiksi viljelytunnelia ja katettua viljelylaatikkoa. Ne parantavat lämpöoloja ja suojaavat tuulelta, osa myös viilentäviltä sateilta. Myös musta maanpinnan kate on eduksi juuristolle. Istutus korkeamman kasvin sekaan suojaa soijapapua tuulelta.

Soijapavun esikasvatus

Jouduta satoa esikasvattamalla taimia 2–3 viikkoa. Turvota siemenet täyteen mittaansa liottamalla niitä vedessä muutama tunti. Kylvä siemenet yksitellen 6–8-senttisiin ruukkuihin ja nosta itämään noin 25 asteeseen. Totuta taimet ulkoilmaan ja istuta ne vasta yökylmien mentyä.

Soijapavun suorakylvö

Suorakylvä liotetut siemenet kalkittuun, kuohkeaan ja vähintään 15-asteiseen maahan. Viivästytä kylvöjä, jos luvassa on viileää säätä ja sateita. Tiiviissä ja märässä maassa siemen mätänee helposti.

Ripottele siemenet 20–40 sentin välein. Iso kasvutila saa taimen haaromaan pensasmaiseksi, ahtaus taas kasvamaan korkeaksi ja tukeutumaan vieruskaveriin.

Peittele siemen hiekkamaassa noin viiden sentin ja savimaassa noin kahden sentin syvyyteen. Tiivistä kylvös hyvin, jotta siemen pysyy kosteana.

Suojaa kylvös ja ulos istutetut pikkutaimet lämmittävällä kasvuharsolla. Kate suojaa niitä myös linnuilta ja nilviäisiltä. Kastele taimia kuivina kausina.

Soijapavun esikasvatus-, kylvö- ja satoajat

Soijapavun lannoitus

Huolehdi riittävästä lannoituksesta koko kasvatuksen ajan. Tarkoitukseen sopivat esimerkiksi ruohosilppu, nokkosvesi ja kastelulannos.

Kiinnitä huomiota myös hivenravinteisiin, joista soijapavulle tärkeitä ovat esimerkiksi rikki ja mangaani. Jälkimmäisen puutos näkyy ylimmissä lehdissä suonten välien vaaleana värinä. Hivenravinteita sisältävät esimerkiksi puuntuhka, ruohosilppu ja osa lannoitevalmisteista.

Soijapavun sadonkorjuu

Soijapapu ehtii tuottaa satoa suotuisina kesinä Etelä- ja Keski-Suomessa. Eteläisten lajikkeiden kukinta viivästyy pitkässä kesäpäivässämme, jolloin ne eivät ennätä tuottaa satoa. Kerää ja käytä palkoja, kun niiden sisällä oleva siemen on vielä vihreä ja pehmeä.

Soijapavun kylvösiemenet

Ota halutessasi talteen omia kylvösiemeniä. Anna sitä varten muutaman palon tuleentua ruskeaksi. Jos kylmä uhkaa, edistä siementen kypsymistä jälkikypsyttämällä katkaistua versoa sisällä. Kuivata kylvösiemenet mieluiten 25–35 asteessa.

Soijapapu sisältää runsaasti proteiinia. Etenkin Aasiassa viljelyssä on herkullisia ja erivärisiä lajikkeita.
Aikaisimmat soijapavun lajikkeet, kuten 'Green Shell', takaavat sadon.

Soijapapulajikkeita:

  • ’Fiskeby’: Ruotsalainen perinnelajike on tämänhetkisen kokemuksen mukaan viljelyvarmin lajike. Se on aikainen ja sopeutuu pitkään päiväämme ja viileähköön säähämme. Lehtiä ja palkoja peittää kellanruskea karvoitus.
  • ”Edamame”: Lajikkeita, joilla on isot ja vaalean hennon karvoituksen peittämät palot, myydään myös nimellä edamame. Niillä vihreät ja pehmeät siemenet riivitään hampailla keitetyistä paloista.
  • ’Summer Shell’: Uutuuslajike, jota suositellaan edamamepavuksi.

Asiantuntija: erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus (Luke)

Kommentoi »