Sohvaperunoista tuttu Asta opetteli lapsena neulomaan pelon voimalla – harrastus on opettanut lempeyttä itseä kohtaan
Tee itse
Sohvaperunoista tuttu Asta opetteli lapsena neulomaan pelon voimalla – harrastus on opettanut lempeyttä itseä kohtaan
Sohvaperunat-sarjasta tuttu Asta Salomaa, 30, maadoittuu neulomalla näyttäviä kirjoneulesukkia. Hän antaa kaikki neulomansa sukat lahjaksi. ”Kuka tahansa ilahtuu villasukista.”
16.3.2023
 |
Meillä kotona

Jos olet seurannut Ylen suosittua Sohvaperunat-sarjaa, olet luultavasti huomannut oululaisen Astan upeat neuletyöt. Ainakin Meillä kotona -toimituksen neulefanit ovat katsoneet Sohviksia silmät ihastuksesta kiiluen! Koska ohjelma ei tarjoa vastauksia mieltämme askarruttaviin neulekysymyksiin, kilautimme Astalle.

Asta, miten neulontaharrastuksesi on alkanut?

Aloin neuloa ala-asteen käsityötunneilla. Olin varmaan huonoin ja minua pelotti ihan hulluna, että jään luokalleni neulonnan takia. Sen pelon voimalla opettelin neulomaan. Äiti opetti minua kaikki illat. Vaikka neulonta aluksi ahdisti, aloinkin tykätä siitä. Kun taito lopulta tuli opeteltua niin hyvin, harrastus jäi päälle ja on jatkunut siitä lähtien.

Korona-aika syvensi harrastustani. Työskentelen taide- ja kulttuurialalla, joten elämässä oli korona-ajan alussa stressiä ja epätietoisuutta. Minusta tuntui, ettei oikein mikään työprojekteissa mennyt eteenpäin. Sain onnistumisen kokemuksia siitä, kun sain villasukkia valmiiksi.

Asta Salomaan mielestä käsityöläisyys on aliarvostettu taidemuoto.
Asta tekee mieluiten näyttäviä kirjoneulesukkia, kuten nämä Heini Perälän Pomona-sukat.

Millaisia töitä neulot mieluiten?

Villasukat ovat juttuni. Olen aina neulonut niitä eniten. Ne ovat mielestäni ultimaattinen hyvän mielen asia. Annan lähes kaikki käsityöni lahjaksi, ja villasukista ilahtuu kuka tahansa. Ne yhdistyvät mielikuvissani kotiin, hyvään oloon ja rentoutumiseen.

Nykyään keskityn monimutkaisempiin villasukkiin. Ennen korona-aikaa neuloin pääasiassa yksivärisiä sukkia ja lapasia. Kun vapaa-aikaa oli yhtäkkiä paljon enemmän, aloin tehdä erikoisempia ja monimutkaisempia käsitöitä. Huomasin, että ne luonnistuivat, ja aloin neuloa yhä kunnianhimoisempia projekteja. Nyt teen ensimmäistä kirjoneulevillapaitaani.

Tykkään ilmaisuvoimaisista kirjoneuleista, jotka esittävät jotakin. Haluan, että neuleeni ovat visuaalisesti näyttäviä ja värikkäitä. Pidän sukkiani ja käsitöitä ylipäänsä taidemuotona.

Astan suosikkeja ovat sukat, jotka esittävät jotakin: ”Tykkään erityisesti värien valikoimisesta.” Kuvassa Lumi Karmitsan Yksisarviset.
Perhoskuvioiset sukat on neulottu Niina Laitisen Siskoni mun -ohjetta käyttäen.

Kerroit antavasi tekemäsi neuleet muille. Miten olet päättänyt neuloa nimenomaan lahjaksi?

Minusta tuntuisi tosi oudolta pitää neuleeni itse – on paljon mukavampi ilahduttaa muita. En osaa käyttää tekemiäni sukkia, vaan olen ostanut kotivillasukkani kirpputorilta.

Teen harvoin villasukkia tietämättä, kenelle annan ne. Jos tulossa on vaikka sellaisen ystävän syntymäpäivät, joka on kissaihminen, alan tehdä kissasukkia. Kun tein ananassukkia, minulla ei ollut mielessä ketään. Näin, että Veronica Verho oli postannut someensa kuvan minusta neulomassa niitä ja sanonut niitä hienoiksi. En tunne häntä, mutta hän vaikuttaa upealta ihmiseltä, joten ajattelin piristää häntä ja lähetin sukat hänelle. Käsittääkseni hän tykkäsi niistä.

Asta valitsee neulemallin sen mukaan, kenelle aikoo antaa valmiin työn. Esimerkiksi kissanystävää voi ilahduttaa vaikka Lumi Karmitsan Yökyöpeleillä.
Kukkakuvioisten sukkien malli on Lumi Karmitsan Intiaanikesä.

Neulotko ohjeesta vai suunnitteletko neuleita itse?

Yleensä neulon ohjeesta, mutta teen ohjeisiin pieniä muutoksia oman mieleni mukaan. Tulevaisuuden haaveeni on alkaa suunnitella neulemalleja itse.

”Olen oppinut neulonnan kautta lempeyttä itseäni kohtaan.”

Miten pystyt neulomaan niin monimutkaisia töitä samalla, kun katsot telkkaria, juttelet ja vielä kamerakin kuvaa?

Minua neulominen auttaa keskittymään. Jos en tee käsilläni mitään, mieleni ei pysy mukana. Aivoni ovat sellaiset, että minun on helpompi keskittyä, kun teen useampaa asiaa yhtä aikaa.

Mikä neulomisessa on parasta?

Neulominen on minulle paitsi hyvä tapa keskittyä, myös keino rentoutua ja nollata aivot. Kun neulon, minun ei tarvitse ajatella mitään. Hektisessä arjessa minun on helppo maadoittua erilaisiin tilanteisiin ja paikkoihin käsitöitä tekemällä: reissaan työssäni ja vapaalla paljon, mutta uudessakin paikassa minulla on aina käsityö mukana.

Lisäksi olen oppinut neulonnan kautta lempeyttä ja kärsivällisyyttä itseäni kohtaan. En ole varmaan ikinä tehnyt täydellistä käsityötä. Kun käsitöissä tekee virheitä ja niiden kanssa on pakko elää, oppii pois liiallisesta perfektionismista. Se on opettanut sietämään omia virheitä ja ylipäänsä epätäydellisyyttä.

Kaikkein ihaninta on kuitenkin ilo, jota saan aikaan muissa ihmisissä, kun voin antaa käsityön heille lahjaksi.

Astan neuletöitä voi seurata Instagramissa tilillä @sukkasta. Kun Asta perusti tilin syksyllä 2020, hän sai lämpimän vastaanoton: ”Someneulojilla on hyvä yhteishenki.” Kuvassa sukat, joissa Asta on käyttänyt Lumi Karmitsan Sinitiainen-mallia.
Instagramissa Astalle on kerrottu, että hänen tekemisensä on inspiroinut muita esimerkiksi tekemään ensimmäiset villasukkansa. ”Se tuntuu aivan kreisiltä ja mahtavalta!” Kuvan sukkien ohjeena on ollut Minttu Wikbergin Paratiisi II.

Sohvaperunoiden perusteella tuntuu, että sinulla on usein uusi, upea neule työn alla. Kuinka paljon neulot?

Monet ajattelevat, että teen kirjoneulesukat viikossa, mutta se ei pidä paikkaansa. Jos neulon niin paljon kuin vain ehdin, saan isotöisemmät sukat tehtyä parissa kuukaudessa. Tarkkaa tuntimäärää en ole laskenut.

Neulon joka viikko muutaman tunnin, mutta välillä minun tulee neulottua paljon enemmän. Esimerkiksi reissatessa tapan aikaa kulkuvälineessä neulomalla. Reissaan usein esimerkiksi Oulusta Helsinkiin, mistä olen kotoisin, eikä minulla ole ikinä ongelmaa, että junassa menee kuusi tuntia.

”Haaveeni on alkaa suunnitella neulemalleja itse.”

Oletko yrittänyt houkutella Sohvaperunoista tuttua Katariinaa tai muita ystäviäsi neulonnan pariin?

Todellakin! Olen yrittänyt aivopestä kaikkia neulomaan. Katariina neuloo mielestäni semipaljon, aina yhden lapasen talvessa. Hän on tosi hyvä siinä.

Pupusukissa Asta käytti Lumi Karmitsan Vemmelsääret-ohjetta.

Kuka on kässäidolisi?

Varmaankin äitini. Hänkin on aina neulonut paljon, ja perustaitoni ovat häneltä. Äiti on ainoa, jolle olen antanut useammat sukat. Hän kehuskelee aina työkavereilleen, että hänellä on sohvaperunan sukat.

Jutun kuvat: ohjelmakuva: EndemolShine/Yle, muut kuvat: Asta Salomaa

Juttua muokattu 23.3.2023 klo 14.01: Lisätty kuvateksteihin tiedot sukkamalleista ja niiden suunnittelijoista.

4 kommenttia