Sitruunapuun hoito: näin saat kasvin kukoistamaan ja tuottamaan satoa
Piha ja puutarha
Sitruunapuun hoito: näin saat kasvin kukoistamaan ja tuottamaan satoa
Sitruunapuun hoito onnistuu tarkalta kotipuutarhurilta leikiten! Sitruuna onkin oikein hoidettuna upea huonekasvi, ja kesäisin se kruunaa parvekkeen tai terassin upeilla hedelmillään ja jatkuvalla kukinnallaan.
Julkaistu 19.6.2018
Meillä kotona

Sitruunapuun hoito keväällä

Valitse oikea multa ja ruukku

Kun olet päättänyt hankkia sitruunapuun, osta se mieluiten keväällä, jolloin voit samalla istuttaa kasvin uuteen multaan.

Hanki sitruksille tarkoitettua multaa tai tee sopiva multaseos, jossa on puolet istutusmultaa, 15% hiekkaa, neljännes rodomultaa ja 10% lecasoraa. Näin multa on sopivan hapanta (ihannehappamuus pH 5,5-6,5) ja huokoista, jotta juuret saavat happea.

Käytä sitruunapuun kanssa terrakotta- tai muoviruukkua, jossa on pohjassa reikä ylimääräisen kasteluveden valumista varten.

Sitruunapuun voi nostaa puutarhaankin. Kasvi nauttii auringosta ja kesäsateista.

Löydä sitruunalle sopiva kasvupaikka

Sisällä sitruuna viihtyy parhaiten valoisalla tai suorastaan aurinkoisella ikkunalla, kunhan paikalla ei ole vetoa.

Kastele ja lannoita oikein

Kastele multa kerralla reilusti, ei kuitenkaan litimäräksi. Anna mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Mitä aurinkoisemmalla paikalla kasvi kasvaa, sen tarkempi on syytä olla kastelussa, sillä sitruunapuu kuluttaa paljon vettä.

Lannoita sitruunaa maaliskuusta elokuuhun sitruslannoitteella ohjeen mukaan tai käytä kukkiville huonekasveille tarkoitettua ravinnetta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit myös käyttää rodolannoitetta.

Auta kasvia muodostamaan hedelmiä

Jos taimi alkaa kukkia sisätiloissa, pölytä kukat, jotta hedelmiä alkaa muodostua. Ota pieni suti tai pumpulipuikko, jota pyöräytät kevyesti kukasta kukkaan.

Sitruunapuu on hieno näky kukkineen ja kypsyvine hedelmineen.

Sitruunan hoito kesällä ulkokasvina

Löydä ulkoa sopiva paikka

Siirrä sitruuna säistä riippuen ulos touko–kesäkuussa. Suojaa tainta hupulla tai nosta kylmiksi öiksi takaisin sisälle.

Vie kasvi ensin puolivarjoon, jossa se voi rauhassa totutella voimakkaampaan valoon. Varmista, että sitruunan kasvupaikka on suojaisa ja tuuleton. Kun kasvi on tottunut ulos, voit siirtää sen valoisammalle paikalle. Kasvi nauttii ulkona olosta ja alkaa kasvattaa vauhdilla uusia versoja.

Jatka säännöllistä kastelua ja lannoitusta

Muista lannoittaa ja kastella sitruunapuuta säännöllisesti, jotta kasvi ei ala kärsiä kuivuudesta ja ravinteiden puutteesta. Kukkiva taimi saa ulkona lentävistä hyönteisistä pölytysapua, joten hedelmiä alkaa muodostua vauhdilla.

Hedelmiä muodostavassa taimessa voi olla samaan aikaan myös kukkia, joten puu tarvitsee paljon vettä ja energiaa hedelmien kypsyttämiseen.

Anna sitruunapuun hedelmien kypsyä. Kypsymiseen saattaa kulua pitkä aika. Poimi kypsyneet hedelmät pois viimeistään kuukauden kuluttua siitä, kun ne ovat saaneet täysin keltaisen värin.

Sitruunapuun hoito talvella

Nosta ajoissa sisään

Nosta sitruunapuu sisälle ennen kuin yölämpötila menee alle kahden asteen. Sopiva aika nostaa sitruunapuu sisälle on yleensä syyskuussa.

Kasvissa saattaa olla paljonkin kypsyviä hedelmiä. Nosta taimi varovasti sisälle.

Talveta valoisassa paikassa

Paras paikka sisällä talvehtivalle sitruunapuulle on mahdollisimman valoisa paikka, yleensä eteläikkuna. Pyri järjestämään sitruunapuulle paikka, jonka lähettyvillä ei ole lämpöpatteria, joka kuivattaa ja lämmittää ilmaa liian kuumaksi.

Voit auttaa kasvin talvehtimista, jos pystyt asentamaan kasvilampun taimen yläpuolelle parantamaan valo-oloja. Ajasta valaisin toimimaan siten, että se on päällä 12–14 tuntia päivässä. Lisävalo on erityisesti tarpeen marraskuusta lähtien, jolloin päivät ovat jo hyvin lyhyitä ja luonnonvaloa on vähän.

Jos kasvi pudottaa paljon lehtiään, se on merkki liian vähäisestä valosta.

Kastele talvehtimisen aikana oikein

Jatka kasvin kastelua kastelemalla puu aina kerralla reilusti. Anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Mitä lämpimämpi talvehtimispaikka on sitä nopeammin multa kuivuu. Kasvi ei saisi kuitenkaan kuivua kokonaan talvehtimisen aikana.

Huomioi, että lasittamattomasta savesta valmistetussa ruukussa multa kuivahtaa nopeammin kuin lasitetussa tai muoviruukussa.

Siirrä kasvi kylpyhuoneeseen kolmen viikon välein ja suihkuta käsisuihkulla lehdet kunnolla kosteiksi. Kastele siten, että lehdet kastuvat päältä ja alta. Anna puun kuivahtaa tunnin ajan ja suihkuta uudelleen. Anna lehvästön kuivahtaa ja siirrä kasvi sitten takaisin paikalleen.

Tarkkaile ja torju tuholaiset tarvittaessa

Tarkista säännöllisesti lehtien alapinnat kilpikirvojen, villakilpikirvojen ja vihannespunkkien varalta. Tee torjuntatoimet välittömästi, jos löydät kasvista tuholaisia. Tee torjuntaruiskutukset pakkauksen ohjeiden mukaan.

Kasvin säännöllisen suihkuttelun yhteydessä on helppo tarkistaa lehtien alapinnat tuholaisten hyökkäysten varalta.

3 kommenttia