Avotakka

Karvasohvia, reikäpintaa – ja kaikkea muuta paitsi harmaata! Poimimme 6 hykerryttävintä sisustusvillitystä Tukholmasta

Karvasohvia, reikäpintaa – ja kaikkea muuta paitsi harmaata! Poimimme 6 hykerryttävintä sisustusvillitystä Tukholmasta
Avotakan toimitus kävi Tukholman huonekalumessuilla katsastamassa tuoreimmat sisustustrendit. Tyylikkäin kaluste on nyt kurvikas, värikäs ja mieluusti pörröpintainen. Harmaata messuilla ei näkynyt pilkahdustakaan.

1. Neonoranssia ja karkkivärejä Miamista

Bruno Mathssonin osastolla esiteltiin muun muassa pinkillä lampaankarvalla verhoiltu Modell 36 -lepotuoli.

Keväällä 2020 trendikäs väripaletti lainataan Miamin pastellinsävyisinä hehkuvista rakennuksista. Karkkivärejä käytetetään etenkin siroissa sohvapöydissä ja tuoleissa sekä terassikalusteissa, joita voi käyttää sisällä ja ulkona.

Väriä vaihtamalla klassikotkin nuortuvat. Ruotsalaisen Bruno Mathssonin 50-luvun sohvapöydät oli väritetty onnistuneesti sitruunakeltaisella ja vaaleansinisellä. Pastellinsävyisten kalusteiden taustana oli monella osastolla beiget seinät, jotka laimensivat sopivasti makeaa väricocktailia. Siellä täällä yksityiskohdissa näkyy myös voimakasta sinistä.

Suomalaisen Made By Choicen osaston karkkiväriset Merry-pikkupöydät on suunnitellut Hanna Anonen.
Suosikkihylly String Pocket hehkuu nyt neonoranssina.

2. ...ja ruskeaa kaikissa sävyissä

Karkkivärien ohella trendikkäitä ovat pehmeät, murretut ruskean sävyt, jotka korvaavat pitkään sisustuksia dominoineen harmaan. Beigeä näkyy myös yhdistettynä vihertävän ruskeaan ja punaruskeaan. Rusehtavan sisustuksen harmoniaa oli monella messuosastolla rikottu lisäämällä joukkoon keltainen tai korallin värinen sohvapöytä.

Ferm Livingin kaunis osasto oli sisustettu ruskean eri sävyillä. Huomaa klassinen pöytävalaisin, joka on taas supermuodikas.
Vaalea puu ja nahka ovat ylellinen materiaali- ja väriyhdistelmä. Kauppi & Kauppi -studio suunnitteli pyöreän penkin, joka on tulevaisuuden klassikko, valmistaja Karl Andersson & Söner.

3. Karvainen pinta kaunistaa

Lampaankarvalla verhoiltuja, kaarevia nojatuoleja ja sohvia teki mieli paijata! Tätä pehmoista verhoilumateriaalia käyttävät etenkin tanskalaiset kalustefirmat, joiden mallistoissa on ikonisia klassikkokalusteita. Lampaantaljoja on käytetty kalusteiden peittona jo 1930-luvulla, sillä lämmittävästä verhoilumateriaalista oli paljon hyötyä aikana ilman keskuslämmitystä.

Magnus Laessøe Stephensen (1903–1984) suunnitteli Tmbo-sohvan vuonna 1935. Sohvaa valmistaa uustuotantona Mazo Design.
Mitabin Dapper-tuolissa kiteytyy monta ajankohtaista asiaa: pörröisyys ja pulleat muodot. Tuolin on suunnitellut Mattias Stenberg.

4. Punokset ja reiät valtasivat kalusteet

Tanskalaisen Warm Nordicin uudet rottinkipunoskaapit ovat lumoavia ja kauniisti viimeisteltyjä. Tarjolla on kaksi kokoa, kuvassa pienempi.

Rottinkipunos somistaa nyt kaappeja, tuoleja, valaisimia ja pienesineitä. Reikärottinkia on käytetty esineiden pienissä yksityiskohdissa mutta myös suurina pintoina esimerkiksi sermeissä. Myös muut punosmateriaalit ovat nousussa.

Yksinkertainen rottinkipunos tuo puiseen kaappiin pehmeyttä. Valmistaja Atbo.
Ranskalaisen Forestierin Chanpen-valaisin esittelee punosta uudella tavalla. Varjostin on tehty banaaninlehtikuidusta. Sen on suunnitellut thaimaalainen Anon Pairot.
Uudenlainen tulkinta reiällisestä materiaalista löytyy suomalaisen Made by Choicen uutuudessa. Laulu-kaapin on suunnitellut Matti Klenell.

5. Vaihtoehto muoville

Kartellin Bio Componibileissä on kaunis mattapinta ja herkulliset sävyt.

Mitä tekee tässä ajassa muotoiluyritys, joka on profiloitunut muovisten huonekalujen valmistajana? Kartell ratkaisi ongelman tekemällä suosikkituotteensa Componibilin biohajoavasta materiaalista, joka syntyy maatalouden sivutuotteena. Kierrätettyjä materiaaleja löytyi messuilla monelta muultakin valmistajalta, esimerkkeinä 3D-printtausta käyttävä Sculptur ja tanskalainen Capelo, joka valmistaa valaisimensa kierrätetystä metallista.

6. Eläimellisen villejä kuoseja

Tummasävyiset, dramaattiset eläinkuosit ovat kiinnostava poikkeus skandinaavisissa tapettimallistoissa. Naivistiset kalakuviot ja tyylitellyt käärmehahmot säväyttivät Studio Lisa Bengtsonin osastolla. Eläinhahmot ovat suosittuja myös matoissa. Mum'sin karhunmuotoinen villamatto puhuttelee leikkisyydellään ja tekee vaikutuksen muuallakin kuin lastenhuoneessa.

Eläinaiheinen tapetti tuo eloa sisustukseen. Studio Lisa Bengtssonin Håkan -tapetissa on mystinen tunnelma.
Teresa Moorhouse on suunnitellut Mum'sille riemastuttavan Forest and Bears -mattomalliston.

Juttua muokattu 7.2.2020 klo 10.15: Puuta ja nahkaa yhdistävän istuimen on valmistanut Karl Andersson & Söner. Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että valmistaja on Carl Malmsten.

Julkaistu: 6.2.2020
Kommentoi »