Suomalaisen kodin eteinen on tyypillisesti pitkä ja kapea. Miten se kalustetaan arjessa toimivaksi?
Eteinen on lähes aina liian pieni. Syvennykset ja syvät kaapistot vievät tilaa, mutta eivät ole toimivia säilytysratkaisuja. Kapean eteisen koko seinätila kannattaa ottaa käyttöön ja teettää seinän levyinen, 45–50 senttiä syvä, kattoon asti ylettyvä kaapisto. Vaatetangon lisäksi kaappiin kannattaa suunnitella asusteille korit ja kengille hyllyt.
Kenkiä on usein valtavasti ja niiden säilytys on ongelma. Onko sinulla ratkaisua tähän?
Yksi vaihtoehto on asentaa tuulikaapin molemmin puolin ritilähyllyjä päällekkäin. Näin kengät eivät loju lattialla, ja ne saavat ilmaa. Myös vesi ja kura kuivuvat helpommin. Kengät ovat usein niin suuri säilytyshaaste, että eteisen suunnittelu kannattaa aloittaa kenkien säilytyksestä.
Entä tekstiilit, millaisia suosit?
Mittojen mukaan teetetty rouhea sisalmatto kestää kulutusta ja antaa ryhtiä. Tummassa matossa tahrat eivät näy helposti, ja pelkkä imurointi riittää puhdistukseksi. Kannattaa valita matto, jossa reunat on huoliteltu, mutta ei kantattu, jotta matto ei rullaudu tai tarraa kiinni oviin.
Pienessä eteisessä hyllyt ja naulakot voi piilottaa laadukkaan, tuhdin verhon taakse. Kauniisti laskeutuva kangas on helppo pitää puhtaana, eikä vie liukuovien tapaan tilaa kaapin sisältä.
Miten eteisen saa viihtyisäksi?
Eteisen pitää olla ennen kaikkea käytännöllinen. Harvemmin sinne tarvitaan asetelmia – vaikka ne näyttävätkin kivoilta Instagramissa! Valkoinen väri tekee pitkästä tilasta helposti kliinisen, joten seiniin voi valita itseä miellyttävän sävyn. Pitkän kaapistorivin monotonisuus rikkoutuu, jos sijoitat kaappien väliin peilin tai naulakon. Panostaisin myös hyvään yleisvaloon.
Mikä eteisen sisustamisessa helposti unohtuu?
Eteisestä on löydyttävä laskutaso avaimille ja puhelimelle. Myös käsilaukulle, kauppakassille tai koiran talutushihnalle kannattaa varata omat naulakot. Jos mahdollista, kotiin kannattaa erottaa arkieteinen, jonne sijoitetaan vaatteiden ja kenkien säilytys.