Sisustusterapeutti Kata Koskinen auttaa, kun elämässä tapahtuu iso muutos: ”Joskus riittää, että vaihdetaan huonekalujen paikkaa”
Sisustus
Sisustusterapeutti Kata Koskinen auttaa, kun elämässä tapahtuu iso muutos: ”Joskus riittää, että vaihdetaan huonekalujen paikkaa”
Sisustusterapeutti ja sisustussuunnittelija Kata Koskinen rohkaisee sisustamaan itselle merkityksellisesti, sillä trendit ovat aina jonkun muun valinta.
Julkaistu 26.4.2023
Unelmien Talo&Koti

Miten sinusta tuli sisustusterapeutti?

Olen ollut aina kiinnostunut sisustamisesta, ihmisistä ja ihmismielestä. Jo lapsuudenkodissa rakennus­mestari-isä opetti minulle mittakaavaa ja äiti perehdytti värien saloihin. Ensin minusta tuli kuitenkin sairaanhoitaja. Sisustusta opiskelin vasta myöhemmin, ja minulla on myös visualistin ja life coachin opinnot. Tässä työssäni pääsen yhdistämään näitä kaikkia.

Värikartat ovat Katan tärkeimpiä työkaluja. Häntä voi seurata Instagramissa tilillä @kutsuva. Kuva: Kata Koskinen

Millaisen kodin pyrit luomaan asiakkaillesi?

Tavoitteena on rohkaista heitä luomaan kodista hyvinvointia vahvistava paratiisi, joka hehkuu asukkaidensa näköistä elämää. Parasta on, kun kodista tulee turvasatama, jossa ladataan akkuja. Usein jo pienillä asioilla saa aikaan isoja muutoksia.

Erään asiakkaan kaikki perheen­jäsenet harrastivat tanssia. Se ei näkynyt mitenkään heidän kodissaan. Ripustimme seinälle kultaiset taulunkehykset ja niihin perheenäidin vanhat balettitossut. Nyt taulu kertoi jo heti kotiin tullessa, mikä on perheelle tärkeää.

Muistoja mieleen tuovat esineet, kuten matkamuistot, saavat kodin tuntumaan omalta. Kuva: Kata Koskinen

Millaisiin pulmiin apuasi yleensä kysytään?

Minuun otetaan usein yhteyttä silloin, kun elämässä on jokin muutos. Lapset ovat ehkä muuttaneet pois, on tullut avioero tai puoliso on kuollut. Tuolloin on hyvä hetki pysähtyä ja miettiä, mitkä asiat kodissa ovat itselle tärkeitä. Joskus riittää, että vaihdetaan huonekalujen paikkaa tai tuunataan jotakin huonekalua.

Millainen on tyypillinen ­kohtaaminen asiakkaan kanssa?

Ensin tutustumme toisiimme ja puhumme toiveista, tarpeista ja tavaroista. Kirkastamme asioita, jotka ovat asiakkaalle merkityksellisiä kodissa ja muutenkin elämässä. Minulla on tapana antaa asiakkaalle värikartta, josta hän valitsee kymmenen lempiväriään. Puolisot saavat omat karttansa. Väreistä kumpuaa keskusteluja, joista löytyy sisustuksen punainen lanka, lempiväri, jota lähdetään toteuttamaan. Omaa värikarttaa kannattaa pitää mukana, jotta hankintoja tehdessä voi varmistua värien yhteensopivuudesta.

Jo pienillä asioilla pystyy herättelemään hyviä fiiliksiä ja luomaan mielihyvää. Kuva: Kata Koskinen

Mikä on värien merkitys sinulle?

Rakastan värejä ja rohkaisen mielelläni muitakin värien käyttöön. Värit tuovat mielihyvää ja iloa. Joskus sisustuksen sävyt saattavat löytyä lapsuudenkodista tai vaikka lempitaulusta. Sisustuksesta tulee harmoninen, kun jokin väri toistuu kaikissa huoneissa, vaikka vain hippusen.

Miten suhtaudut ­sisustustrendeihin?

Ne ovat tienviittoja eri ajanjaksoihin. Trendit ovat kuitenkin aina jonkun toisen valinta. Koska kannustan ihmisiä omannäköiseen kotiin, kehotan nappaamaan trendeistä vain itseä todella miellyttävät.

Kata Koskinen saa voimaa väreistä. Kuva: Kata Koskinen

Millaisessa ympäristössä viihdyt itse?

Saan väreistä voimaa ja tykkään kerroksellisuudesta. Kodissani on uutta ja vanhaa, lainattua ja kierrätettyä. Kaikilla esineilläni on tarina, ja esillä on muistoja rakkailta matkoilta. Vaalin unelmia vaikkapa ripustamalla seinälle kuvan haaveideni matkakohteesta.

Kommentoi »