Avotakka

Sisustusopas: lastenhuone

Sisustusopas: lastenhuone
Hyvin suunniteltu tila muuttuu lapsen kasvaessa. Toimivan lastenhuoneen sisustuksessa avainsanoja ovat kestävyys, käytännöllisyys ja monipuolisuus.

Vauva ei vielä tarvitse omaa huonetta, mutta leikki-ikäisellä on jo oltava tilaa touhuihinsa ja säilytyspaikka omille tavaroilleen.

Jos koti on pieni, yksi lelulaatikkokin riittää. Sen voi laittaa vaikka kirjahyllyn alatasolle. Lapsi oppii keräämään tavaransa paikoilleen, kun niille on selkeä paikka.

Leikkimiseen kelpaavat oikeastaan kaikki tilat, joissa on muitakin ihmisiä, kuten keittiö tai olohuone. Kun lapsi menee kouluun, hänelle pitää rakentaa rauhallinen soppi läksyjen tekoon. Parhaan työrauhan saa omassa huoneessa. Tärkeintä on, että kalusteet, materiaalit ja värit ovat sopivan neutraaleja ja kestäviä, jotta lapsi ei kasva sisustuksesta ulos.

Numerot viittaavat tekstin vastaaviin numeroihin.

Vinkit lastenhuoneen sisustukseen

1. Lastenhuoneeseen kannattaa hankkia kunnon kalusteet, jotka kestävät rajuissakin leikeissä. Selkeät muodot, ajattomat värit ja muunneltavuus tekevät niistä monipuolisia. Vähän ennen kouluikää lapsi alkaa keskittyä omiin puuhiinsa. Hän piirtää ja askartelee mielellään, ja tähän tarvitaan tukeva pöytä ja tuoli.

2. Kirjahylly toimii sekä kirjojen että muiden tavaroiden säilytyspaikkana. Jos huoneessa asuu kaksi lasta, tilanjakajana voi käyttää seläkkäin käännettyjä hyllyjä. Kaluste näyttää kevyemmältä, jos se ei ylety kattoon asti.

3. Lastenhuoneeseen saattaa mahtua vielä pieni nojatuoli omia lukuhetkiä tai iltasatua varten.

4. Tukevia säilytyslaatikoita voi käyttää myös sivu- tai yöpöytinä tai pinota ne torniksi. Puu- ja vanerilaatikot kestävät istuiminakin.

5. Hyvä sänky syntyy runkopatjasta ja siihen ommelluista tai ostetuista päällisistä. Huppumaisen päiväpeiton avulla lapsi oppii petaamaan vuoteensa itse. Hyvin paikoillaan pysyvä huppu ja suuret tyynyt tekevät vuoteesta sohvamaisen istumapaikan, johon kaveritkin mahtuvat löhöilemään. Isot tyynyt soveltuvat pesänrakennusaineiksi, pinottuina hyppyalustaksi ja lattialle istuimiksi tv:tä katsellessa.

6. Hanki pedin alle vuodevaatelaatikko säilytystilaksi tavaroille ja yökylään tulevien vuodevaatteille. Jätä lapsen mielikuvitukselle tilaa sisustusta suunnitellessa. Tukeva kerros- tai parvisänky toimii myös kiipeilytelineenä, majan runkona tai nukketeatterin näyttämönä. Parven alle mahtuu myös oma rauhallinen soppi koululaiselle.

7. Lapset pitävät usein väreistä, mutta niitä kannattaa käyttää harkiten. Lelut tuovat huoneeseen kirjavuutta joka tapauksessa. Visuaalinen levottomuus lisää keskittymisvaikeuksia, joten isot seinäpinnat kannattaa jättää hillityiksi. Voit somistaa vaikka vain osan seinästä esimerkiksi lapsen valitsemalla boordilla tai tapetilla. Huokoisesta pinnoitetusta kuitulevystä saa helposti valmista seinäpintaa, johon voi kiinnittää piirustukset, lukujärjestykset ja julisteet. Verhoissa voi olla kuvioita, jos seinät ovat yksiväriset.

8. Tummahko päiväpeitto ei ole liian arka leikkeihin. Koristetyynyihin kannattaa valita seinäboordista tai verhoista poimittuja värejä. Maton tulee olla liukumaton, pölyämätön ja tarpeeksi suuri. Pörröiset nukkamatot näyttävät lämpimiltä, mutta pikkuautojen tai nukenvaunujen pyörät saattavat takertua liian pitkiin lankoihin. Sileäpintainen ruutu- tai raitakuvioinen matto antaa mielikuvitukselle tilaa. Siitä tulee käden käänteessä autorata, parkkipaikka tai hyppelyruudukko.

9. Leikki on lapsen työtä, ja siihen tarvitaan hyvä valaistus. Lastenhuoneessa pätee sama sääntö kuin muuallakin: riittävästi valoa tuodaan sinne, missä sitä tarvitaan. Koska lattialla leikitään eniten, katosta tulevan yleisvalon on ulotuttava alas asti. Useimmat lastenhuoneisiin suunnitellut valaisimet ovat tehokkuudeltaan huonoja, ja värillinen tai kuviollinen varjostin vie loputkin tehot. Ne sopivat lähinnä yökäyttöön pimeää pelkäävän lapsen huoneessa.

10. Suunnattava lattia- tai pöytävalaisin toimii sekä yleis- että kohdevalona työpöydän tai lukutuolin ääressä. Isomman lapsen huoneessa sen voi sijoittaa sängyn päätyyn.

11. Pistorasiaan kiinnitettävät pienet satuhahmot auttavat nukahtamaan. Ne voi jättää huoletta palamaan vaikka koko yöksi.

 

Lue lisää:

Julkaistu: 21.4.2014
Kommentoi »