Lastenhuoneen sisustus – näin luot toimivan tilan, jota on helppo muuttaa lapsen kasvaessa
Sisustus
Lastenhuoneen sisustus – näin luot toimivan tilan, jota on helppo muuttaa lapsen kasvaessa
Lastenhuoneen sisustus toimii, kun kestävyys, käytännöllisyys ja monipuolisuus on huomioitu valinnoissa. Hyvin suunniteltua tilaa voi muuttaa pienillä muokkauksilla lapsen kasvaessa.
9.9.2020
 |
Avotakka

Suunnittele lastenhuone kestämään aikaa

Lastenhuoneen sisustuksessa kannattaa katsoa nykyhetkeä pidemmälle, sillä pikkulapsiaika menee nopeasti ohi. Usein vauvan huoneeseen hankitaan kalliitakin miniatyyrikalusteita, jotka jäävät nopeasti liian pieniksi. Yltiöhempeiden värien tai ralliauton mallisen sängyn elinkaari ei liioin ole kovin pitkä.

Mitä isommaksi lapsi varttuu, sitä enemmän hän viettää aikaa omassa huoneessaan, eivätkä taaperoiän mieltymykset ja ratkaisut enää toimi. Selkeät ja neutraalit värivalinnat kestävät aikaa ja sopivat kaikille. Jo alussa kannattaa hankkia toimivia ja käyttöä kestäviä kalusteita, joita voi muokata, kun lapsi kasvaa. Esimerkiksi laadukas täysimittainen tai jatkettava sänky voi kestää lapsen koko kotona asumisen ajan.

Kun materiaalit ovat käytännöllisiä ja säilytystilat tehokkaita, kestää lastenhuoneen sisustus pienillä muokkauksilla monta vuotta.

Suuret tyynyt, säkkituoli tai liikuteltava rahi on helppo siirtää sinne, missä löhöilypaikkaa kulloinkin tarvitaan – vaikkapa iltasatua lukevan aikuisen alle.

Vinkit lastenhuoneen suunnitteluun

Suosi putsattavia materiaaleja

Valitse lastenhuoneen pintoihin leikkejä kestäviä ja likaa hylkiviä materiaaleja. Esimerkiksi vinyylikorkkilattia on kätevä pyyhkäistä puhtaaksi, ja se on jalan alla laminaattia lämpimämpi ja hiljaisempi vaihtoehto. Myös tiivis tekstiililaatta sopii lastenhuoneeseen. Seinälle kannattaa valita puhdistamista kestävä maalipinta.

Vältä visuaalista hälinää

Vaikka lastenhuone on täynnä elämää, ei yleisilmeen tarvitse olla riemunkirjava. Suurten pintojen neutraali väriskaala ja lelujen säilyttäminen kaapissa rauhoittavat tilaa. Varma valinta on jatkaa kodin tyyliä ja värimaailmaa myös lastenhuoneessa.

Leikki on lapsen työtä, ja siihen tarvitaan hyvä valaistus. Lastenhuoneessa pätee sama sääntö kuin muuallakin: riittävästi valoa tuodaan sinne, missä sitä tarvitaan. Koska lattialla leikitään eniten, katosta tulevan yleisvalon on ulotuttava alas asti.
Tiiviisti kudottu puuvilla- tai villamatto on oiva valinta lastenhuoneeseen.

Väreillä on väliä

Vaaleat värit laajentavat huonetta, tummat pienentävät sitä. Jos haluat lastenhuoneeseen pesämäisen tunnelman, valitse kaikkiin seiniin tumma, murrettu sävy. Pienessä huoneessa riittää yhden seinän tehostemaalaus tai tapetointi. Tekstiilien värivalinnat voivat olla rohkeampia, koska niiden vaihtaminen on helppoa.

Kasvata tilaa ylöspäin

Pienissä neliöissä toimii taaperoiän jälkeen joko parvi- tai kerrossänky, joka jättää lattiatilaa leikkeihin ja muille kalusteille. Parvisängyn alle voi luoda vaikkapa verhoilla suojatun lukunurkkauksen tai työpisteen koululaiselle.

Tukeva kerros- tai parvisänky toimii myös kiipeilytelineenä, majan runkona tai nukketeatterin näyttämönä. Parven alle mahtuu myös oma rauhallinen soppi koululaiselle.

Tee säilyttämisestä helppoa

Hyvät säilytystilat menevät hukkaan, jos lapsi ei niitä käytä, ja sellaiset tavarat tulevat todennäköisimmin käyttöön, jotka ovat selvästi näkyvillä. Sijoita lasten tavarat sopivalle korkeudelle kiinnitetyille hyllyille, josta ne on helppo ottaa ja palauttaa. Varmista, että laatikkojen ja ovien vetokahvoista saa helposti otteen. Lelut on helppo kerätä isoihin koreihin tai lelulaatikoihin.

Kirjahylly toimii sekä kirjojen että muiden tavaroiden säilytyspaikkana. Kaluste näyttää kevyemmältä, jos se ei ylety kattoon asti.

Muista työskentelypiste

Vaikka lapset useimmiten tekevätkin askartelunsa ja läksynsä ruokapöydän ääressä, on myös lapsen omassa huoneessa hyvä olla rauhallinen työskentelypaikka. Jos tila antaa myöten, voi kirjoituspöydän rakentaa itse pöytälevystä esimerkiksi ikkunan eteen. Seinästä seinään ulottuvan pöydän ääreen mahtuu helposti parikin puuhastelijaa.

Suunnattava lattia- tai pöytävalaisin toimii sekä yleis- että kohdevalona työpöydän tai lukutuolin ääressä.

Pika-apu helposti

  • Järjestys ennen kaikkea: Kun kaikille tavaroille on oma paikkansa, pysyy huone siistinä. Ota käyttöön hyllyjen ja sänkyjen alustat ja hyödynnä kaikki kolot. Hyvä idea on siirtää lelut läpinäkyviin laatikoihin tai merkitä lelulaatikot selkeästi tarrakuvioilla tai nimilapuilla. Tavaroiden järjestäminen ei auta, jos ei tiedä, mitä laatikoissa on.
  • Piilota katseilta. Jos et kestä katsella avohyllyjen sekasotkua, ripusta niiden peitoksi verho. Voit kiinnittää hyllykön yläreunaan rullaverhon tai verhotangon verhoa varten.
  • Kalusteiden uudistaminen kulloinkin pinnalla olevan teeman mukaan onnistuu hauskasti ja helposti tarrakuvioilla. Pienet tarrat on helppo kiinnittää paikoilleen ja irrottaa, kun mieli muuttuu. Kontaktimuovimaisella sisustustarralla saa päällystettyä uuden ilmeen suuriinkin sileisiin pintoihin, kuten kaapinoviin tai pöytätasoon.
  • Piirtelyintoa ei tarvitse kahlita, kun muutat lastenhuoneen seinän, oven tai vaikkapa pöydän piirtoalustaksi värittömällä suojamaalilla. Sokevan Piirrä ja pyyhi -suojamaali toimii parhaiten tasaisella pinnalla, josta tussin jälki lähtee pois sienellä pyyhkien.
  • Uusi matto tai päiväpeite voi muuttaa koko huoneen ilmeen täysin. Tekstiilien kanssa vain mielikuvitus on rajana.

Tavallisia pulmia ja niiden ratkaisut

Missä säilytän lasten piirustukset, joita tulee valtava määrä?

Lapsista on hauskaa, että heidän piirustuksensa ovat nähtävillä. Kauniisti esille aseteltuina ne ilahduttavat kaikkia. Kehystä piirustukset irtokehyksiin ja kokoa seinälle kollaasiksi. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse pitää esillä kerralla.

Tauluhyllyt ovat hyvä ratkaisu lastenhuoneen vaihtuville asetelmille. Hyllyt vievät vähän tilaa, ja kokonaisuuden muokkaaminen on vaivatonta. Hyvä idea on käyttää hyväksi vaatekaappien kyljet ja ovien taustat. Itseliimautuvalla korkkilevyllä voit muuttaa ne pikkutaiteilijan näyttelypaikaksi, johon töitä on helppo kiinnittää.

Lapsi haluaa yksisarvistapetin, minä jotain hillitympää. Annanko periksi?

Oma huone on lapselle tärkeä, ja se saa kuvastaa lapsen mieltymyksiä. Vaikka piirros- ja sarjakuvahahmojen elinkaari ei välttämättä ole kovin pitkä, on lastenhuoneessa lupa leikitellä.

Toimiva tapa on tapetoida yksi mahdollisimman selkeä ja aukoton seinä, jonka tapetointi tai maalaaminen uudelleen on suhteellisen vaivatonta, kun muutoksen aika tulee.

Huoneen värimaailma pysyy aisoissa, kun tapetin pohjasävyä käyttää huoneen muissa seinissä tai huoneen sisustuksen yksityiskohdissa, kuten tekstiileissä.

Onko olemassa hyvännäköisiä pelituoleja pelaaville teineille?

Ulkonäöllisesti pelituoleina myytävät istuimet muistuttavat robusteja toimistotuoleja eivätkä välttämättä miellytä silmää. Pelituoliksi käy kuitenkin muukin hyvin pehmustettu käsinojallinen istuin, joka tukee selkää ja jonka istuinkorkeutta voi säätää. Tärkeää on, että istuin sopii käyttäjänsä mittoihin ja tuntuu mukavalta pitkänkin istumisen aikana.

Lastenhuoneeseen kannattaa hankkia kunnon kalusteet, jotka kestävät rajuissakin leikeissä. Selkeät muodot, ajattomat värit ja muunneltavuus tekevät niistä monipuolisia. Vähän ennen kouluikää lapsi alkaa keskittyä omiin puuhiinsa. Hän piirtää ja askartelee mielellään, ja tähän tarvitaan tukeva pöytä ja tuoli.

Oma vai jaettu huone?

  • Useimmat alle kouluikäiset lapset innostuvat sisarusten yhteisestä huoneesta. Jos lastenhuoneita on kaksi, on toimiva idea rauhoittaa toinen huone nukkumiselle ja pyhittää toinen leikkimiselle.
  • Vaikka huonetta ei tarvitsisikaan jakaa sisaruksen kanssa, on kaksi sänkyä silti toimiva ratkaisu, jos vain tilaa on. Kun sängyt asettaa päädyt vastakkain, muodostavat ne sohvamaisen löhöilypaikan, ja huoneeseen saadaan yöpymispaikka myös kavereille.
  • Sisarusten yhteinen huone on hyvä jakaa omiin reviireihin. Jaon voi tehdä konkreettisesti kalusteilla tai pikkulasten huoneessa visuaalisesti esimerkiksi väreillä.
  • Yksi tapa ratkaista pojan ja tytön yhteisen huoneen sisustus on pitää yleisilme neutraalina ja molemmille sopivana.
Kommentoi »