Sisustusarkkitehti Marjut Nousiainen haluaa tuoda luonnon sisätiloihin: ”Rakastan rouheita pintoja”
Mitä kuuluu?
Sisustusarkkitehti Marjut Nousiainen haluaa tuoda luonnon sisätiloihin: ”Rakastan rouheita pintoja”
Sisustusarkkitehti ja muotoilija Marjut Nousiainen suunnittelee ympäristöjä, jotka tukevat hyvinvointia luonnonmateriaaleja hyödyntäen. ”Tutkimustenkin mukaan ihminen voi parhaiten luonnossa, joten haluan hyödyntää sitä myös sisätiloissa mahdollisimman paljon.”
17.11.2023
 |
Avotakka
”Minulla on aina useita projekteja tekeillä”, Marjut kertoo.

Kuka Lappilainen sisustusarkkitehti, joka asuu nykyään Lempäälässä.

Koulutus Opiskellut sisustusarkkitehtuuria ja muotoilua Kouvolassa ja Tallinnassa.

Ura Perusti oman yrityksen valmistumisensa jälkeen. Toiminut yksityis­yrittäjänä siitä lähtien.

Millaisessa tilassa rentoudut itse parhaiten?

Luonnonympäristössä, kuten omenapuun alla riippumatossa tai joogaamassa järvenrannalla. Työssäni suunnittelen hyvinvointia tuottavia eli restoratiivisia ympäristöjä, joissa pyritään luomaan mahdollisimman paljon positiivisia, hyvinvointia edistäviä kokemuksia. Tutkimustenkin mukaan ihminen voi parhaiten luonnossa, joten haluan hyödyntää sitä myös sisätiloissa mahdollisimman paljon: pyrin suunnittelemaan tilat luontoa mukaillen. Suunnittelussa huo­mioidaan kaikki aistit, jolloin myös muun muassa materiaalien pintatuntumalla on väliä.

Hyssny Acousticsille suunniteltu siirrettävä Metsä-pöytäsermi on valmistettu mäntyrimoista ja villahuovasta. Jutun kuvat: Okko Sorma, Mungo
Metsä-pöytäsermillä voi jakaa pitkän pöydän kahdeksi työpisteeksi.

Millaista tilaa olet pyrkinyt luomaan kotiisi?

Asun Lempäälässä vanhassa maatalossa luonnon äärellä. Rakastan rouheita pintoja, ja vanhat hirsiseinät tarjoavat juuri sitä. Sisustuksen pitää minusta sopia vanhan talon tyyliin, jotta sen sisä- ja ulkopuoli ovat linjassa keskenään. Olen myös pyrkinyt luomaan kotiini mahdollisimman selkeän tilan, jotta lapsiperheeseen kuuluva sotku ei tuota liikaa ärsykkeitä.

Mitkä materiaalit inspiroivat sinua eniten?

Luonnonmateriaalit, monissa eri muodoissaan. Esimerkiksi puupinnoissa on monenlaisia vaihtoehtoja, jotka sopivat tekstuurinsa tai sävynsä puolesta erilaisiin tarkoituksiin. Tilaa ei kuitenkaan kannata täyttää pelkällä puupinnalla vaan mate­riaaleja pitää yhdistellä harkiten.

Miten vietät mieluiten vapaa-aikaasi?

Perhe-elämä rytmittää pitkälti arkeani, mutta vapaa-ajallani käyn mieluusti rauhallisilla kävelyillä metsässä. Rakastan luonnossa tehtäviä aktiviteetteja, joissa ehdin myös aistia ympäristöäni. Olen aina rakastanut käsitöitä ja askartelua. Minulla on aina useita projekteja tekeillä.

Mistä unelmoit?

Toivon, että voin jatkaa töitä suunnittelun parissa laajasti, niin kuin olen voinut tähänkin asti. Haluan tehdä projekteja laidasta laitaan ja säilyttää restoratiivisen ympäristön teeman punaisena lankana, joka yhdistää erilaisia projektejani. Töiden ulkopuolella en oikeastaan unelmoi suurista muutoksista, sillä elämäni on jo tällä hetkellä niin ihanaa. Päällimmäisenä toivonkin, että kaikki pysyy myös vastaisuudessa yhtä hyvänä.

Marjut Nousiainen on suunnitellut Bumerangi-naulakon Kustomille.
Kommentoi »