Avotakka

Sisustusarkkitehti Anu Frantin rauhattomasta kaupunkiasunnosta remontoitiin avara ja selkeä koti: "Valaistus on mahdollisuus, jota harva hyödyntää"

Sisustusarkkitehti Anu Frantin rauhattomasta kaupunkiasunnosta remontoitiin avara ja selkeä koti: "Valaistus on mahdollisuus, jota harva hyödyntää"
Sisustusarkkitehti Anu Frantille hyvä valaistus on intohimo. Se oli myös yksi tärkeimmistä asioista, kun hän suunnitteli uuden asuntonsa sisustusta. Helsingin Kalliossa sijaitseva kaupunkikoti kerää kehuja rauhoittavasta ja hotellimaisesta tunnelmastaan.
Julkaistu: 16.10.2020

Kun astut kotiisi, tuleeko heti olo, ”onpa ihanaa olla täällä”? Se on sisustusarkkitehti Anu Frantin tavoite sekä itselle että asiakkaalle suunnitellessaan. Hänestä kaikkien kannattaisi panostaa kodissa siihen, mikä tuottaa mielihyvää, ja rakentaa koti vastaamaan juuri omia tarpeita.

– Minulle mielihyvää tuovat rauha ja selkeys. Ja ne tulevat paljolti käytännöllisyydestä, Anu sanoo.

Iso tekijä niin tunnelmassa kuin toimivuudessa on hyvä valaistus. Se on Anulle intohimo ja yksi tärkeimmistä tavoitteista, kun hän suunnitteli uutta kotiaan.

– Valaistus on mahdollisuus, jota harva hyödyntää.

Anun kaksiossa on 54 neliötä. Koska asunto on pieni, tilaa saa rauhoitettua valitsemalla pintoihin vain yhden sävyn. Kaikki seinät, katot ja kiinteät kaapistot on maalattu Teknoksen lämpimällä vaaleanharmaalla NCS S 1502-Y. Vain makuutilassa on oma sävynsä. Keittiö on teetetty puusepällä. Gebrüder Thonet Viennan Morris-tuolit ovat Deco Spotista, samoin Flosin Frisbi-riippuvalaisin. Riippuvalaisin valaisee ruokapöydän pintaa, joten huomio kiinnittyy ruokaillessa pöydän antimiin. Pöydästä heijastuu ympärille riittävästi valoa.
Pikkukeittiön joka sentti on hyödynnetty. Tason päädyn hyllykkö on vain kymmenen senttiä syvä, mutta siihen mahtuvat paljon käytössä olevat ainekset. Valaistuna se on näyttävä yksityiskohta. Liesituuletin on Elican.
Anu panosti kodissaan paitsi valaistukseen myös säilytystilaan ja toimivuuteen. Ruokailutilaa reunustaa koko seinän mittainen kiinteä kaapisto, jonka teki puuseppä Anun suunnitelmien mukaan. Se vetää niin paljon tavaraa, että tilaa on jopa yli Anun tarpeen. Villamatto on Anun isovanhempien saama häälahja vuodelta 1952. ”Se oli isäni lapsuudenkodissa Rovaniemellä 1960–70-luvulla.”

Kun puolitoista vuotta sitten Anu Frantti etsi itselleen kotia, Helsingin Kallio tuntui omalta alueelta. Hän etsi remonttikuntoista kaksiota, jonka pohjasta saisi avaran ja toimivan. Sellainen löytyi vuoden 1959 kerrostalosta, jossa oli bonuksena parveke.

– Pidän ensimmäisen kerroksen sijainnista. Tässä ei olla maantasossa mutta saa puiden vehreyttä osakseen.

Anu poisti kaikki vanhat väliseinät ja jakoi tilat uusiksi. Hän sai lastenhuoneesta ruokailutilan ja lisäneliöitä keittiölle ja alkovin tilalle kunnon makuutilan.

– Halusin myös yhtenäisen ikkunaseinämän eli kodin molemmat ikkunat yhtä aikaa näkyviin. Ahtaan ja palkkien takia rauhattoman oloisesta asunnosta tuli avara ja selkeä. Avoimuuden ansiosta koko asunto on käytössä arjessa. Ei ole mitään unohdettuja huoneita.

Sisustajana Anu haluaa toiminnalliset kiinteät ratkaisut nopeasti valmiiksi. Irtaimisto saa täydentyä vuosien varrella. Riippuvalaisin on Flosin Frisbi ja puurahi saksalaisen Lambertin. Tv-taso on itse tehty ja sohvapöytä saatu ystävän kautta. Pienen verholistan taakse kiinnitetty verhovalo korottaa tilaa ja valaisee miellyttävästi.
”Viherkasvit ja leikkokukat tuovat kotiin energiaa ja elinvoimaa. Haluaisin niitä vieläkin enemmän”, Anu sanoo.
Väliseinä on päällystetty kokonaan peilillä, joten se ei katkaise olohuoneen avaruutta heijastaessaan näkymää. Peilipinta myös maksimoi luonnonvaloa. Olo- ja makuuhuoneen kokolattiamatto pehmentää tunnelmaa ja akustiikkaa. Hollantilaisen Jabon valmistamaa mattoa myy Koolmat.
Olohuoneesta on kulku makuutilaan väliseinän molemmin puolin, joten alkovi ei tunnu koppimaiselta. Hyllykköä valaisevat ledinauhat, jotka on asennettu rungon taakse pystyuriin ja hieman vajaiksi jätettyjen hyllylevyjen taa. Mummon vanhan nojatuolin verhoili ja Anun suunnitteleman rahin valmisti Sago. Tapiovaaran Pirkka-penkki on Aerosta.
Luonnonvalo voi luoda tilaan hienoja varjoja ja heijastuksia. Myös keinovaloa voi hyödyntää yllättävästi heijastamalla sitä pintoja vasten.

Koska talo ei ole tyylipuhtaasti 50- eikä 60-lukua, Anu saattoi lainata molemmista myös sisustuksessa ja pitäytyi tuolle ajalle tyypillisessä muotokielessä. Näin kodin kiinteät ratkaisut tulivat osaksi taloa. Irtokalusteilla saa tuotua haluamansa oman tunnelman.

– En ole trendien orja. Omassa kodissani pidän ajattomuudesta, kerroksellisuudesta ja eklektisyydestä: en halua, että kotini on yhden aikakauden ilmentymä. Kodissani on minulle tärkeitä asioita, joita olen saanut tai perinyt tai löytänyt esimerkiksi matkustaessani. Sattumanvaraisuus rikkoo täydellisyyttä. Oman persoonan ja historian näkyminen tuo sielukkuutta.

Kylpyhuone oli ainoa tila, jota ei täysin remontoitu. Sen Anu vain raikasti – valolla.

Kylpytilan ongelma oli paitsi ahtaus myös se, että ainoa valo oli loisteputki peilikaapin päällä. Anu asennutti kattoon himmennettävät spotit ja seinälle ison peilin ja sen taakse valot. Peili lisäsi tilan tuntua, samoin valkeista laatoista hienosti heijastuva valaistus.

Kylpytiloissa on usein epämiellyttävä ylhäältä tuleva valo, joka luo varjon kasvoille. Sen sijaan kannattaa valita tasaisesti molemmilta sivuilta tuleva valaistus. Anun kylpyhuoneessa valo tulee peilin takaa. Anu on saunahullu ilman omaa saunaa. Se ei haittaa, sillä hän voi kävellä Kallion vanhoihin yleisiin saunoihin.
Naulakon taustaan on asennettu epäsuora valaistus, jolloin kaluste on itsessään ikään kuin iso valaisin.

Anun kaksion valaistus on huippuunsa hiottu. Niinpä moni kehuu kodin tunnelmaa rauhoittavaksi, jotkut jopa hotellimaiseksi. Ehkä siksi, että hotelleissa usein on monipuolinen, toimiva valaistus.

Anu törmää työssään siihen, että ihmiset haluavat kotiinsa muutosta mutta eivät osaa nimetä, mikä kodissa ärsyttää tai miksi se ei tunnu kodikkaalta. Silloin on usein moni asia pielessä valaistuksessa: se on huonosti suunniteltu, väärissä paikoissa ja häikäisee. Hyvän valaistuksen puolestaan yleensä huomaa miellyttävyytenä ja toimivuutena.

– Keinovalolla voi tuoda tilaan niin paljon toiminnallisuutta ja tunnelmaa. Huono valaistus voi pilata ne. Valaistuksen parantaminen ei ole välttämättä kallis panostus verrattuna siihen, miten ison vaikutuksen se tekee.

Helpointa valaistusta on täydentää tai muuttaa remontoidessa, mutta valmiissa kodissa sähkövetoja saa piilotettua esimerkiksi listojen taakse.

Myös makuutilassa on yhtenäinen yhden sävyn taktiikka. Sen seinissä ja kiinteissä kalusteissa on maalisävy NCS S 3020-Y50R. Berberipeiton Anu on ostanut Marokosta. Anun kaikki kiinteät valot ovat Saas Instrumentsilta. ”Kannattaa panostaa ledivalojen laatuun, sillä halvimmissa tuotteissa valon väri voi muuttua jo lyhyessä ajassa. Kotona miellyttävin on lämmin värilämpötila 2700–3000 kelviniä (K)."
Ikean puuvalmis kaluste on maalattu seinien sävyyn. Kasvoja imartelee valaistus peilin molemmin puolin. 1950-luvun valaisimet ovat Rakkaat esineet -antiikkiliikkeestä.
Hyvä valaistus ei valaise kaikkea tasaisesti vaan nostaa esiin vain halutut elementit. Valolla voi korostaa arkkitehtuuria ja yksittäisiä esineitä tai häivyttää.
Makuutilan päätyseinän pystyvalo on toteutettu samalla tekniikalla kuin hyllyköiden valaistus: seinän kipsilevy on jätetty kaksi senttiä vajaaksi ja koloon on asennettu lediprofiili. Saas Instrumentsin tuotteen nimi on Strip rail 8 x 9 ja Highline strip pro mini -ledinauha. Valaistuksen ohjausjärjestelmillä saa ohjelmoitua itselleen erilaisia valaistuksia; Anulla on Mount Kelvin, joka säätyy kännykällä. Valaisin on Foscarinin.
Hayn korkkirasioissa Anu säilyttää korujaan makuuhuoneen lipaston päällä.

Voi yllättää, että tämä valaistusekspertti tunnelmoi mieluiten valonhämyssä. Yksi valaistukseen liittyvistä harhaluuloista onkin, että valoa pitäisi olla aina paljon ja kaikkialla. Joskus kynttilänvalo yksinään riittää.

– Monipuolisuutta ja joustavuutta valaistukseen saa helposti, kun valonlähteet ovat himmennettäviä. Tällöin sama valonlähde sopii eri tarpeisiin ja tunnelmiin. Himmennettävyys ehkäisee myös häikäisyä.

Anu itse uskoo, että panostaminen toimivaan valaistukseen on suora sijoitus omaan hyvinvointiin.

– Valolla on kiistatta niin suuri vaikutus hyvinvointiimme ja tunnetiloihimme.

Anu on itse huomannut hyvän valaistuksen rentouttavan häntä. Hän säätää päivän mittaan valaistusta ja samalla itseään vuorokausirytmiin: aamu on mukava aloittaa pehmeällä sarastuksella ja heräämisen jälkeen virkistää kirkas valo. Kun Anu haluaa illalla rauhoittua, hän säätää valoja yhä hämärämmäksi lepoa kohti.

Kun koti on hyvin suunniteltu ja toimii, voi keskittyä nautiskeluun. Anulle mukavaa oleskelua ovat kokkailu, lueskelu tai sarjojen ja elokuvien katsominen. Tai sitten hän menee lempipaikkaansa parvekkeelle viinilasillisen kanssa.

– Koti on hengähtämistä ja rentoutumista varten.

Kommentoi »