Tuulen ja sateen piiskaama sisäänkäynti muuttui lasitetuksi kuistiksi – nyt tila on käytössä vuoden ympäri!
Rakenna ja remontoi
Tuulen ja sateen piiskaama sisäänkäynti muuttui lasitetuksi kuistiksi – nyt tila on käytössä vuoden ympäri!
Kirkkonummelaisten Marjatta ja Viljo Läspän omakotitalo sijaitsee tuulisella paikalla mäen päällä. Ratkaisuksi keksittiin kuistin lasitus, mikä tarjoaa lisää tilaa oleiluun sekä aikaistaa ja jatkaa pihakautta.
6.6.2022
 |
Meidän Talo

Juttu on julkaistu Meidän Talossa 5/2021.

Kun sisäänkäynti on tuulisella paikalla ja ovi oli syksyn sateilla koko ajan märkänä katoksesta huolimatta, alkoivat kirkkonummelaiset Marjatta ja Viljo Läspä miettiä ratkaisua ongelmaan. Pariskunnan rakennuttama omakotitalo on avoimella paikalla mäen päällä, jolloin tuuli pääsee tuivertamaan ja piiskaamaan sateen vaakana talon sisäänkäyntiin. Lasituksen teettäminen alkoi houkuttaa. Marjatan ja Viljon haaveissa oli myös kasvihuone. Aurinkoisen terassin lasittaminen ratkaisikin kätevästi molemmat tarpeet.

Lasitettu sisäänkäynti on kuin vanhan ajan kylmä kuisti. Sisäänkäynti on tuulelta ja sateelta suojattu, ja tila toimii hyvin oleiluun ja saunan vilpolana.
Tältä talon sisäänkäynti näytti ennen lasitusta.

Pienen puuterassin lasitus tarjoaa lisää tilaa oleiluun sekä aikaistaa ja jatkaa pihakautta. Se myös antaa mahdollisuuden kasvattaa lämpöä rakastavia kasveja ulkona mutta kuitenkin säältä suojassa. Talon puuseinän, terassilaudoituksen ja oven kannalta toteutus on hyvä; se pitää puurakenteet kuivempana.

Eri tasoille asetellut ruukut ja amppelikasvit muodostavat vihreän kokonaisuuden.
Lasitettu terassi tarjoaa kasveille kasvihuonemaiset olosuhteet.

Marjatta nauttii vehreästä kuistista, jossa viihtyvät myös kasvit. Kekkilän jalallinen viljelylaatikko on kapea, mutta silti tarpeeksi kookas monipuoliseen viljelyyn. Marjatta kasvattaa laatikossa yrttejä, lehtikaalia ja chiliä. Etualalla oleva laventeli tarjoaa kuistilla tuoksuelämyksen, kun sen kasvustoa sipaisee kevyesti.

Lasitus tilattiin kotimaiselta Lumonilta, joka hoiti myös asentamisen. Suurin haaste oli terassin kohdalla oleva sadevesiä ohjaava syöksytorvi, jota jouduttiin siirtämään lasituksen vuoksi.

Lasituksen ala- ja yläosissa on alumiiniprofiililistat, jotta lasit pysyvät varmasti paikoillaan tuulisella paikalla. Lisäksi osa laseista on kehystetty, jolloin rakenne on tukevampi. Kehystetyt lasit myös vähentävät tuulen vinkumista. Sivujen ja päätyjen liukuvat lasit saa avattua kokonaan. Näin kesällä lasituksen suojissa ei tule liian kuumat olosuhteet oleiluun ja kasveille.

– Halusimme tilasta vehreän ja kasvihuonemaisen, jotta se toimii kodin ja puutarhan välitilana, jatkaa puutarhaa ja on viihtyisä ulkotila myös oleilla. Tilasimme amppelilaatikot, jolloin kasveilla syntyi verhomainen tunnelma, mutta ruukut eivät vie lattiatilaa. Salaattia ja yrttejä kasvatamme jalallisessa viljelylaatikossa, Marjatta kertoo.

Pariskunnan mielestä parasta muutoksessa on ylimääräinen tila, josta voi nauttia vuoden ympäri ilman, että tuuli ja sade haittaavat.

Tuulisella paikalla olevan terassin lasituksen ala- ja yläosissa on alumiiniprofiililistat, jolloin lasit pysyvät tukevasti paikoillaan.
Viherverho-amppelilaatikko mahdollistaa vihreän, verhomaisen istutuksen. Laatikko on kapea, mutta sopivan tilava usealle kasville. Viherverhoamppelilaatikko Huone ett rum.

Mitä remontti maksoi?

  • Lasit ja tarvikkeet 6075 euroa
  • Asennustyö 1425 euroa
  • Käytävämatto 250 euroa
  • Amppelilaatikot ja kasvit 450 euroa
  • Rengasamppeli ja ruukku 156 euroa.

Yhteensä 8356 euroa.

* Muut asennuksessa käytetyt kalusteet, Kekkilän jalallinen viljelylaatikko, ruukut ja kasvit ovat aiempia hankintoja.

1 kommentti