Oma pienois-Kalifornia! Sininen surffimökki Yyterissä on Katin perheen rento kesäparatiisi
Sisustus
Oma pienois-Kalifornia! Sininen surffimökki Yyterissä on Katin perheen rento kesäparatiisi
Katin, Mikan ja Lumin kesämökkiä ympäröivät paahteista metsäntuoksua tihkuvat männyt ja Yyterin hienoakin hienompi hiekka. "Sisustuksessa on tuulahduksia Havaijin, Long Islandin ja Kalifornian surffirannoilta", Kati kertoo.
22.7.2021
 |
Unelmien Talo&Koti

Kati Heljakka osti reilut 12 vuotta sitten vapaa-ajanpaikakseen mökin Porin Yyteristä sillä ehdolla, että sai maalata sen siniseksi. Luvan antoi mökkikylän omistava yhtiö. Mökistä tuli Katin pienois-Kalifornia. Nyt Yyterin riemuista nauttivat myös Katin puoliso Mika Laurila ja viisivuotias Lumi-tytär.

Miten mökin sisustus on muotoutunut, Kati?

Halusin, että mökin sielu avautuu tulijalle jo kynnyksellä. Täällä on tuulahduksia Havaijin, Long Islandin ja Kalifornian surffirannoilta. Sisustus on sekoitus karkkivärejä, tuomisia maailmalta ja varta vasten tänne hankittuja huonekaluja. Halusin mökille rennon ja hiukan boheemin tunnelman. Meri on vahvasti läsnä, vaikka sitä ei näe. Rantaan on 300 metriä.

Mistä sait inspiraatiota surffimökkiin?

Ammattini on lelu- ja leikintutkija, ja työni puolesta pääsen osallistumaan kansainvälisiin konferensseihin. Rakastan matkustamista. Reissut ovat jättäneet minuun jälkensä. Erityisesti USA:n länsirannikko on mahtavaa surffiseutua ja saa minut syttymään.

Keittiön laajennuksen myötä mökin toiminnallisuus lisääntyi huikeasti. Rempassa toteutettiin Katin pitkäaikainen haave surffilaudan muotoisesta pöytätasosta. Punaiset tuolit hankittiin vuosia sitten Ellokselta. Ne saavat keittiön turkoosit sävyt hehkumaan. Takaseinässä on Pihlgren ja Ritolan Kukot-tapettia, jolla oli tapetoitu myös edellisen keittiön seinät.
Kati on viettänyt tänä ja viime vuonna tavallista enemmän aikaa kesämökillä perheensä kanssa. Lumikin viihtyy mökillä mainiosti.
Mökkipäivä alkaa pitkällä kahviaamiaisella, joka nautitaan sään salliessa terassilla.
Olohuoneen sohvanurkkaus on monitoimitila, jossa joskus myös aterioidaan ja askarrellaan. Turkoosista vuodesohvasta saa varasängyn kesävieraille.
Ikean surffilaudan mallinen pöytä oli ensimmäisiä mökille hankittuja uusia huonekaluja. Sen muoto ja väri toimivat myöhemmin inspiraationa baarikeittiön pöytätasolle. Mattona on lehmäntalja.
Nurkkaus on omistettu Amerikan kansallispuistoista kerätyille muistoille ja valokuville.
Seinälle on päässyt myös suosikkiartisti Chris Isaakin nimmarilla varustettu juliste.

Millaista remonttia mökissä on tehty?

Laajensimme mökkiä hiljattain. Koska perheemme on kasvanut kolmihenkiseksi, tarvitsimme lisää tilaa. Samassa yhteydessä tehtiin keittiöremppa. Keittiössä on nyt vivahteita amerikkalaisesta diner-tyylistä surffilaudan mallisine pöytätasoineen. Avarsimme myös sisäänkäyntiä ja lisäsimme eteiseen säilytystilaa.

Yyteri on sinulle tärkeä paikka. Mitä tunteita se herättää?

Yyterin dyynit ovat minusta yksi Suomen kauneimmista hiekkarannoista. Tunnen olevani täällä suojassa. Viihdyn puiden keskellä hiekkaa varpaissani. Hurmaava miljöö tuo mieleen nostalgisia lapsuusmuistoja. Kouluaikoina hiihdimme täällä talvisin kilpaa ja kesäisin tulimme tänne perheen kanssa uimaan.

Värikkäät vuodevaatteet ovat Lexingtonin mallistosta. Runsaan petauksen kruunaa Honolulusta hankittu pitkulainen tyyny, joka sopii makuuhuoneeseen sekä väriensä että viestinsä puolesta. Kehystetty valokuva on otettu Kalifornian Big Surissa.
Korkkaamaton surffilauta pikkumökin nurkassa ilmentää hienosti koko lomakodin fiilistä. Saa nähdä, milloin se pääsee ensimmäistä kertaa Yyterin laineille.
Vuodesohva on valmiina vieraita varten. Missonin tekstiileissä on juuri sopivasti leikkisyyttä ja ihanat värit.
Lumin huone on aarteita täynnä. Lipasto on kirpparilöytö. Kati maalasi sen vaaleanpunaiseksi kalkkimaalilla ja viimeisteli söpöin pupuvetimin. Seinällä on Katja Tukiaisen maalaus.

Tykkäät järjestää mökillä juhlia. Millaisia?

Ystävämmekin viihtyvät mökillä, joten tapaamme heitä täällä kemujen merkeissä. Meille mahtuu yökyläilemään, sillä mökin vieressä on pieni vierastalo. Juhlimme taiteen tohtoriksi valmistumistani 2013, ja viime kesänä järjestin mökillä Katifornia-festarit. Tanssimme kukkaseppeleet päässä koko illan. Meillä oli live-esiintyjiä ja dj.

Teillä on omat lempipaikkanne. Kerro niistä.

Terassia on mökin joka sivulla, ja se on koko perheen lemppari. Olopaikkaa voi vaihtaa auringon mukaan. Terassilta voi pujahtaa paljuun, joka lämpiää ainakin kerran viikossa. Lumi viihtyy leikkimökissään, jonka isäni hanki eräältä lelumessumatkalta. Lumin kanssa seikkailemme oman pihan lisäksi myös metsässä ja rannalla.

Missä piilee mökkeilyn viehätys?

Täällä on helppo ja hyvä olla. Nyt kun koronan vuoksi ei voi matkustaa, reissaan mielikuvissani. Yyteri antaa siihen loistavat mahdollisuudet. On ollut huikeaa seurata, miten paljon täällä on kehitetty ympäristöä ja huolehdittu luonnosta. Kävelen silloin tällöin läheisen hotellin spahan hemmotteluhoitoihin mäntymetsän läpi ja takaisin rantaa pitkin. Aivan kuin olisin ulkomailla.

Eero Aarnion Kuplatuoli, designklassikko, on lahja vanhemmilta Katille hänen ensimmäisenä mökkikesänään.
Porin Yyterissä sijaitsevassa noin 60 neliön kesäkodissa on 2–3 h + k + pieni parvi. Mökin ympärillä on runsaasti terassitilaa ja pihalla vierasmökki.
Iltapäivät pyhitämme kokkailulle. Ruoan päälle on ihanaa syödä jäätelöä tai lukea kirjaa keinussa.
Maisemakuva on lähei­seltä surffirannalta. Se on otettu Katin ja Mikan yhteiseltä kävelyretkel­tä ajalta, jolloin he olivat juuri tavanneet. Mökkiä kiertävät lähes joka seinustalla leveät terassit. Kerroksellinen ilme syntyy rakennuk­sen ja maaston muodois­ta sekä terassien sijoittelusta.
Yyterin dyynimaisemissa mäntyjen keskellä on hyvä tehdä etätöitä, sillä paikka on täydellinen luovuudelle ja läsnäololle.
Kati näki lomamatkalla Malediiveilla värikynäaidan ja ihastui siihen niin, että halusi samanlaisen näkösuojaksi Lumin leikkiterassille. Hän käsitteli perheyrityksen Mölkky-tehtaan ylijäämätavarasta sahatut puukynät kyllästeellä ja maalasi ne iloisilla väreillä. Mika pulttasi kynistä aidan.
Mökillä on vietetty synttäreitä, rapujuhlia ja pikkujouluja sekä kaksin että isolla porukalla.
Neliöt ovat tehokäytössä terassia myöten. Lasituksen ansiosta terassilla viihdytään pitkälle syksyyn.
Leikkimökin sisustus on sekoitus vanhaa ja uutta. Sohva on Katin aikoinaan lehtitelineeksi hankkima 1950-luvun nukensänky.
Mökkikesä huipentuu venetsialaisiin elokuun lopulla. Silloin palavat lyhdyt ja kynttilät.
Lumin leikkimökin rakennusmateriaalit tulivat Katin isältä, joka oli bongannut suloisen mökkimallin Lontoon lelumessuilla. Kun mökkiä pystytettiin, Mika nikkaroi sen eteen terassin.

3 kommenttia