Ovatko tässä Suomen upeimmat leikkimökit? Merirosvomaja, jättisieni, prinsessan linna ja 10 muuta unelmien leikkipaikkaa
Rakenna ja remontoi
Ovatko tässä Suomen upeimmat leikkimökit? Merirosvomaja, jättisieni, prinsessan linna ja 10 muuta unelmien leikkipaikkaa
Leikkimökki on pihan hauskin paikka! Jos etsit inspiraatiota persoonallisen leikkimökin rakentamiseen, olet tullut oikeaan paikkaan. Kurkkaa huikeat leikkimökit jutusta ja lue, miten ne tehtiin.

Leikkimökki kokonaan ylijäämämateriaaleista

”Puolisoni halusi rakentaa pojallemme puumajan. Malliksi etsin kuvia puumajoista Pinterestistä ja Googlesta. Mökin suunnittelu ja toteutus ovat puolisoni käsialaa. Minä hoidin maalaushommia. Mökki rakennettiin pikkuhiljaa viime keväänä ja kesänä. Lopulta mökistä ei tullut puumajaa, mutta ei ihan perinteistä mökkiäkään.

Kaikki tarvikkeet ovat kierrätysmateriaaleja: ulkovuorauksen hirsipaneeli ja kattotarvikkeet jäivät yli talon rakennuksesta, terassitarpeet laiturin teosta ja ikkunat mummolan ikkunaremontista. Mitään uutta emme ostaneet. Mökin korkeimmassa kohdassa mahtuu seisomaan aikuinen.

Mietimme vielä, tuleeko terassille kaidetta tai kiipeilyverkkoa.” Jenni Loikkanen

Modernissa leikkimökissä pidetään kioskia

Tämä ihanuus valmistui 2016 kesällä. Leikkimökki on kooltaan noin viisi neliötä, sisäkorkeus on korkeimmassa kohdassa 2,4 m ja matalimmassa 1,5 m.

Mökin rakentaminen lähti tarpeesta, sillä pihassamme ei ollut mitään lapselle. Halusimme selkeän ja modernin leikkimökin, koska se miellyttää silmää. Mökin suunnittelin minä, ja mies oli apuna. Hän myös rakensi mökin muutaman työkaverin kanssa, ja minä, äitini ja anoppini maalasimme yhdessä mökin sisältä ja ulkoa.

Leikkimökki on puurunkoinen. Sen ulkokuori on ulkoverhouspaneelia, katto ruskeaa palahuopaa, terassi painekyllästettyä lautaa ja ikkunat paksua lasia. Terassin reunat on rimoitettu ja ulko-ovikin tehty itse.

Hintaa mökille tuli noin 1500 euroa ja sisustukseen kului noin 350 euroa. Aikaa rakentamiseen meni neljä päivää. Eniten aikaa vei maalaaminen ja sisustaminen. Halusin mökkiin värin, joka on mahdollisimman lähellä talomme väriä.

Mökki tehtiin tuolloin 4-vuotiaalle tyttärellemme. Nyt mökissä häärii myös vuoden ja neljän kuukauden ikäinen pikkuveli. Leikkimökissä leikitään kotia ja kioskia. Yksi alakerran ikkunoista on avattava, jotta leikkimökissä ei tulisi liian kuuma ja kioskileikki olisi mahdollinen. Mökissä pystyy myös nukkumaan.” Jenna Laaksonen

Täytyy olla torni!

Tämä leikkimökki on rakennettu itse pitkästä tavarasta vuonna 2011.

”Ihastuin mökkimalliin kauan sitten nähtyäni sen Tikkurilan mainoksessa televisiossa. Päätin jo silloin, että jos lapsia joskus tulee, heille rakennetaan juuri samanlainen leikkimökki.

Puurunkoisen mökin suunnitteli idean pohjalta lasten isä. Mökin ulkopuoli on vuorilautaa, sisäseinät vaneria ja paneelia, lattiat laminaattia ja vesikatteena on huopa. Mökin seinäelementit rakennettiin autotallissa ja pystytettiin sitten paikalleen.

Mökin rakentamiseen meni pari kuukautta, kun sitä tehtiin hissuksiin ilta- ja viikonlopputöinä. Mökin tarkkaa hintaa emme ole laskeneet, mutta se lienee 2500 euron paikkeilla.

Kun mökki valmistui, tyttäremme olivat 1- ja 3-vuotiaita. Lapset leikkivät mökissä lähinnä kotia ja kauppaa. Parvella mahtuu nukkumaan, mutta siellä ei ole yövytty.

Mökissä parasta ovat torni ja maisemat sen ikkunoista. Mökki on muuten valmis, mutta tornin portaat puuttuvat. Ikkunoille ja terassin kaiteeseen on tarkoitus laittaa kukkalaatikoita.” – Laura Karkiainen

Mökin alakerran lattia-ala on noin viisi neliötä. Yläkerran eli tornin ja parven ala on noin kolme neliötä. Alakerrassa on korkeutta noin 1,6 m, tornissa 1,7 m ja parvella noin metri.

Kaupunkimökki, jolla on pilkettä silmäkulmassa

Moderni, veikeä leikkimökki sopii pienelle kaupunkitontille kolmekerroksisen kivitalon kylkeen. Vuonna 2015 valmistunut mökki on kooltaan 2 x 2 m (terassin kanssa 2 x 3 m). Ovi on 170 x 60 cm. Seisomakorkeutta löytyy 185 cm.

Halusimme erilaisen leikkimökin, sellaisen mitä markkinoilta ei saa. Haimme asennetta, pilkettä silmäkulmaan. Suunnittelin ja rakensin leikkimökin kokonaan itse.

Tein mökin rungon talven aikana valmiiksi autotallissa, eli moduulit, jotka sitten keväällä nostin ulos. Runko on tehty 50 x 100 mm ja 50 x 50 mm männystä ja pohjan runko jämäkästä 50 x 120 kestopuusta. Mökin alle tuli sorapeti ja laatat sekä harkot. Ikkunat on tehty polykarbonaatista, sillä se on iskunkestävää ja lapsiturvallista.

Rungon parissa autotallissa meni noin kolme päivää ja ulkorakentamisessa viikko. Mökin materiaaleihin kului yhteensä noin 1000 euroa. Vaimo päätti värit. Halusimme kontrastiksi valkoiselle kivitalollemme hiilenharmaan mökin. Ikkunoissa halusimme korostaa rohkeaa tyyliämme käyttää väriä.

Leikkimökki on rakennettu kestämään lapsukaisten koko lapsuus, ja ajatuksena on muunnella mökkiä sitä mukaa, kun he kasvavat.

Nyt, kun lapsemme ovat 5 ja 7-vuotiaita, mökki on naapuruston lasten kokoontumispaikka. Mökissä leikitään kotia ja parvella huilitaan. Lapset suunnittelevat jo yöpymistä mökissä.

Parasta mökissä on oman työn jälki! On mukavaa, tehdä jotakin, mistä lapset nauttivat.” – Max Hellqvist

Tulevaisuudessa mökki on mahdollista muuntaa vaikka pihavarastoksi.

Pienoismalli kotitalosta – kera liukumäen!

Rinteeseen rakennettu mökki on osin pilariharkkojen varassa. Mökin alla on tila, jossa voi säilyttää talvella vaikkapa hiekkaleluja.

Mökki rakennettiin lapsille iloksi, mutta se oli myös minun lapsuuden unelmani. Tarkoituksena oli tehdä oman talomme kaltainen pienoismalli. Halusimme sen verran ison leikkimökin, että aikuisetkin mahtuvat sisälle, ja että mökki voi toimia myöhemmin kesäaittana.

Lasten isä rakensi mökin kesällä 2013 ja liukumäen vuotta myöhemmin. Leikkimökin piirustukset tilattiin netistä Matku Kuus Oy:ltä. Rakentamisessa hyödynnettiin talon rakennuksesta jääneitä tarpeita. Mökki on tehty puusta. Katolle panimme kattohuovan ja ikkunoihin pleksilasit. Hintaa mökille tuli noin 500 euroa.

Saimme tuttavaperheeltä vanhan leikkikenttäkäytöstä poistetun liukumäen rungon, jossa oli hyväkuntoinen liukuosa. Se sai uuden elämän, kun siihen nikkaroitiin uudet reunat sekä portaat, ja se liitettiin leikkimökin kylkeen. Mökki maalattiin talomme väriseksi. Eteen rakennettiin kukkalaatikko, johon lapset saavat istuttaa kesäkukat aina keväällä.

10-vuotias esikoisemme tykkää nukkua kesällä mökissä kavereiden kanssa. He ovat järjestäneet leikkimökin ympäristössä kepparileirinkin! 5- ja 7-vuotiaat tyttömme leikkivät mökissä innokkaasti kotileikkejä yhdessä 2-vuotiaan pikkuveljensä kanssa. Perheemme 9-vuotiaan pojan synttäreillä leikkimökki oli sotaleikin tukikohta .” – Hanna-Mari Katainen

Mökin koko on noin 2,5 m x 3,5 m, ja korkeus harjan korkeimpaan kohtaan on 3 m. Sisällä mahtuu aikuinenkin hyvin seisomaan.

Maailman paras päiväunipaikka meren rannassa

Leikkimökin runko on höylättyä 48 x 98 mm kuusta. Isoihin lasipintoihin valikoitui vastapainoksi kapeahko 120 mm ulkovuorauspaneeli. Kattomateriaalina on huopakate.

Leikkimökki valmistui nyt keväällä 2018 mökillemme Kustaviin. Pääsuunnittelijana ja rakentajana toimi lastemme puuseppä-isä. Moderni leikkimökki sopii pihaan hyvin, sillä muutkin rakennukset ovat pulpettikattoisia.

Leikkimökki rakennettiin tänä kesänä 2 ja 4 vuotta täyttäville siskoksille. Mökin keittiössä leivotaan ja valmistetaan herkkuja. Iso seinästä avautuva sänky on lasten päiväunipaikka ja kesävieraiden nukkumapaikka. Isot ikkunat antavat hyvät näkymät merelle ja puutarhaan. Lapsia on helppo seurata ulkoa, ja ihanaa on myös se, että aikuisetkin mahtuvat hyvin leikkimään mökissä.

Leikkimökki on tehty pitkästä tavarasta alusta loppuun. Sisustuksesta ja leikkimökin värimaailmasta vastasin minä ja lasten isoäiti. Hintaa materiaaleille tuli noin 1000 euroa. Aikaa leikkimökin rakentamiseen meni 4–5 viikonloppua. Oven, ikkunat, kattotuolit, kalusteet ja sängyn puuseppä-isä teki työpaikkansa, Särmä Kalusteiden, verstaalla valmiiksi.

Leikkimökin ympärille rakennetaan tänä kesänä vielä terassi, joka kiertää koko leikkimökin ympäri ja tuo lisää leikkitilaa.” – Hanna Vahanne

Leikkimökin lattiapinta-ala on viisi neliötä. Pulpettikaton matalassa päässä seisomakorkeutta on 185 cm.
Seinästä avautuva 90 x 170 cm sänky on mainio päiväunipaikka.
Mökissä leikkivät Iida, 1, ja Hilla-Sofia, 3.

Pikkutytön leikkimökistä jalkapallon MM-kisastudioksi

"Halusimme riittävän suuren leikkimökin, jossa on tilaa aikuisenkin osallistua leikkeihin."

”Leikkimökkimme, Villa Auria, on itse rakennettu vuonna 2010 silloin 2-vuotiaalle tyttärellemme, huomioiden myös isoveljien tarpeet. Mökin malli löytyi Kotivinkin nettisivuilta, ja muokkasimme sitä omiin tarpeisiimme.

Villa Aurian rakentamiseen kului pari viikkoa. Runko rakennettiin kakkosnelosesta, ulkoverhous on tehty laudasta ja katto on huopaa. Sisäverhouksena toimii puupaneeli. Ovi ja ikkunat tehtiin itse.

Leikkimökki on vuosien mittaan ollut erittäin ahkerassa käytössä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Perinteisten leikkien lisäksi Villa Auriassa on pidetty Ravintolapäivänä pientä muffinipuotia, siellä on järjestetty pannukakkukestejä ja syntymäpäiviä. Ja ennen kaikkea nukuttu, usein myös koko perhe.

Mökki on tänä keväänä kokenut muutoksen pienen tytön leikkimökistä nuoren neidin kesähuoneeksi. Juuri nyt Villa Auriaa sisustetaan isoveljien toiveesta jalkapallon MM-kisastudioksi. Tulevaisuudessa mökki säilynee nykyisessä asussaan, kunnes siellä joskus leikkivät lapsenlapset.” – Lotta Törmänen

Mökin alakerran pinta-ala on noin kahdeksan neliötä, ja nukkumaparvi peittää puolet alakerrasta. Parven alla on korkeutta noin 190 cm.

Isi rakensi prinsessalleen linnan kahdessa päivässä

Upea linna valmistui nelisen vuotta sitten. Mökin ovi on täydellinen kopio ikivanhasta saunan ovesta.

Idea leikkilinnaan tuli, kun meidän 5-vuotias tyttömme kysyi mieheltäni: 'Isi, olenko sun prinsessa?' ja jatkoi 'No, jos mä oon prinsessa, niin miksei minulla ole omaa linnaa?' Siitä isi herkistyi. Mökin rakennus alkoi samana iltana autotallissa, ja noin puolen yön aikaan kannettiin runko ulos. Rakentaminen jatkui vielä seuraavan aamupäivän, jolloin pidin lapsia sisällä, ettei yllätys paljastuisi. Täysin valmiiksi linna tuli kahdessa päivässä.

Samanlaista mökkiä ei löydy mistään, sillä linnan suunnitteli, piirsi ja rakensi lasten isä, joka on rakennusalalla. Materiaalit olivat meillä jo varastossa saunarakennuksen remontin jäljiltä. Kaupasta ostettiin vain ikkunan ja oven saranat, oven kahva ja talon numero (yhteensä noin 15 euroa). Maalit olivat samoja, joita käytettiin saunan maalaukseen.

Linna rakennettiin tuolloin 5-vuotiaille kaksosille Erichille ja Annaliisalle. Parasta on se, että lapset nyt neljä vuotta myöhemminkin rakastavat linnassa leikkimistä. Tänä kesänä aiomme laittaa mökkiin nukkumapaikat, ja he varmasti viettävät siellä monta ihanaa kesäyötä.” Hegne ja Toomas Saago

Mökki on kooltaan noin 2,5 m x 1,5 m. Linnassa pystyy myös aikuiset seisomaan, tornin korkeus on 3,6 m.

Merirosvojen päämaja

Merirosvomökin sisäkorkeus on 180 cm ja pohja-ala 170 cm x 190 cm.

Emme halunneet perinteistä leikkimökkiä vaan monipuolisen leikkipaikan pojallemme. Idea lähti meillä valmiina olleista tukeista, joiden päälle mökki tehtiin. Leikkimökin alla ja ympärillä on tukeista tehty hiekkalaatikko. Tukit on aseteltu eri tasoihin, jotta niitä pitkin on hauska kävellä.

Mieheni Jarno on rakentanut mökin, kuten talommekin. Mökki on rakennettu pikkuhiljaa viime vuosien aikana. Kustannuksista ei ole pidetty kirjaa.

Turvallisuus on pyritty huomioimaan, esimerkiksi ikkunalasit ovat turvalasia ja ovet kääntyvät sisäänpäin. Turvallisuuden vuoksi myös portaisiin tehtiin välitasanne.

Mökin sisustus on vielä kesken. Ajatuksena on, että merirosvomökkiin voisi tuoda esimerkiksi aarrearkun ja seinille verkkoja tai muuta merihenkistä.” Terhi Skarp

Portaiden sijaan voi valita kiipeilyreitin.

Leikkimökki seisoo kuin tatti

Suloinen mökki valmistui vuonna 2002.

Äitini ja isäni halusivat tehdä leikkimökin minulle 3-vuotislahjaksi. Apua saatiin paapaltani, joka oli ammatiltaan kirvesmies. Paappa ei halunnut tehdä perinteistä leikkimökkiä. Tarkemmin en osaa sanoa, mistä hän idean keksi, sillä paappani kuoli viisi vuotta sitten.

Materiaalit mökkiin löytyivät paapalta varastosta. Seinän kaarevat puut sekä katon puut hän sahasi silloisella työpaikallaan Kurikan pöytänikkareilla. Aikaa mökin rakentamiseen meni noin viikko.

Mökin pinta-ala on noin 5–6 neliötä. Leikkimökin korkeimmassa kohdassa mahtuu 190 senttiä pitkä ihminen seisomaan. Leikkimökissä on parasta sen ainutlaatuisuus. Se voitti myös Ilta-Sanomien Suomen kaunein leikkimökki -kilpailun vuonna 2011.

Leikkimökkini jää vanhempieni pihalle ilahduttamaan vieraiden lapsia ja mahdollisesti lapsenlapsia. Pyrimme pitämään leikkimökin hyväkuntoisena ja leikittävänä, koska toista samanlaista ei enää saa. Kunnostamme sitä silloin tällöin. Seuraavaksi olisi suunnitelmissa tehdä kaappeihin hyllyt, tiskiallas ja uuni. Mitään radikaalia muutosta emme koskaan tule tekemään, koska leikkimökki on mukava muisto paapastani ja haluan kunnioittaa hänen kättensä töitä.” – Iida Peura

Moderni leikkimökki sointuu omakotitalon tyyliin

”Vuonna 2015 rakennutimme itsellemme Jukkatalon omakotitalon. Pihalle halusimme talon tyyliin sopivan oman valtakunnan tytöillemme Adalle ja Hildalle. Valmistajalla oli mallistossaan myös tämä leikkimökki, ja ihastuimme siihen.

Meille toimitettiin leikkimökin puutavara ja piirustukset, joiden avulla mieheni ja lastemme pappa pystyttivät mökin. Hintaa sille tuli noin 1500 euroa.

Muokkasimme hieman mökin piirustuksia, rakensimme mökille esimerkiksi omat terassit ja hiekkalaatikon. Rakentamiseen kului muutama viikonloppu.

Kooltaan leikkimökki on viisi neliömetriä. Sisällä mahtuu seisomaan aikuinenkin.

Mökissä leikitään usein kotia ja kauppaa sekä pidetään teekutsuja. Asumme pienellä asuinalueella, ja saamme mökkiin usein pikkuisia vieraita naapurista.

Leikkimökki on ihan meidän tyylisemme ja näköisemme. Parasta siinä on moderni ilme sekä valoisa ja sopivan kokoinen sisätila. Mökki on samanvärinen kuin talomme.

Sisustus tulee muuttumaan varmasti monta kertaa. Varsinkin 4-vuotias Ada on jo nyt innokas sisustaja. Omena ei ole kauas puusta pudonnut, sillä me molemmat vanhemmat olemme kiinnostuneita sisustamisesta ja alan töitäkin olemme vuosia tehneet.” – Minna Röntynen

Mökissä leikkivät Hilda (kuvassa) ja Ada.

Ihana tunnelma joen rannalla

Tämä leikkimökki on kooltaan noin 9–10 neliötä. Sisällä mahtuu aikuinenkin seisomaan.

”Leikkimökki on tehty remonteista ylijääneistä tavaroista kesällä 2016. Suunnittelin ja rakensin sen itse. Ostimme vain joitakin perustusten materiaaleja ja peltikaton. Varovainen arvioni on, että rahaa meni noin 400 euroa. Leikkimökin rakentaminen vei aikaa kaksi kuukautta, sillä väsäsin mökkiä iltaisin muiden töiden ohessa.

Tyttäremme leikkivät mökissä kauppaa, kahvilaa, ruokalaa ja kaikenlaisia kotileikkejä. Leikkimökissä on mahdollista myös yöpyä. Leikkimökki sijaitsee joen rannalla, joten näkymät ja tunnelmat ovat mukavat. Ympäristöön kuuluu myös hiekkalaatikko, trampoliini, isot keinut sekä jousikeinu.” – Pasi Jokinen

Maisemaan sulautuva muumitalo

Kaksikerroksisessa muumitalossa on myös pitkä liukumäki.

”Muumitalomme rakennettiin 2000-luvun alussa tytöllemme ja pojallemme. Sen suunnitteli ja teki isäni Tauno Rautiainen, eli lasten vaari. Myöhemmin hän myös muotoili moottorisahalla puupölleistä asukkaiksi Muumin ja Niiskuneidin.

Meistä kukaan ei halunnut leikkimökistä muumitalonsinistä. Ensimmäiset 10 vuotta seinät olivat puunväriset. Sittemmin käsittelin seinät vihreällä petsillä. Mökki sulautuu mukavasti maisemaan.

Nyt lapsemme ovat jo aikuisia, mutta lapsina he leikkivät muumitalossa paljon ja isompina viettivät yläkerrassa öitä kavereidensa kanssa. Liukumäessä ovat monet aikuisetkin laskeneet talvella ja kesällä. Tällä hetkellä siitä laskettelevat kyläilevät pikkuvieraat. Muuten muumitalo on puutarhavarastona.” – Kirsi Holopainen

2 kommenttia