Viherpiha

Kasvata viherkasveja vedessä ja ruukkusorassa eli kokeile semihydroa – kasvu on jopa nopeampaa kuin mullassa

Kasvata viherkasveja vedessä ja ruukkusorassa eli kokeile semihydroa – kasvu on jopa nopeampaa kuin mullassa
Haluatko eroon homehtuvasta mullasta ja työläistä mullanvaihdoista? Suosittu semihydro eli passiivihydro on vesiviljelytapa, joka sopii useimmille viherkasveille.
Julkaistu: 28.9.2022

Mihin vesiviljely perustuu?

Vesiviljelyssä eli hydroponisessa viljelyssä kasvi ottaa tarvitsemansa ravinteet ja hapen mullan asemasta vedestä. Ruukun täytteenä on mullan sijaan väliainetta, kuten ruukkusoraa, joka nostaa veden juuriston ulottuville ja pitää kasvin pystyssä.

Mitä hyötyä siitä on?

Vesiviljely helpottaa tasaista kosteutta ja paljon vettä vaativien huonekasvien kastelua. Kun ravinteiden saanti ja kasvuolot ovat kohdillaan, kasvu on nopeampaa kuin mullassa. Kasvien mullanvaihtoonkaan ei tarvitse käyttää aikaa. Epäorgaaninen väliaine säilyttää rakenteensa eikä tiivisty mullan tapaan. Lisäksi semihydro saattaa sopia allergiselle tarhurille, jolle eloperäinen kasvualusta tuottaa oireita.

Sopiiko semihydro kaikille?

Vesiviljely sopii useimmille huonekasveille. Mehikasvit ja muut kuivuudesta pitävät lajit kannattaa kuitenkin istuttaa multaan.

Ilman multaa viherkasveja kasvattavan Katjan kokemusten mukaan flamingokukat menestyvät vesiviljelyssä. Kuvassa Anthurium regale.
Kun ravinteiden saanti ja kasvuolot ovat kohdillaan, kasvu on nopeampaa kuin mullassa.

Semihydro – hoida näin

Kasvi

Juurruta semihydroon tulevan kasvin pistokas vedessä. Huuhtele tavallisen huonekasvin juurista multa pois ennen kuin istutat sen väliaineeseen: kevytsoraan tai savirouheeseen.

Astia

Istuta kasvi vesiviljelyyn tarkoitettuun astiaan tai suojaruukkuun. Voit laittaa kasvin myös lasiastiaan, joskin valo lisää levän kasvua.

Väliaine

Täytä ruukku kevytsoralla eli ruukkusoralla tai savirouheella ja istuta kasvit samaan tapaan kuin multaan. Huuhtele kevytsorasta pöly huolellisesti ennen käyttöä. Lisää vesi niin, että se peittää väliaineen.

Vesi

Tarkkaile soran tai rouheen kosteutta kastelumittarilla ja lisää vettä tarvittaessa. Savirouhe pidättää vettä, mikä pidentää kasteluvälejä. Kevytsora ei ime lainkaan vettä, joten sen kuivuminen tietää kasvin nääntymistä.

Ravinteet

Vesiviljelyssä ravinnemäärät ovat ratkaisevasti pienempiä kuin mullassa kasvatettaessa. Ravitse kasvia vesiviljelyyn tarkoitetulla lannoitteella, jonka ravinteet ovat liukoisessa muodossa. Noudata vesiviljelyyn tarkoitettua annosteluohjetta. Myös huonekasveille tarkoitetut mineraalilannoitteet sopivat vesiviljelyyn, kunhan ravinneliuos on erittäin mietoa. Älä käytä eloperäisiä ravinteita vesiviljelyyn, sillä ne lisäävät mikrobien kasvua.

Puhdistus

Pidä astia puhtaana seisovassa vedessä ja päivänvalossa viihtyvästä levästä. Puhdista sora tai rouhe huuhtelemalla sitä vedessä kerran tai pari vuodessa. Näin saat myös poistettua väliaineeseen mahdollisesti kertyneet ylimääräiset ravinteet.

Muu hoito

Versojen leikkaaminen, lehtien sumuttelu ja kasvin muu hoito on kuten multaan istutetulla samalla lajilla. Sijoita laji sille sopivaan kasvupaikkaan ja viritä hämärässä paikassa lisävalo kasvin avuksi.

Asiantuntijana Jarno Rantanen, Pavunvarsi

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »