Viherpiha

Viherkasvit ilman multaa – Katjan 70 upealehtistä kasvia kukoistaa vesiviljelyssä tai mullattomassa kasvualustassa

Viherkasvit ilman multaa – Katjan 70 upealehtistä kasvia kukoistaa vesiviljelyssä tai mullattomassa kasvualustassa
Katja ihastui viherkasveihin niin, että kokovalkoinen koti sai uuden ilmeen. Allergian vuoksi kodista ei löydy kasvipaljoudesta huolimatta murenaakaan multaa.
Julkaistu: 19.1.2022

Juttu on julkaistu Viherpiha-lehdessä 1/2021.

Se on sekuntipeliä, jossa moni jää nuolemaan näppejään. Kun suosittuihin verkkokasvikauppoihin saapuu myyntiin uusi erä himoittuja erikoisuuksia – esimerkiksi harvinaisimpia flamingokukkalajeja tai peikonlehdestä jalostettua kirjavalehtistä ’Thai Constellation’ -uutuuslajiketta, kaikki Euroopan viherkasviharrastajat ryntäävät yhtä aikaa linjoille.

Yksi heistä on vantaalainen Katja, joka on uppoutunut viherkasvien maailmaan niin syvälle, että hän löytää enää harvoin haluamiaan kasveja kotikulmien kukkakaupoista.

– Hankin kasveja välillä myös Ecuadorista, mutta EU:n ulkopuolelta tilaaminen on aina riskialtista. Kasvien hinnat liikkuvat satasissa, mutta postitusajat venyvät pitkiksi, ja jos kasveille pakollisessa kasvinterveystodistuksessa on yksikin väärin tehty merkintä, koko kasvi joutuu roskiin.

Makuuhuoneen kasviasetelman pieni ruusukemainen anopinkieli ’Cleopatra’ on harvinaisuus, jota Katja metsästi pitkään. Se löytyi lopulta hollantilaisesta kasviverkkokaupasta. Toinen erikoisuus on leveälehtinen anopinkieli Sansevieria masoniana, joka on kasvatettu lehtipistokkaasta.
Anopinkieli ’Cleopatra’.
Hopeaflamingokukka Anthurium crystallinum on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikan sademetsistä.
Ufox-ilmankostutin auttaa lampunjalkaa pitkin kiipeävää neulavehkaa ja muita kasveja viihtymään talvisin kuivassa huoneilmassa.
Neulavehka.

Katjan koti Vantaalla on sisustettu puhtaanvalkoisella ja skandinaavisen pelkistettyyn tyyliin. Valoisassa kerrostalon kuudennessa kerroksessa, koivujen latvojen yllä ei ole tarvetta edes verhoille.

Ainoastaan viherkasvien suhteen sisustus on suorastaan runsas. Kasveja on kaikkialla tyylikkäinä asetelmina. Minikokoista peikonlehteä muistuttava neulavehka kipuaa pitkin jalkalampun vartta, jopa yöpöydästä on varattu valtaosa peikonlehden ruukulle.

– Haluaisin olla minimalisti kasvienkin suhteen, mutta rakastan niitä aivan liikaa. Peikonlehden pelastin lehdettömänä töpönä roskakatoksesta, jonne joku talosta muuttanut oli hylännyt sen.

Kirjoköynnösvehka Philodendron gloriosum.

Jättipeikonlehti Monstera deliciosa.

Nyt kovia kokenut rescue-kasvi on kasvattanut jo kolme täydellistä lehteä. Katja haaveilee, että se vielä joskus venyy niin suureksi, että laakeat, liuskoittuneet lehdet kaartuvat vuoteen ylle ja hän saa tuntea nukkuvansa viidakossa.

Kasvihyllyn kruununjalokiviä ovat näyttävälehtiset ja harvinaiset flamingokukat kuten Anthurium regale, A. metallicum ja A. magnificum.
Kasviharrastuksen myötä Katja alkoi keräillä myös sisustukseen sopivia ruukkuja. Paavonnukkumatin Arabian LB-mallin ruukku on muutaman euron kirpputorilöytö.
Anopinkieli Sansevieria ’Robusta Blue’.

Ruukkukasvit ovat Katjalle melko uusi tuttavuus. Hän kertoo havahtuneensa niiden kauneuteen ja hyviin vaikutuksiin vasta kolmisen vuotta sitten. Äidin tuliainen, lähikaupasta eurolla löytynyt pieni jukkapalmu, näytti vastustamattoman söpöltä ja tuntui tuovan kotiin virkistävää vihreyttä.

– En ollut aikaisemmin ajatellut, kuinka hyvältä kodin vehreys tuntuisi täällä harmaassa betoniviidakossa. Innostuin kasveista ihan kunnolla ja aloin kerätä niitä itselleni ja perehtyä erilaisiin hoito-ohjeisiin. Sosiaalisen median kautta löysin itselleni myös uusia kasviystäviä, joiden kanssa jaamme kasvikuvia ja vinkkejä uusista ostopaikoista. On tuntunut tosi hienolta löytää näin aikuisena, yli kolmikymppisenä, uusi harrastus tai oikeastaan kokonainen uusi maailma.

Posliinikukka, hopeaköynnös sekä palmuvehka ja sen mustanpuhuva ’Raven’-lajike viihtyvät melko vähässäkin valossa. Kasvitaulun on painanut taiteilija Emmi Laitinen.
Hopeaköynnös.
Muorinkukka Peperomia angulata.

Kasvimäärä kasvoi nopeasti ja hieman holtittomasti, alkuhuumassa Katja tuli hankkineeksi kaikenlaisia heräteostoksia. Nykyään kaksiossa asuu Katjan, hänen avomiehensä ja kahden koiran lisäksi noin 70 huonekasvia. Katja on karsinut kasveja ja jättänyt jäljelle vain kaikkein mieluisimmat.

Lähtöpassin ovat saaneet myös lajit, jotka saavat aikaan allergiaoireita.

– Minulla on tosi paha siitepölyallergia, joka saa aivastelemaan ja nenän vuotamaan. Huomasin, että tyräkit ja ihmepensaat aiheuttavat eniten oireita, joten niistä oli pakko luopua. Vähitellen kokeilemalla olen löytänyt minulle sopivat kasvit.

Allergian vuoksi kodista ei löydy kasvipaljoudesta huolimatta murenaakaan multaa.

Osa kasveista on istutettu Katjan itse tekemään muun muassa kookoskuitua ja hiiltä sisältävään kasvualustaan, toiset ovat vesiviljelyssä. Vesiviljelyssä kätevät mutta rumat muoviruukut jäävät Arabian ja muiden vintageruukkujen peittoon. Katja on ihastunut niiden laatuun ja selkeään muotokieleen, ja hän haalii uusia jatkuvasti kirpputoreilta.

Flamingokukat menestyvät Katjan kokemusten mukaan vesiviljelyssä. Kuvassa Anthurium regale.
Yökaktuksiin kuuluva Selenicereus chrysocardium ja muorinkukka ’Hope’ muodostavat vihreän verhon ikkunoiden eteen.

Anopinkielet, köynnösvehkat ja peikonlehdet täyttävät kaikki Katjan vaatimukset – ne ovat muodoiltaan modernin linjakkaita eivätkä aiheuta terveysoireita.

Kaikkein korkeimmalla suosikkilistalla ovat kuitenkin flamingokukat eli Anthurium-suvun lajit. Katja ihailee niiden kiehtovaa monimuotoisuutta sekä lehtien graafisia kuvioita ja hienostunutta samettista hohtoa. Tarkkaan katsomalla lehtipinnoilta erottaa monia hienoja sävyjä, aivan kuin ne olisi taidokkaasti laveerattu vesiväreillä. Lehtisuonet taas kimmeltävät kauneimmillaan kuin kristallipölyn peitossa.

Näyttävimpien lajien kohdalla jo yksi lehti riittää tekemään vaikutuksen. Esimerkiksi kaikkien flamingokukkien kuningas Anthurium regale on Katjan harkitusti sommitellun kasvihyllykön katseenvangitsija, vaikka sillä on vain yksi lehti. Lajin lehdet voivat kasvaa parhaimmillaan jopa 1,5-metrisiksi.

– Flamingokukat kasvavat hitaasti, ja tuore lehti on aina tapaus. Kasvit ovat niin tärkeä osa kotimme sisustusta, että kun johonkin ilmestyy vauvalehti, se saattaa panna koko asetelman uusiksi.

Katjan vinkit viherkasvikotiin

Vaihda vesiviljelyyn

Passiivinen hydroponinen viljely eli perinteinen vesiviljely on yksinkertaista ja sopii yllättävän monelle tasakosteudessa viihtyvälle viherkasvilajille. Pese kasvien juuret putipuhtaiksi mullasta ja istuta ne muoviruukkuun lekasorapalleroiden joukkoon. Kastele kasvia niin, että ruukun pohjalla on aina noin 2 cm vettä.

Kosteus kulkeutuu sieltä lekasoraa pitkin myös kasvin juurille. Lisää veden joukkoon nestemäistä kasviravinnetta kasvukauden aikana.

Putsaa pölyiset lehdet

Lehtiä peittävä pölykerros on hyvä tarttumapinta tuholaisille. Pölyiset kasvit saavat myös tavallista vähemmän valoa. Pyyhi lehdet säännöllisesti mikrokuituliinalla ja kanna kasvit välillä myös suihkuun. Voit käyttää lehtien puhdistukseen vettä, johon on sekoitettu tilkka neemöljyä ja muutama tippa astianpesunestettä.

Tutustu viherkasvi-ihmisiin

Instagramin ja Facebookin viherkasvipiireistä löydät helposti samanhenkistä seuraa. Toisilta harrastajilta opit lisää kasveista ja saatat tehdä heiltä myös hyviä kasvihankintoja. Seuraa esimerkiksi Katjan Instagramissa ylläpitämää Urbaanitviidakot-tiliä, jossa jaetaan joka viikko suomalaisten viherkasviharrastajien kuvia.

Katjan oma Instagram-tili on @niityssa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa kasteluvahdit kaikille kasveillesi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »