Seitsemän kukkaa tyynyn alla – ideoita juhannustaikojen kimppuihin
Piha ja puutarha
Seitsemän kukkaa tyynyn alla – ideoita juhannustaikojen kimppuihin
Juhannustaikoja on tehty jo vuosisatojen ajan. Tutuimmassa niistä poimitaan seitsemän kukkaa tyynyn alle, jotta tuleva puoliso ilmestyisi seuraavan yön uniin. Keräsimme malliksi pari kukkakimppua, joilla teet kaikkien aikojen juhannustaiat!
21.6.2017
 |
Meidän Mökki

Juhannustaikojen avulla pyritään ennustamaan tulevaa tai takaamaan naimaonni. Tulevan sulhon saattaa tavata juhannusyön unessa, jos sujauttaa sitomattoman vihdan yöksi tyynyn alle. Alastomana kasteisella niityllä kieriskely takaa hyvän naimaonnen. Juhannustaikojen ja -uskomusten mukaan tulevan puolison voi nähdä myös unessa, jos laittaa nukkumaan mennessään päähänsä yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen.

Ketojen ja niittyjen kasveista syntyy rento kukkakimppu. Kerää siihen harakankelloja, päivänkakkaroita, lupiinia, vuohenputkea ja akileijoja. Käenkukka tuo kimppuun keveyttä ja pirteän ja värilisän.
Akileijasta on jalostettu lukemattomia lajikkeita. Luonnossa villiytyneenä tavattava lehtoakileija on useimmiten sinikukkainen, toisinaan myös vaaleanpunainen tai valkoinen.
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa... Päivänkakkara tietää!

Ehkä tutuin juhannustaioista on kukkien ja yrttien poimiminen juhannusyöksi sänkyynsä. Uskomuksen mukaan esimerkiksi seitsemän kukan tai yrtin kerääminen nipuksi ja sen piilottaminen yöksi tyynyn alle sai tulevan sulhon ilmestymään uneen.

Joidenkin tarinoiden mukaan kukat pitäisi poimia seitsemältä eri niityltä tai kukkia poimiessa tulisi ylittää seitsemän eri aitaa. Niin tai näin, tämän juhannustaian kokeileminen voi tuottaa tulosta, mikäli oma sulho vielä puuttuu.

Ihastuttavasti tuoksuvan laventelin herkän sinivioletit kukat ja hopeanharmahtavat lehdet kaunistavat yrttinippua.
Kerää juhannustaikoja varten tuoksuvia yrttejä, kuten rosmariinia, sitruunaverbenaa, timjamia ja minttua. Lisää mukaan ahomansikan, apilan ja keto-orvokin kukkia. Sido kimppu kiinni heinällä tai hamppunarulla.
Mökinruusu aloittaa kukinnan sopivasti juhannuksen tienoilla. Sen kukkiva verso toimii kruununa kukkapuskassa.

Jos niityltä on vaikea löytää sopivia kukkia, voit napsaista puutarhasta kimppuusi mukaan juhannusruusun tai mökinruusun kukkivan verson.

Metsäisen juhannustaikojen kukkanipun ainekset löytyvät lehtometsäisestä maisemasta tai havumetsän siimeksestä. Kimppua kaunistavat muun muassa metsäkurjenpolvi, sinisenä kukkiva lemmikki ja puolukan kukat. Vihreyttä kukkapuskaan tuovat heinät, saniaiset ja jättipoimulehti.

Jos juhannuskimppuun sujauttaa ruohosipulin kukkia, saattaa valinta olla enne ja johdattaa kukkapuskan tekijän puutarhurin tai kokin luokse.
Metsäkurjenpolvi on itse oikeutettu kukka metsäiseen kimppuun. Poimi sen seuraksi esimerkiksi lemmikkiä, kukkivia puolukanvarpuja, heiniä ja saniaisia.
Kommentoi »