Seiskaluokka haastaa ja yllättää
Ihmiset
Seiskaluokka haastaa ja yllättää
Yläkoulun aloittavan nuoren elämä on täynnä myllerryksiä. Näillä eväillä selviät seiskaluokkalaisen kanssa.
11.8.2015
 |
Kotivinkki

1. Rauhoita puitteet

Varhaisnuoren elämässä tapahtuu yläkouluun siirryttäessä valtavia kehityspyrähdyksiä. Fyysisen kehityksen käynnistyessä myös henkinen kehitys tempautuu kovaan kasvuun. Kun myllerrys on kiihkeimmillään, olisi ihanteellista, jos ulkoiset olosuhteet olisivat mahdollisimman vakaat. Koulussa tulee väistämättä eteen uusia ryhmiä ja opettajia. Pyri pitämään olosuhteet kotona tuttuina ja turvallisina.

2. Hyväksy irrottautuminen

Henkiset ja fyysiset muutokset pakottavat nuoren muodostamaan uuden käsityksen itsestään. Välivaihe, jossa lapsuus alkaa jäädä taakse mutta aikuisuuteen on vielä matkaa, voi olla kuoppaista kyytiä. Ymmärrä nuoren irrottautumishaluja ja auta häntä itsenäistymään.

3. Kestä mustavalkoisuus

Ajattelutaitojen kehittyessä nuori oppii hahmottamaan asioita uudella tasolla. Nuoren mielipiteet ovat tässä vaiheessa usein hyvin mustavalkoisia – se on ikävaiheelle tyypillinen tapa hahmottaa maailmaa. Vanhemman korvaan mielipiteet saattavat kuulostaa hurjilta, mutta älä typistä keskustelunavauksia tyrmäyksin. Kysy mieluummin, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee.

4. Kohtaa kaverit

Kaverisuhteet ovat tuoreelle yläkoululaiselle erittäin tärkeitä. Kavereihin kohdistuva arvostelu sattuu nuoreen hyvin henkilökohtaisesti. Puutu maltilla.

Jos jännität lapsen ajautuvan vääriin porukoihin, muista, että ryhmäpaine toimii myös myönteisissä asioissa. Kiinnitä huomiota tilanteeseen, mikäli nuori jatkuvasti eristäytyy kavereistaan.

6. Ole aikuinen

Yläkouluun siirtyvä nuori on lapsi. Älä hämäänny, vaikka hän alkaakin vähitellen ulkoisesti muistuttaa aikuista. Keskeneräinen kehitys tarvitsee aikuisen tukea. Vuorokausirytmi, kotitöihin osallistumiset ja kouluhommat kaipaavat vielä vanhemman valvovaa silmää.

7. Säilytä puheyhteys

Ole kiinnostunut nuoresta ja läsnä hänen tarpeilleen. Osoita lämpöä ja hyväksyntää, mutta huomioi myös nuoren kasvava tarve omaan alueeseen. Kuuntele omaa tapaasi puhua ja toimia. Muista olla oikeudenmukainen ja reilu ja lähestyä nuorta nätisti, mikäli edellytät häneltä hyvää käytöstä muita kohtaan. Jos perheessä on vallalla äksyilykulttuuri, on kohtuutonta vaatia nuorta toimimaan toisin.

8. Salli ja rajoita nuoren turvaksi

Sopikaa säännöistä. Vanhemmat määräävät turvallisuusasioista, mutta esimerkiksi omaan ulkonäköön, huoneen sisustukseen tai musiikinkuunteluun täytyy nuorella olla jo mahdollisuus itse vaikuttaa.

Alkoholin käytöstä ei alle 18-vuotiaan kanssa neuvotella. Tutkimustulokset todistavat, että mitä myöhemmäksi alkoholikokeilujen alkamista saadaan siirrettyä, sitä vähemmän vaikeuksia juominen aiheuttaa myöhemmin.

9. Anna tilaa tunteille

Nuoren äyskintä voi käydä voimille, mutta koti on paikka, jossa kaikkien tunteiden on lupa tulla. Ääntä saa kuulua, mutta tuhoa ei tehdä. Jos haastaminen ottaa voimille, yritä ajatella myönteisesti: ainakin nuori uskaltaa tuulettaa tunteitaan kotona. Hänen ei todennäköisesti tarvitse tehdä sitä voimakkaasti muualla.

Pidä lämpö mukana, vaikka joutuisitkin nuhtelemaan. Nuorelle on tarpeellista viestittää, että hän on aina tervetullut kotiin – silloinkin, kun on tullut törttöiltyä.

10. Muista myös nauttia

Yläkouluun siirtyvä nuori on hauskaa, haastavaa ja energistä juttuseuraa! On kiehtovaa seurata, millainen ajattelija omasta nuoresta on tulossa. Vaikka välit hetkellisesti viilenisivätkin, ne voivat palata ennalleen siirtymävaiheen jälkeen.

Asiantuntijana jutussa on käytetty Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten ja nettipalveluiden päällikköä Tatjana Pajamäkeä.

(Kotivinkki 13/2012) Kuva: Mostphotos

Lue myös nämä!

Kommentoi »