Meidän talo

Seinäjoen asuntomessujen hulppea voittajatalo kiinnostaa yhä – "Ihmisten uteliaisuus ei ole häirinnyt"

Seinäjoen asuntomessujen hulppea voittajatalo kiinnostaa yhä – "Ihmisten uteliaisuus ei ole häirinnyt"

Seinäjoen asuntomessujen voittajatalo Villa Tango on vajaan vuoden ollut Pahkalan perheen koti. Miten elämä uudessa kodissa on sujunut? 
Teksti Titta Kiuru
Kuvat Toni Härkönen
Mainos

Seinäjoen Pruukinrannassa komealla paikalla seisoo Villa Tango, hulppea kivitalo, jonka kesän 2016 asuntomessukävijät äänestivät alueen parhaaksi taloksi. Talo on alueen suurin ja komein – ei ihme, että sen edustalla luikerteli messukuukauden aikana päättymättömältä tuntuva jono.  

Ihmettelijöitä riittää edelleen, vaikka messualue on pikkuhiljaa muuttunut yhdeksi seinäjokelaiseksi asuinalueeksi, jossa tavalliset perheet nauttivat elämästään uusissa taloissaan. 

– En ihmettele uteliaita ajelijoita, onhan Pruukinrannan alue upea nähtävyys erilaisine taloineen. Meille ei tästä ole ollut mitään häiriötä, kertoo Villa Tangon emäntä Nina Pahkala

Pahkaloiden talon sisustukseen on haettu vaikutteita Etelä-Ranskasta ja Italiasta, joissa perhe matkustelee paljon. Huolellinen viimeistely jatkuu alaslasketuissa katoissa, joihin on upotettu pehmeää valoa tarjoavia epäsuoria valaistusratkaisuja.  Upea, hieman epäsuomalaisen oloinen takkaseinä hallitsee vinokattoisen olohuoneen toista päätyä. Pahkalan perhe kuvattuna kuukautta ennen asuntomessuja, jolloin kalusteet olivat vielä muovien peitossa. Vas. Mikaela, Nina, Tia-Maria, Sami ja Casper sylissään Amalia-koira. 

"Parempi kuin kuvittelimme"

Nina ja Sami Pahkalan talo on Forte Kivitalojen tuotantoa, ja siinä on yli 200 neliötä ja sen lisäksi valtavasti terassialaa lähes joka suuntaan. 

Pahkaloiden projekti käynnistyi kolmisen vuotta sitten, kun alueelle haettiin messurakentajia. 

– Päätös oli helppo. Alueen kaunis luonto, eli järvi, metsät, vastarannan kalliot, lintujen äänet ja upeat liikuntamahdollisuudet, vauhdittivat päätöksentekoa. Halusimme kodin, jossa voimme viettää laadukasta vapaa-aikaa perheen ja ystävien kesken. Siksi meillä on suuret yhteiset tilat, Pahkalat kertovat.

Perhe pääsi muuttamaan uuteen taloonsa syksyllä messujen loputtua. 

Vanhempien makuuhuone on ylellinen. Kauniilla riippuvalaisimilla valaistu syvennys toimii persoonallisena sängynpäätynä. Syvennykset hoitavat myös yöpöytien virkaa.

– Talo on pikkuhiljaa muuttunut rakennusprojektista kodiksi ja osoittautunut toimivuudeltaan jopa paremmaksi kuin osasimme ennalta odottaa. Parasta on ollut arki toisessa kerroksessa. Lapsiperheen arkitavarat pysyvät alakerrassa, ja yläkerran oleskelutilat pysyvät näin siistinä. Myös järvimaisemat hivelevät silmiä päivittäin, Nina Pahkala toteaa.

Yhteiset ilotulitukset

Vuoden mittaan mittaan naapurusto on tullut Pahkaloille tutuksi, ja yhteistä toimintaa on viritelty messualueen väen kesken.

– Yhteisöllisyys on myös helpottanut uuteen kotiin ja alueeseen kotiutumista. Esimerkiksi uutenavuotena järjestettiin yhteinen ilotulitus rannalla, ja uusia tempauksia ja yhdessäoloa on jo suunniteltu lisää, Nina Pahkala kertoo.

Hän pitää Pruukinrantaa metsäalueineen todella viihtyisänä ja kiittelee vuolaasti kaupunkia erinomaisesta vihersuunnittelusta.

– Järven läheisyys jaksaa ilahduttaa joka päivä, ja  muuttolintujen tulo on tuonut äänekästä elämää järvelle ja lähimetsiin. Tästä luonnon heräämisestä olen saanut nauttia varsinkin aamuisin koiraa ulkoiluttaessani, hän miettii.

Tumma puu antaa hienostuneen ilmeen talon kaapistoille. Värimaailma on yhtenäinen, mikä antaa harmonisen yleisilmeen. Suuri vaate- ja pukeutumishuone on tämän talon luksusta. Niin arki- kuin juhlavaatteet pysyvät isoissa neliöissä järjestyksessä.  Tia-Marian valtakunta on pienen tytön makuun väritetty. Nukkumapaikka on parvella, jonka alle jää hyvää tilaa leikeille. 

Ei juuri kompromisseja

Talon erikoisuus on sadan neliön järvelle avautuva terassi, jossa voi järjestää vaikka tansseja. Siitä ajatuksesta syntyi talon nimikin.

– Halusimme maksimoida järvinäköalan. Patovallin vuoksi vain yläkerrasta on järvinäkymät, ja siksi sijoitimme oleskelutilat sinne. Muita kompromisseja emme joutuneet tekemään. 

Perhe arvioi, että rakennuttamisbudjetti ylittyi 10–15 prosentilla.

– Se johtuu siitä, että halusimme toteuttaa haaveemme ja rakentaa omannäköisen talon alusta loppuun. Haaveen perässä satsasimme matkan varrella laskelmiamme kalliimmpiin ratkaisuihin. 

Jos nyt saisitte tehdä jotakin toisin, mitä se olisi?

– Kokoaisimme kaikki suunnittelijat yhtä aikaa saman pöydän ääreen, kun nyt tapasimme jokaista yksitellen. Sisustussuunnittelijan olisi hyvä olla mukana rakennusprojektin alusta alkaen.

Valaistu, näyttävä shampoohylly antaa luksusleiman myös suihkuhuoneeseen. Laatan kuviointi on kullanhohtoinen.  Hieno idea kylpyhuoneessa: valaistu taulu vie kylpijän ajatukset lämpimiin maihin.  Yläkerrassa olohuoneen kyljessä sijaitseva viherhuone on perheen lempipaikka. Tilassa on poreamme ja ulkotakka, joten siinä on helppo viihtyä vieraidenkin kanssa. Terassi jatkuu tästä sadan neliön avoterassina, josta on hienot näkymät yli Kyrkösjärven. 

Lue lisää:

Koti, jossa lähes kaikki on mustaa – miltä se näyttää?

Muistatko vielä nämä? Asuntomessujen suosikkitalot kymmenen vuoden ajalta

Kuutio, Kotilo ja julkkisten kodit – tässä ovat asuntomessujen kaikkien aikojen kohutalot!

Kaupallinen yhteistyö: Vertaile talopaketit ja löydä unelmiesi talo – talohaku esittelee upeat talopaketit

Julkaistu: 28.4.2017
Katso myös nämä