Saunatyyny koukkuamalla – nauti löylyistä lauteilla pötkötellen
Tee itse
Saunatyyny koukkuamalla – nauti löylyistä lauteilla pötkötellen
Raikas, kaksivärinen saunatyyny valmistuu pellavalangasta koukkuamalla. Jos tekniikka on uusi, tästä ohjeesta on helppo aloittaa!
12.7.2016
 |
Kotivinkki

Saunatyyny – tarvikkeet:

 • Lappajärven Värjäämön Veera-pellavalankaa, 100 g valkoista ja 100 g limenvihreää (määrästä koukkuat useamman saunatyynyn)
 • pitkän koukkuamiskoukku nro 5 ja virkkuukoukku nro 4
 • styrox-rouhetta täyttämiseen.

Mitat

Koko: 27 x 40 cm.

Tiheys: 14 s ja 12 krs = 10 cm.

Opettele tekniikka

Koukkuaminen on tekniikka, joka on ikään kuin neulomisen ja virkkaamisen välimuoto.

 1. Tee koukkuamiskoukulla aluksi ketjusilmukkaketju ohjeen mittojen mukaan.
 2. Ensimmäinen keräävä krs: Virkkaa oikealta vasemmalle poimien s:t koukulle kjs-ketjusta. Koukulla on jo viimeinen kjs. *Pujota koukku seuraavaan kjs:aan, ota lanka koukulle, vedä s:ksi ja jätä uusi s koukulle*. Toista *–* krs:n loppuun. Koukulla on nyt sama määrä s:ita kuin aloitusketjussa.
 3. Päättelevä krs: Virkkaa vasemmalta oikealle eli älä käännä työtä, vaan palaa ”takaperin” edellisen krs:n alkuun. Tee krs:n 1. s:aan 1 kjs reunas:ksi. Ota lanka koukulle ja vedä se reunas:n ja koukulla seuraavana olevan s:n läpi. *Ota lanka koukulle ja vedä se kahden seuraavan s:n läpi*. Toista *–* krs:n loppuun kunnes jäljellä on 1 s.
 4. Toinen keräävä krs: Virkkaa oikealta vasemmalle poimien s:t jälleen koukulle. *Pujota koukku edellisen krs:n pystysuoraan s:aan, ota lanka koukulle, vedä s:ksi ja jätä s koukulle*. Toista *–* krs:n loppuun.
 5. Jatka toistamalla vuorotellen päättelevää kerrosta (3) ja toista keräävää kerrosta (4). Tee reunasilmukka jokaisen päättelevän krs:n alussa: näin reunasta ei tule vino. Seuraa, että työn silmukkamäärä säilyy samana.

Saunatyyny – ohje:

 1. Virkkaa koukkuamiskoukulla 50 kjs:n aloitusketju.
 2. Koukkua 56 krs tai kunnes työn pituus on 52 cm. Värijärjestys on seuraava: tee aloitusketju (1), ensimmäinen keräävä krs (2) ja päättelevä krs (3) valkoisella langalla. Ota työhön myös limenvihreä lanka ja tee seuraava toinen keräävä krs (4) ja päättelevä krs (3) vihreällä. Jatka vuorottelemalla näitä kahta väriä: tee seuraava toinen keräävä krs (4) ja päättelevä krs (3) jälleen valkoisella jne. Kuljeta lankoja työn mukana katkaisematta niitä.
 3. Päätä työ koukkuamalla viimeiset 2 krs valkoisella langalla.
 4. Höyrytä työ nurjalta. Virkkaa aloitus- ja lopetusreuna yhteen kiinteillä silmukoilla valkoisella langalla työn oikealta puolelta. Taita kappale kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain niin, että sauma on työn keskellä. Päättele langanpäät.
 5. Ota työhön limenvihreä lanka ja virkkaa putken toinen avoin sivu kiinni 1 krs:lla kiinteitä silmukoita. Täytä tyyny styrox-rouheella ja virkkaa toinen sivu kiinni limenvihreällä langalla. Päättele loputkin langanpäät.

Ohje ja toteutus: Etelä-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuus.

Kommentoi »