Meidän Talo

Saunan pintaremppa satasella! Kellastunut löylyhuone raikastui piristävässä valkopesussa ja mustilla yksityiskohdilla

Saunan pintaremppa satasella! Kellastunut löylyhuone raikastui piristävässä valkopesussa ja mustilla yksityiskohdilla
1970-luvulla rakennetun talon sauna sai kevyessä pintaremontissa vaalentavan käsittelyn. Tunkkainen ilme raikastui pienellä rahalla ja vaivalla. Mattamustat yksityiskohdat viimeistelivät perinteisen saunan tähän päivään.
Julkaistu: 22.7.2019

1970-luvulla rakennetun talon löylyhuonetta oli remontoitu ajan saatossa jo muutaman kerran. Saunan lattia oli vaihdettu kylpyhuoneremontin yhteydessä viisi vuotta sitten. Vaikka seinäpintojen kunto todettiin silloin hyväksi, kellastunut mäntypaneeli teki tilasta tunkkaisen näköisen. Lauteiden ja seinäpaneelien kontrasti korosti kokonaisuuden rähjäisyyttä.

Tältä löylyhuone näytti ennen remonttia.

Mitä haluttiin?

Löylyhuoneen 70-luvun henki miellytti asukkaita, mutta yleisilme kaipasi raikastamista. Perusteellista saunaremonttia ei edes mietitty, sillä tilasta ei haluttu tehdä yltiömodernia. Toiveena oli edullinen ja helppo freesaus, jolla saunaan saisi lisää viihtyisyyttä.

Lauteiden vaalea sävy toistuu hieman kirjavissa seinäpaneeleissa. Mattamusta moderni lämpömittari istuu kauniisti kokonaisuuteen. Opan Lumo saunakiulu ja mittari sekä Saunian löylykauha, K-Rauta. Laudeliina on ommeltu itse Ikean Aina-pellavakankaasta. Ranta-hamampyyhe, Kettukarkkishop.
Vanhat paneelit näyttävät valkaistuina lähes kelopuulta.

Mitä tehtiin?

Saunan seinät ja katto käsiteltiin kellastunutta puuta kirkastavalla ja vaalentavalla Tremax-käsittelyaineella. Puun syyt, kolhut ja naarmut nousivat käsittelyn myötä kauniisti esille. Vaikka lauteiden ja seinäpaneelien sävykontrasti ei hävinnyt täysin, kokonaisuus on nyt yhtenäisempi. Kirkkaanpunainen kiuas ja ruskeat ikkunanpokat maalattiin mattamustiksi. Myös mittari, kiulu ja löylykauha vaihdettiin uusiin.

Kiukaan maalaaminen oli nopea ja vaivaton työ: pari maalikerrosta sekä pari kiinnityslämmitystä. Ero entiseen on huomattava. Ajat sitten itse tehty keraaminen löylynhenki pääsi vihdoin paikalleen.
Ikkunanpokat maalattiin mustiksi kosteudenkestävällä Tikkurilan Luja 7:llä. Nyt ne ovat kuin taulun kehys. Lyhty K-­Citymarket.

Mitä saatiin?

Saunan ilme kirkastui ja siistiytyi. Kellastuneet paneelit vaalenivat selvästi, joskin hieman epätasaisesti. Puunsyiden korostuminen oli yllätys – onneksi mieleinen sellainen. Seinien ja katon keltaisuus ei kuitenkaan hävinnyt kokonaan, vaikka keltaisimmat alueet käsiteltiin viiteen kertaan. Kiukaan muodonmuutos on täydellinen. Koska eri puulajia olevien lauteiden ja paneelien välinen kontrasti on edelleen melko voimakas, perhe harkitsee käsittelevänsä katon ja seinät vielä sävyttävällä saunavahalla.

Mitä remontti maksoi?

  • puunvaalennusaine 3 litraa 60 e
  • kiukaan maalit 15 e
  • maalit 27 e

Yhteensä 102 euroa.

3 kommenttia